Appeltaart

Appeltaart

1 u
Een klassieke Franse appeltaart is altijd een goede keuze. We hebben een gemakkelijke en heerlijke appeltaart met een vulling met crème fraîche, die je kunt eten als dessert of ‘s middags bij de koffie. Je maakt deze taart efficiënt door de vulling en de appelpartjes voor te bereiden terwijl de bodem van de taart in de oven staat. De appeltaart is sappig, smakelijk en in tegenstelling tot wat wordt gedacht, is het gemakkelijk om zo'n mooi cirkelvormig of indrukwekkend rozetpatroon te maken voor je open appeltaart.
https://www.arla.nl/recepten/appeltaart/

Bereidingswijze

Bodem van de appeltaart
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Roer de boter en de suiker luchtig. Voeg het ei toe.
  • Meng de bloem en het bakpoeder en roer ze door het eimengsel.
  • Doe het deeg in een ingevette springvorm of taartvorm (ca. 24 cm in diameter). Bak de taartbodem onder in de oven ongeveer 10 minuten voor.
Vulling
  • Klop de eieren en de suiker licht en luchtig zijn en vouw dan voorzichtig de crème fraîche erdoor.
  • Giet het mengsel op de voorgebakken taartbodem en verdeel de appelpartjes erover, bijvoorbeeld in de vorm van een cirkel of een rozet.
  • Bak de appeltaart ongeveer 30-35 minuten onder in de oven op 200 °C.
  • Laat de taart afkoelen en decoreer hem voor het serveren met poedersuiker.
Eet smakelijk!
Tip

Rol het deeg voor de appeltaart uit tussen twee vellen bakpapier. Zo kun je het gemakkelijker overbrengen naar een springvorm of taartvorm en loop je niet het risico dat het deeg aan het aanrecht blijft plakken bij het uitrollen. Als je bloem gebruikt bij het uitrollen van het deeg, gebruik er dan maar weinig van, want als je te veel gebruikt, kan de bodem hard worden. Het deeg moet een zachte en kruimelige textuur hebben wanneer het wordt gebakken. Je kunt restjes deeg gebruiken om de randen van de taart te versieren. De eenvoudigste manier om dunne appelschijfjes te snijden is met een mandoline. Daarmee worden de schijfjes gelijkmatig en minimaliseer je het risico dat je in je vingers snijdt.

Vragen over appeltaart

Een heerlijk en elegant dessert dat indruk maakt met de prachtige schikking van de appelschijfjes. We hebben wat nuttige informatie en feiten voor je verzameld, waarmee je rustieke appeltaart zeker zal lukken. Hieronder lees je er alles over!

Wat is een appeltaart?
Appeltaart is gebak met een bodem met daarin een zoete appelvulling. Deze open taart heeft geen deeg aan de bovenkant. De taart heeft alleen een bodem die meestal dikker is dan die van een hartige taart en die traditioneel wordt gemaakt van deeg met bloem, boter, suiker en water. We hebben bakpoeder en ei aan ons deeg toegevoegd om het soepeler en gemakkelijker uit te rollen te maken. De appeltaart heeft een elegante en extravagante uitstraling met appelschijfjes die prachtig in een concentrische cirkel zijn geschikt.
Hoe maak je een appeltaart?
Maak de bodem voor de appeltaart door alle ingrediënten te mengen en er een deeg van te kneden dat je verdeelt over een springvorm of taartvorm en voorbakt in de oven. Maak de vulling en verdeel die over de taartbodem. Schik dunne appelpartjes erop in een cirkel en bak de appeltaart ongeveer 30-35 minuten af tot de appels goudbruin zijn. Bestuif de afgekoelde taart voor het serveren met poedersuiker.
Hoe maak je deeg voor appeltaart?
Het deeg voor onze appeltaart is gemaakt van boter, suiker, tarwebloem, bakpoeder en ei. Meng de ingrediënten door elkaar en doe het deeg in een ingevette springvorm of taartvorm. Bak de taartbodem onderin de oven ongeveer 10 minuten voor.
Hoe lang moet een appeltaart in de oven?
Bak de appeltaart met de vulling op het onderste rooster van de oven gedurende ongeveer 30-35 minuten op 200 °C. Als de appels zacht en licht goudbruin zijn met knapperige randjes, is de taart klaar en kun je hem uit de oven halen. Het is erg belangrijk om de taart tijdens het bakken te controleren om ervoor te zorgen dat de appeltaart niet te lang wordt gebakken en dat de randjes van de appels niet zwart worden.
Kun je een appeltaart invriezen?
De kans is klein, maar als er wat overblijft kunt je de taart invriezen en er later van genieten. De appeltaart moet helemaal zijn afgekoeld voordat hij wordt ingevroren. Je kunt afzonderlijke in vershoudfolie en aluminiumfolie gewikkelde porties invriezen of de taart in de vorm laten zitten en die stevig inwikkelen met aluminiumfolie of vershoudfolie. Doe de taart in afsluitbare diepvrieszakken om hem te beschermen tegen vriesbrand. Als je zin hebt in een stuk, laat je de taart een nacht in de koelkast ontdooien en warm je hem de volgende dag op.
Hoe maak je de rozet op een open appeltaart?
De rozet op de appeltaart is onze oogappel. Het patroon ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het is eigenlijk niet zo moeilijk om te maken. Snijd voor een open appeltaart met rozetpatroon dunne appelschijfjes met een mes of mandoline en leg de schijfjes met de schil naar boven in een concentrische cirkel zodat ze elkaar overlappen. Begin met de buitenrand en werk naar het midden van de taart. Je kunt de appelschijfjes weken in citroensap om ze soepeler te maken, waardoor je ze gemakkelijker kunt buigen. Je kunt ook kleine rozetjes maken door hele appels te schillen zonder de schil te breken en die op te rollen tot een rozet. Leg de rozetten dicht tegen elkaar op de taart tot de hele taart bedekt is met rozetjes.

