Kipspiesjes

Kipspiesjes

30 min.
Kipspiesjes met groenten zijn perfect voor bijna elke gelegenheid. Ze kunnen worden gegeten als voorgerecht of hoofdgerecht, en omdat ze gemakkelijk staand kunnen worden gegeten, zijn ze ook perfect als buffettraktatie voor grotere bijeenkomsten. De aromatische, zelfgemaakte marinade met honing, knoflook, garam masala en komijn onderscheidt deze specifieke kipspiesjes van de rest. Probeer ons recept voor gemarineerde kipspies de volgende keer dat je zin hebt om de barbecue aan te steken.
https://www.arla.nl/recepten/kipspiesjes/

Bereidingswijze

Marinade
  • Vermaal komijnzaad en zout in een vijzel.
  • Voeg garam masala, peper en knoflook toe aan het mengsel in de vijzel. Plet de knoflook en kruiden met de stamper.
  • Meng de geplette knoflook en kruiden met tomatenpuree, honing en olijfolie en zorg ervoor dat de marinade goed gemengd is.
Kipspiesjes
  • Snijd de kipfilet in 24 stukken, de courgette in 12 stukken, de rode uien in 12 stukken en de rode peper in 24 stukken.
  • Rijg afwisselend stukjes groente en vlees op de 12 spiesjes.
  • Bedek ze in met marinade met een borstel of een rubberen spatel
  • Gril ze aan alle vier de kanten, 10-12 minuten in totaal.
Eet smakelijk!
Tips

Als je houten spiesen gebruikt, is het een goed idee om ze minstens 30 minuten in water te laten weken en bij voorkeur een paar uur voordat je de stukjes vlees en groente eraan prikt. Dit voorkomt dat ze per ongeluk vlam vatten op de barbecue. Als je ze van te voren vergeet te weken, kun je ze slechts 30 minuten laten weken. Maak je geen zorgen dat je even moet wachten voordat je vlees en groenten op de spiesjes kunt steken. Je geeft de marinade zo simpelweg meer tijd om te werken, waardoor de spiesjes nog intenser van smaak worden.

Tips

Als je je gegrilde kip- en groentespiesjes liever niet eet terwijl ze aan de spiesjes zitten kun je ze er na het grillen af halen en gebruiken als heerlijke vulling in wraps. Probeer zelfgemaakte platbrood te gebruiken, misschien met een beetje aardse hummus of bonendip om de gekruide honing en knoflookmarinade aan te vullen en geef je kipspiesjes een romig mondgevoel.

Vragen over kipspiesjes

Met ons eenvoudige recept voor BBQ-kipspiesjes is het maken van smakelijke traktaties zowel eenvoudig als snel. Lees voor meer informatie over kipspiesjes onze antwoorden op de meest gestelde vragen over hen hieronder.

Wat zijn kipspiesjes?
Kipspiesjes zijn een populair, heerlijk en veelzijdig gerecht dat bestaat uit kleine stukjes kip en groenten (zoals paprika, ui en courgette) die op een spies worden geregen en op een barbecue, boven een open vuur of in de oven worden bereid. De kip kan worden gemarineerd in verschillende smaakvolle sauzen of kruiden, zoals een gekruide honing en knoflookglazuur, teriyakisaus, tandoorikruidenmix of een klassieke barbecuesaus. Ze kunnen worden geserveerd als voorgerecht, snack of hoofdgerecht en worden vaak vergezeld door verschillende bijgerechten.
Hoe maak je kipspiesjes?
pspiesjes zijn een prachtige aanvulling op elke barbecuemaaltijd, hetzij als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht. Om kipspiesjes helemaal zelf te maken, begin je met het bereiden van je zelfgemaakte marinade door het grove zout, komijnzaad en knoflook te malen en de kruidenmix te mengen met tomatenpuree, honing en olijfolie. Snijd vervolgens je kipfilet, rode uien, rode paprika en courgette in stukjes van gelijke grootte. Steek deze op de spiesjes, wissel vlees en groenten af en bestrijk ze met marinade. Bak ze 10-12 minuten op de grill om het perfecte dichtschroeide en gekarameliseerde oppervlak te krijgen.
Hoe lang moet je kipspiesjes grillen?
Het duurt ongeveer 10-12 minuten (ongeveer 2,5-3 minuten aan elk van hun vier zijden) om kipspiesjes op een barbecue te grillen, afhankelijk van de grootte van de vlees- en groentestukken. Om een gelijkmatige bereiding te garanderen, is het echter heel belangrijk om te focussen op uniformiteit. Dit houdt in dat je de stukjes kip en groente ongeveer even groot maakt. Nadat je je kipspiesjes hebt gegrild, laat je ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.
Wat serveer je bij kipspiesjes?
Er zijn veel heerlijke opties om van te genieten met gemarineerde kipspiesjes. Een populaire optie is om ze te serveren met een frisse Griekse salade of een couscoussalade met sappige watermeloen en pittige saladekaas. Extra geroosterde of gegrilde groenten, zoals maïs, asperges, aubergine of aardappelen, zijn ook een goede keuze en vullen de smaken van de kipspiesjes goed aan. Ze smaken ook geweldig met rijst, couscous of quinoa. Bovendien kan hummus, bonendip, guacamole of tzatziki worden geserveerd als dipsaus voor extra smaak en een romige textuur.
Kun je kipspiesjes invriezen?
Ja, kipspiesjes, rauw of gekookt, kunnen tot 2 maanden worden ingevroren. Om ze in te vriezen, wikkel je ze allemaal in aluminiumfolie, doe je ze in een luchtdichte bak of diepvrieszak en verwijder je zoveel mogelijk lucht om vriesbrand te voorkomen. Als je wilt voorkomen dat ze aan elkaar plakken, kun je ze eerst even snel invriezen op een beklede bakplaat. Het is belangrijk om ze zo snel mogelijk in te vriezen nadat ze zijn gekookt om hun kwaliteit te behouden. Wanneer je ze wilt gaan eten, ontdooi ze dan een nacht in de koelkast voordat je ze opwarmt of bakt in de oven of op de barbecue.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 9,8 gram vezels
eiwit 123,1 gram eiwit
koolhydraten 41,1 gram koolhydraten
vet 51,1 gram vet

