Eiwit in fruit

Eiwit in fruit

Eiwitten dragen bij aan de instandhouding van sterke botten en spiermassa. Ze dragen ook bij aan de groei van spiermassa. Over het algemeen onderscheiden we eiwitten op basis van dieren en eiwitten op basis van planten.

Fruit valt onder de categorie plantaardige eiwitten en hoewel fruit over het algemeen niet rijk is aan eiwit, biedt dit artikel een overzicht van een breed scala aan fruit om je een idee te geven van het eiwitgehalte.

We geven je een breed overzicht, inclusief pitvruchten, steenvruchten en bessen, evenals vers en gedroogd fruit. In de onderstaande tabel geven we het eiwitgehalte per 100 gram aan, evenals het percentage dat eiwit uitmaakt van de totale energiewaarde.

Vers en droog fruit – zijn ze eiwitrijk?

Zoals blijkt uit de onderstaande tabel, heeft vers fruit vaak een lager eiwitgehalte dan gedroogd fruit, als we kijken naar het eiwitgehalte in grammen per 100 gram. Bovenaan onze lijst staan gedroogde abrikozen en gedroogde vijgen met 3,5 en 3,3 gram eiwit per 100 gram. Hun verse tegenhangers bevatten beide 0,8 gram eiwit per 100 gram. Als we het percentage van de totale energiewaarde vergelijken, bevat rauwe abrikoos 10,7% eiwit, terwijl gedroogde abrikoos 5,7% bevat.

Fruit Eiwitgehalte (per 100 gram) Percentage van de totale energiewaarde
Abrikoos, gedroogd 3.5 gram 5.7 %
Vijgen, gedroogd 3.3 gram 4.5 %
Rozijnen 3.2 gram 3.9 %
Passievrucht 2.8 gram 10.9 %
Pruimen 2.7 gram 4.7 %
Dadels, gedroogd 2 gram 2.6 %
Avocado 1.6 gram 4.2 %
Bramen 1.3 gram 20.1 %
Rode bes 1.3 gram 8.3 %
Banaan 1.1 gram 4.7 %
Frambozen 1 gram 12.1 %
Rabarber 0.9 gram 14.2 %
Abrikoos, vers 0.8 gram 10.7 %
Kiwi 0.9 gram 9.7 %
Watermeloen 0.8 gram 9.7 %

Vers fruit

Je hebt misschien wel eens gehoord over bananen en avocado's wanneer mensen praten over eiwit in fruit, maar zoals je kunt zien, zijn er andere opties met een hoger eiwitgehalte, hoewel beide tot de vruchten met het meeste eiwit behoren. Lees meer over eiwit in banaan en eiwit in avocado.

Onder het verse fruit in onze lijst heeft passievrucht het hoogste eiwitgehalte van 2,8 gram per 100 gram, wat gelijk staat aan 10,9% van de totale energiewaarde. Bramen zijn lager met 1,3 gram eiwit per 100 gram, maar hoger met 20,1% van de totale energiewaarde - vanwege een verschil in de andere componenten van de twee fruitsoorten.

Onderaan de top 15 lijst staan watermeloen en kiwi met een eiwitgehalte van 9,7% van de totale energiewaarde en minder dan 1 gram eiwit per 100 gram.

Gedroogd fruit

Het drogen van fruit verandert het natuurlijke eiwitgehalte niet. Echter, omdat het watergehalte wordt verminderd, wat leidt tot een afname in het totale gewicht, is het eiwitgehalte in gedroogd fruit meer geconcentreerd. Met andere woorden, terwijl het totale gewicht van het fruit afneemt, blijft het eiwitgehalte relatief constant, wat leidt tot een hoger eiwitgehalte per 100 gram.

Let op dat het percentage eiwit van de totale energiewaarde afneemt in het gedroogde fruit vergeleken met het verse fruit.

Is fruit rijk aan eiwit?

Hoewel fruit eiwitten bevat, zijn de niveaus relatief laag en kunnen de meeste niet geclassificeerd worden als fruit met een hoog eiwitgehalte. Om het label hoog-eiwit te krijgen, moet ten minste 20% van de totale energiewaarde in het fruit afkomstig zijn van eiwit, en zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, is dit niet het geval voor een van de vruchten op de lijst, behalve bramen (20,1%).

Echter, het percentage op zichzelf is niet altijd genoeg, aangezien de aanvullende componenten van het fruit ook in overweging genomen moeten worden. Fruit bevat over het algemeen een respectabele hoeveelheid water, wat resulteert in een relatief hoog energiepercentage omdat er weinig andere componenten bijdragen aan de totale energiewaarde.

Daarom zie je misschien een (relatief) hoog percentage eiwit, maar houd er rekening mee dat het misschien niet helemaal nauwkeurig is, hoewel de hoeveelheid feitelijk niet onjuist is. Onthoud dat, hoewel ze niet geclassificeerd worden als voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte, verse en gedroogde vruchten nog steeds deel kunnen uitmaken van een evenwichtig dieet.

Ontdek meer in onze artikelen:

Eiwitrijke vlees- en vissoorten

Boon eiwitten

Gids: eiwitten en sporten