Ingrediënten

Bodem van de appeltaart
Boter
150 g
Suiker (ca. 1 ½ dl)
125 g
Eieren
Speciale tarwebloem (ca. 3 dl)
175 g
Bakpoeder
2 tl
Vulling
Eieren
Suiker (ca. 1 dl)
85 g
Zure room, 18%
2 dl
Stevige appels, in dunne partjes gesneden
Garnering
Poedersuiker

Gemakkelijke rustieke appeltaart

Wie zegt dat een taart ingewikkeld moeten zijn? Niet met ons makkelijke recept voor appeltaart. De bodem is gemaakt van een deeg met boter, suiker, ei, bloem en bakpoeder. Daardoor is hij zoet en kruimelig met een stevige, bijna koekjesachtige textuur. Om deze zoetheid in evenwicht te brengen, is de taart gevuld met een zureroomvulling en gedecoreerd met stevige appelpartjes. Als finishing touch is de taart bestrooid met poedersuiker.

Wil je je verdiepen in de Franse gastronomie en patisserie? Bekijk ons recept voor crêpes suzette die zijn gedrenkt in een heerlijke sinaasappelsaus of onze zoetzure kersenclafoutis. Probeer voor een licht en elegant tussendoortje onze chocolademacarons met een laag ganache van pure chocolade.

Maak een artistieke open appeltaart

Deze makkelijke Franse appeltaart is niet alleen een voorbeeld van een mooi en heerlijk dessert, maar ook van artistieke creativiteit. Of je de appelpartjes elkaar nu netjes laat overlappen in een concentrische cirkel zodat een rozetpatroon ontstaat, of er een ander patroon mee maakt, het is altijd de moeite waard, zowel qua smaak als qua uiterlijk. Het is een dessert dat bij elke hap helemaal tot zijn recht komt.

Kies de juiste appels

Omdat appels de hoofdrol spelen, is het essentieel om de juiste te kiezen. Maar je hoeft je niet te beperken tot één soort. Het gebruik van verschillende appelrassen zal alleen maar bijdragen aan de smaak. Zure appels zoals bijvoorbeeld Granny Smith of Cortland-appels, zijn ideaal voor het bakken van taarten omdat ze een textuur hebben die stevig blijft tijdens het bakken ze hun vorm behouden. De zure smaak van de appels brengt ook de zoete ingrediënten van de taart perfect in balans.

Heerlijke zureroomvulling

De appels worden voorzichtig in een gladde, romige vulling gedrukt die is gemaakt van zure room, eieren en suiker. Maar laat je niet misleiden door de eenvoudige vulling; deze taart is de ultieme publiekstrekker. Niet alleen brengt de vulling smaak op tafel, maar hij voegt ook een mooie lichte textuur toe aan de stevige bodem en appels. Dor de combinatie van zoete en zure aroma's, en knapperige en fluweelzachte texturen, is onze gemakkelijke appeltaart een klassiek dessert die bijna iedereen heerlijk vindt.

Experimenteer met warme specerijen

Geef de taart wat meer pit door kaneel en walnoten aan de mix toe te voegen. Volg ons recept voor appeltaart en voeg gemalen walnoten toe aan het deeg. Dat geeft de bodem wat extra knapperigheid en een zoet, nootachtig aroma. Doe in dunne plakjes gesneden appels in een kom met kaneel, basterdsuiker en versgeperst citroensap en meng goed. Je kunt ook nootmuskaat en kruidnagel toevoegen aan de kaneel voor een extra herfstachtig gevoel. Schik de appels op de vulling en bak de taart in de oven.

Voor extra zoetheid haal je de taart na 20-25 minuten bakken uit de oven en bestrijk je hem met ahornsiroop. Bak de taart daarna nog 10-15 minuten.