Ingrediënten

Marinade
Komijnzaad
2 tl
Grof zout
¾ tl
Garam masala
2 tl
Versgemalen peper
Geconcentreerde tomatenpuree
2 el
Knoflookteentjes
2
Honing
2 tl
Olijfolie
3 el
Kipspiesjes
Kipfilets afgespoeld
500 g
Groene courgettes afgespoeld
100 g
Rode uien (ca. 150 g), geschild
2
Rode peper (ca. 150 g), afgespoeld
1

Gemarineerde kipspiesjes met groenten

Gemaakt met afwisselende stukjes kip, rode ui, rode peper en groene courgette, zijn deze verrukkelijke kipspiesjes heerlijk kleurrijk. Het milde vlees en de groenten zijn bedekt met een heerlijke marinade die zorgt voor een smaakvolle en sappige eetervaring. Ze zullen zeker in de smaak vallen bij zowel kinderen als volwassenen bij elke barbecue.

Wanneer ze op de barbecue worden bereid, krijgen de spiesjes decoratieve grillmarkeringen en raken ze een beetje verkoold wat een prachtige knapperigheid creëert om hun sappige, zachte kwaliteiten aan te vullen. Wanneer de ui en peper worden gegrild, krijgen ze een mooie zoetheid omdat hun oppervlak licht karamelliseert.

Komijn, garam masala en honingmarinade

De marinade is de afwerking van alle spiesjes. Het gebruik van de juiste ingrediënten zorgt voor perfect gemarineerde kipspiesjes. Komijn heeft een rijke, aardse smaak met heldere citrusachtige tonen. Het kruid geeft diepte en laat andere smaken knallen, waaronder de pittig-zoete tomatenpuree, de aromatische knoflook en de Indiase garam masala die wordt gebruikt in deze BBQ-kipspiesmarinade. Garam masala is een warme, hartige en geurige kruidenmix met vele lagen smaak. Het voegt een complexe zoetheid, warmte en bloemige tonen toe aan de zelfgemaakte marinade.

De zwarte peper in de kruidenmix en de marinade voegen een beetje peperige warmte toe die ervoor zorgt dat deze honing-knoflook kipspiesjes perfect in balans zijn en een complex smaakprofiel hebben. Wanneer ze gegrild en licht verkoold zijn op de barbecue, krijgt de marinade een rokerige kwaliteit die het perfect maakt.

Bijgerechten bij perfect gegrilde kipspiesjes

Kleverige honingkipspiesjes smaken geweldig met een frisse salade ernaast om de boel op te fleuren. Als grillen je doet dromen van een heerlijke zomervakantie, is een exotische, verkwikkende couscoussalade met verse munt, sappige watermeloen en zoute saladekaas een goede keuze. Dat geldt ook voor een klassieke en kleurrijke Griekse salade met tomaat, komkommer, groene peper, rode ui, zwarte olijven en sneeuwwitte saladekaas. De combinatie van de malse groente- en kipspiesjes en de verse, knapperige salade zorgt voor een geweldige combinatie.

Voeg je eigen touch toe

Hoewel onze eenvoudige kipspiesmarinade zeker smaakvol is, wil je het misschien toch nog wat pittiger maken. Gebruik bijvoorbeeld verse chilipeper, gedroogde chilipeper of pittige kruiden zoals chilipoeder. Houd er echter rekening mee dat veel chilipoeders een verscheidenheid aan verschillende kruiden bevatten, wat de algehele smaak kan beïnvloeden. 

Voor een BBQ-marinade werken rokerige smaken heel goed. Zo zijn gedroogde chipotlepepers of cayennepeper geweldige keuzes. Je kunt het ook een citrusachtige smaak geven door het sap en de schil van een limoen of citroen toe te voegen, waardoor de marinade een pittige, verfrissende smaak krijgt. Voeg voor een Thais geïnspireerd tintje 1-2 eetlepels vissaus, het sap en de schil van één limoen en wat verse basilicum of koriander toe.