Amandelcake

Amandelcake

1 u
Een amandelcake, met zijn smeuïge textuur en zoete en nootachtige smaak, wordt door veel mensen als een klassieker beschouwd. Deze smakelijke amandelcake is perfect als een dessert om een heerlijke maaltijd af te sluiten, maar ook als leuke aanvulling op een uitgebreide lunch. Hij wordt gebakken in een tulbandvorm, gevuld met slagroom met frambozenlikeursmaak en geserveerd met een prachtige frambozensaus. Dat wordt ongetwijfeld een hit bij familie en gasten.
https://www.arla.nl/recepten/amandelcake/

Bereidingswijze

Amandelcake:
  • Verwarm de oven voor op 170 °C (gewone oven).
  • Spoel de amandelen af en hak ze fijn.
  • Klop de boter en de suiker.
  • Scheid de eieren en voeg de dooiers één voor één toe aan het botermengsel. Meng het beslag goed na elke toegevoegde dooier.
  • Spatel de room, het paneermeel en de amandelen door het beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig in het beslag.
  • Giet het beslag in een ingevette, met paneermeel bestrooide tulbandvorm.
  • Bak de amandeltulbandcake ongeveer 1 uur en 10 minuten in het midden van de oven.
Frambozensaus:
  • Pureer of blend de frambozen met de suiker.
  • Als je bevroren frambozen gebruikt, moeten die kort worden gekookt zijn voordat ze worden geblend.
Vulling:
  • Klop de room stijf en voeg de framboise toe.
  • Vul het midden van de amandelframbozencake met de slagroom en serveer met de frambozensaus.
Eet smakelijk!
Tip

Om ervoor te zorgen dat de amandelcake een zachte en luchtige textuur krijgt, moet je ervoor zorgen dat er voldoende lucht in het beslag wordt gebracht voordat het wordt gebakken. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door het mengsel van boter en suiker te kloppen tot het licht, luchtig en goudgeel van kleur is. Zo geef je het mengsel lucht. Een andere en misschien wel de belangrijkste manier waarop lucht wordt opgenomen in een amandelcakebeslag is via de opgeklopte eiwitten. Een goede tip bij het kloppen van eiwitten met een handmixer of keukenmachine is om eerst op een lage stand te kloppen totdat de eieren er schuimig gaan uitzien en daarna de snelheid te verhogen totdat de eiwitten de gewenste textuur hebben. Ook heeft het gebruik van een glazen of metalen kom de voorkeur boven een plastic kom, die olieachtige resten kan bevatten waardoor de eieren misschien niet perfect kunnen worden geklopt.

Vragen over amandelcake

Met ons recept voor amandelcake en frambozensaus maak je gemakkelijk om een heerlijk zachte cake met een saus die niet alleen lekker is, maar ook mooi om te zien. Lees verder om meer te weten te komen over amandelcake en frambozensaus, zodat je die zelf kunt proberen te maken!

Wat is een amandelcake?
Een amandelcake is een zachte en luchtige cake met een zoete, boterige smaak. Hij zit boordevol amandelsmaak en bevat echte amandelen, amandelessence of beide. Wij gebruiken fijngehakte amandelen voor maximale textuur en smaak. Qua kleur variëren ze van goudbruin tot lichtgeel, afhankelijk van het bakken. Amandelcakes kunnen worden gebakken in allerlei verschillende cakevormen, afhankelijk van voor wat voor soort look je gaat, maar voor een cake zoals deze is een tulbandvorm een klassieker.
Hoe maak je een amandelcake?
Het maken is vrij eenvoudig en veel van de ingrediënten zijn al te vinden in een goed gevulde voorraadkast. Het belangrijkste in dit amandelcakerecept is om de amandelen fijn te hakken en de eieren te scheiden en de eiwitten stijf te kloppen. De dooiers en de eiwitten worden op een verschillende manier geklopt, wat zorgt voor de luchtige textuur van de cake. Gebruik de baktijd van de cake om de saus met frambozensmaak en de slagroomvulling te maken, en geniet van een smaakvolle zelfgemaakte frambozenamandelcake als dessert of tussendoortje in de middag.
Hoe smaakt amandelcake?
Een amandelcake is een zoet smakende cake met een delicate amandelsmaak. Amandelen hebben een subtiele nootachtige smaak en voegen zowel textuur als een natuurlijke zoetheid toe aan de boterzachte cake. Ze zijn smeuïge en zacht, waardoor ze een geweldig mondgevoel hebben en ze over het algemeen een genot zijn om te eten, en door hun zoete smaak zijn ze perfect voor zure smaakcombinaties zoals in onze verse frambozenamandelcake.
Hoe maak je een frambozensaus? 
Ons recept voor frambozensaus is ongelooflijk makkelijk, want je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig: frambozen en suiker. Als die met een handmixer of blender worden gecombineerd, zorgt de suiker ervoor dat de frambozen hun natuurlijke sappen vrijgeven. Je hoeft daarom geen vloeistof toe te voegen om een mooie fruitsaus te maken.
Kun je frambozensaus invriezen?
De beste manier om overgebleven fruitsaus zoals een frambozensaus in te vriezen, is door hem in ijsblokjesbakjes of ingevette muffinblikken te gieten, die in te vriezen en de blokjes vervolgens in een plastic zak of luchtdichte bak in de vriezer te leggen. Frambozensaus blijft 2-3 maanden goed in de vriezer. Laat de saus om de koelkast ontdooien en serveer hem op je amandelcake voor een zoetzure lekkernij.

