Key lime pie

Key lime pie

1 u
De populaire key lime pie is een zoetzure Amerikaanse taartklassieker die is vernoemd naar de limoenen die groeien in de Florida Keys.
https://www.arla.nl/recepten/key-lime-pie/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Stamp de koekjes fijn of maal ze in de blender. Smelt de boter en roer de kruimels erdoor. Druk het mengsel in de bodem van een springvorm met een diameter van ca. 24 centimeter. Bak ongeveer acht minuten in het midden van de oven.
  • Klop de eidooiers los in een kom. Roer de gecondenseerde melk en het limoensap erdoor. Giet het beslag in de vorm. Bak nog 15 minuten.
  • Laat de taart afkoelen en zet hem daarna minstens drie uur in de koelkast of vriezer.
  • Haal de bevroren taart uit de vriezer en laat hem ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur staan alvorens hem op te dienen. Zeef er poedersuiker overheen.
  • Garneer met de slagroom en de plakjes limoen.
Eet smakelijk!

Key lime pie

Waarom is mijn Key lime pie zo zuur?
Key limes zijn over het algemeen zuurder, scherper en bitterder, dus wees voorbereid op een dessert met een veel zuurdere en stevigere smaak dan je misschien verwacht. Vind je de taart een beetje te zuur? Voeg dan een paar eetlepels poedersuiker toe aan de slagroom op de taart.
Waarom wordt mijn Key lime pie niet stijf?
De reden is meestal dat je de taart niet lang genoeg hebt laten afkoelen. De taart moet minstens drie uur in de koelkast staan om goed op te stijven. Het is een goed idee om het dessert de avond tevoren te maken en een nacht te koelen.
Hoe weet je wanneer een Key lime pie lang genoeg is gebakken?
Dat zie je aan het wiebelen. Als de vulling in het midden nog maar een beetje wiebt is (meestal na 15-20 minuten), is de taart gaar. Laat hem volledig afkoelen voordat je hem in de koelkast zet om hem te laten stijven.
Hoe maak je de Key lime-vulling dikker?
Het zure limoensap maakt de gecondenseerde melk op natuurlijke wijze dikker. In combinatie met de eidooiers, die de vulling tijdens het bakproces verder binden, krijg je die perfect romige, custardachtige consistentie waarvan je alleen maar meer wilt hebben.

Ingrediënten

Bodem
Digestive koekjes (bij voorkeur volkoren)
15
Boter
125 g
Vulling
Eidooiers
5
Gecondenseerde melk
400 ml
Versgeperst limoensap
100 ml
Serveren met
Volvette slagroom
200 ml
Limoen
In plakjes gesneden 1

Een favoriet uit Florida

Dit dessert, sinds 2006 de officiële taart van Florida, is genoemd naar de kleine limoenen die in overvloed langs de Florida Keys groeien. Deze decadent zoete en wrange taart, of andere versies ervan, staat op de menukaart van de meeste restaurants in de staat. Een van de populairste variaties op het traditionele recept is de Key lime pie on a stick: een in pure chocolade gedompeld dik stuk taart dat aan een stokje wordt gegeten.

Leuke en stijlvolle taartdecoratie-ideeën

Traditioneel wordt de taart gedecoreerd met slagroom en dunne schijfjes limoen. Gebruik verschillende spuittechnieken en spuitmonden voor mooiere decoraties, van stervormige stippen slagroom afgewisseld met schijfjes limoen, tot grote toefen met gekonfijte limoenschil erop. Een leuk alternatief is om de 'pie on a stick' eens te proberen: snijd de taart in plakjes en vries die ongeveer twee uur in. Steek er een ijslollystokje in, doop de taart in chocolade (smelt 265 g pure chocoladedruppels met 1 eetlepel kokosolie) en bestrooi hem met fijngeraspte limoenschil.

Serveertips voor Key lime pie

Dit dessert kan het best koud worden geserveerd met een flinke dot slagroom. Een minder traditionele, maar even heerlijke combinatie is met licht kokosijs, dat de stevige en iets zure smaak van de taart perfect compenseert.

Hoe kun je de taart bewaren?

Dek de taart losjes af met huishoudfolie of aluminiumfolie en bewaar hem zo maximaal drie dagen in de koelkast. De bodem kan een beetje vochtig worden, maar de taart behoudt zijn kenmerkende smaak.