De koeien

Waar alles begint

Zuivel begint bij gezonde koeien. Onze boeren zorgen goed voor hun koeien. Wie boer wordt, heeft namelijk veel liefde voor dieren. Dag in, dag uit staat de boer klaar om de koeien te verzorgen: er moet niet alleen gegeten, gedronken en gemolken worden. Het gaat ook om schone ligbedden, en dagelijkse monitoring op gezondheid en gedrag. Een bijzondere zorgrelatie, waarbij dierenwelzijn en de gezondheid van de koe aan de basis staan in ons kwaliteitsprogramma Arlagården®.

Goede zorg voor onze koeien

Gezonde koeien die goed worden verzorgd hebben niet alleen een beter leven, ze produceren ook melk van hogere kwaliteit. De zorg voor de dames is dus een win-win voor de koe en voor de boer. Om dierenwelzijn te garanderen, moeten onze boereneigenaren voldoen aan de standaarden uit ons kwaliteitsprogramma Arlagården®. Dit programma stelt hoge eisen aan de manier waarop onze melk wordt geproduceerd, op het gebied van melkkwaliteit, voedselveiligheid, milieu en natuurlijk dierenwelzijn. Zo wordt elke koe door onze boeren beoordeeld op verschillende gebieden: conditie, bewegingsscore, blessures en hygiëne. Die beoordelingen worden eens per drie maanden in het systeem ingevoerd, maar natuurlijk houden onze boeren hun koeien door observatie en door het bijhouden van de productie elke dag in de gaten. Daarnaast betalen we boeren die weidegang toepassen extra voor hun melk. En zorgen we ervoor dat alle melk die in Nijkerk wordt verwerkt tot zuivelproducten voldoet aan een duurzaamheidsprogramma: weidemelk van Stichting Weidegang of biologisch gecertificeerd door Skal (Arla Biologisch). 

Goede zorg voor onze koeien

Oog voor elke koe

Onze boeren weten van iedere koe wat de conditie van het dier is, of de koe een medische behandeling ondergaat én wat de kwaliteit van de melk van de specifieke koe is. Een goed verzorgde en gevoede koe produceert namelijk op eigen kracht hoogwaardige en voedzame melk. Natuurlijk kan een koe alsnog ziek worden. In dat geval krijgen ze extra aandacht van de boer en indien nodig een dierenarts. De dierenarts beslist wanneer de behandeling is voltooid, en alles wordt altijd zorgvuldig vastgelegd. Alle boeren werken daarom samen met dierenarts aan een bedrijfsgezondheids- en een bedrijfsbehandelplan. Zo verhogen we, op een verantwoordelijke manier, de kans op een succesvolle behandeling.  

Oog voor elke koe