Meer dan 100 jaar zuiveltraditie

Meer dan 100 jaar zuiveltraditie

Onze filosofie van het produceren van natuurlijke en hoogwaardige zuivelproducten heeft haar oorsprong in het Scandinavië van de jaren 1880. Toen bundelden melkveehouders in Denemarken en Zweden hun krachten voor één gemeenschappelijk doel: het produceren en leveren van hoogwaardige zuivelproducten. Met oog op de toekomst en volgende generaties vormden zij kleine coöperaties die vervolgens investeerden in gezamenlijke zuivelfabrieken. Dit kwam voort vanuit de overtuiging dat ze sterker zouden staan als ze zelf eigenaar waren van de zuivelfabrieken die hun melk tot hoogwaardige zuivelproducten verwerkten.

Nijkerk in 1918: De Volharding

De geschiedenis van onze fabriek in Nijkerk begint in 1918. Toen werd de coöperatieve fabriek van melkproducten 'De Volharding' opgericht. Kenmerkend was onderlinge samenwerking gericht op verdere ontwikkeling, met een sterke maatschappelijke verankering. In 2009 kocht Arla Foods de Nijkerk Dairy, zoals de zuivelfabriek tien jaar geleden heette. Ook de merken als Breaker, Milk & Fruit en Melkunie werden overgenomen. Al snel na de overname in 2009 hebben we het merk Arla biologisch geïntroduceerd en daarmee het biologische segment in de Nederlandse zuivel op de kaart gezet. Nu zijn we marktleider in biologische zuivel. Ook introduceerden we Starbucks ijskoffie, en startten daarmee een nieuw segment in de markt.

Eerste grensoverschrijdende zuivelcoöperatie

In de zomer van 2014 fuseerde Arla Foods met de Belgische zuivelcoöperatie EGM Walhorn, waarmee Arla Foods naast een groot aantal Belgische melkveehouders ook Nederlandse melkveehouders in de coöperatie opnam. Vervolgens ontstonden er steeds meer en grotere coöperaties. In 2000 fuseerde de grootste Deense zuivelcoöperatie met diens Zweedse tegenhanger en zo ontstond Arla Foods, de eerste grensoverschrijdende zuivelcoöperatie.

Arla Foods Nederland

Arla Foods Nederland voorziet Nederland en Duitsland van dagverse zuivel (zoals melk, karnemelk, yoghurt en vla) geproduceerd in onze fabriek in Nijkerk. Daarnaast leveren we kaas en boter uit Scandinavië en lang houdbare zuivel uit Duitsland. We voeren diverse sterke merken zoals Arla, Apetina, Castello en Lurpak. Op onze productielocatie in Nijkerk werken zo’n 300 medewerkers die jaarlijks ongeveer 300 miljoen liter melk verwerken. Onze filosofie van de productie van natuurlijke, gezonde en hoogwaardige zuivelproducten is inmiddels al meer dan 100 jaar oud. En leeft vandaag de dag meer dan ooit.