Ingrediënten

Amandelcake:
Amandelen (ca. 3 dl)
185 g
Zachte boter
125 g
Suiker (ca. 3½ dl)
300 g
4 eieren
Volvette room
100 ml
Paneermeel (ca. 175 ml)
75 g
Frambozensaus:
Frambozen
250 g
Suiker (ca. 1 dl)
85 g
Vulling:
Volvette room
¼ tl
Framboise (frambozenbrandewijn)
2 el

Zoete amandelcake met frambozensaus

Met ons recept voor amandelcake krijg je een heerlijk smeuïge cake met een zacht krokantje. De fijngehakte amandelen geven de cake een subtiele zoete en nootachtige smaak. De frambozensaus en de slagroom met framboisesmaak geven de boterachtige amandelcake een frisheid en helderheid met hun zoetheid, lichte scherpheid en bloemige ondertonen. De frambozensaus heeft een prachtige rode kleur die er prachtig uitziet als hij over de goudbruine amandelcake en wolkachtige witte slagroom wordt gesprenkeld.

Geïnteresseerd in meer eenvoudig en heerlijk gebak om toe te voegen aan je repertoire? Bekijk onze recepten voor andere klassiekers zoals klassieke cake, marmercake en chocolade-kersencake.

Frambozensaus en frambozenlikeurvulling

Of je hem nu zeeft of niet, frambozensaus voor cake is heel eenvoudig te maken. Voor ons recept voor frambozensaus heb je maar twee ingrediënten nodig voor een ongezeefde, grovere saus met een licht knapperige textuur door de frambozenpitjes. Deze textuur wordt weerspiegeld in de amandelstukjes in de cake en geeft de eenvoudige cake wat meer complexiteit. De frisheid van de frambozen is ook aanwezig in de slagroom, die dankzij de framboise een fruitig smaakprofiel en een verrassend rijke structuur heeft.

Frambozensaus is zo lekker dat je hem ook voor andere recepten kunt gebruiken. Als er wat overblijft, kun je dat net zoals andere sauzen invriezen, of eten met crêpes suzette, waardoor je de sinaasappelsmaak een frambozentintje geeft. Je kunt hem ook over zelfgemaakt ijs gieten.

Ontdek een gemakkelijke amandeltulbandcake

Soms moet bakken gewoon makkelijk zijn. En hoewel het bakken van onze amandelcake even duurt, is het proces zelf heel eenvoudig. Laat je dus niet ontmoedigen door de frambozensaus en de framboise-slagroomvulling. Elke stap is eenvoudig en je kunt het allemaal afmaken terwijl de cake in de oven staat.

Wat helemaal goed is aan ons amandelcakerecept, is dat je voor de cake zelf niet zoveel ingrediënten nodig hebt. Veel heb je waarschijnlijk toch al in je voorraadkast staan. Als je je afvraagt waarom in dit recept paneermeel wordt gebruikt in plaats van bloem: dat is omdat paneermeel het cakebeslag lichter en luchtiger maakt, waardoor de cake uiteindelijk een heerlijk lichte en zachte textuur krijgt – eenvoudig, gemakkelijk en ingenieus.

Voeg een eigen accent toe

Hoewel de frambozenamandelcake natuurlijk het hele jaar door kan worden geserveerd, kan het leuk zijn om te experimenteren met seizoensvariaties van je favoriete baksels. Maak deze heerlijke, boterachtige amandelcake bijvoorbeeld eens rond Kerstmis en voeg dan sinaasappelschil toe aan het beslag en meng er een feestelijke kruidenmix van kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en gember door. Het zurige fruit en de verwarmende winterse kruiden combineren heerlijk met de zoete en nootachtige amandelen, waardoor een heerlijke gekruide amandelcake ontstaat. Om helemaal voor de kerstvibes te gaan, gebruik je een sinaasappellikeur voor de slagroomvulling in plaats van framboise. Gebruik wel de zure en verfrissende frambozensaus.