Nee, halloumi is niet lactosevrij. Net als de meeste kazen bevat halloumi lactose, omdat het gemaakt is van geiten- en schapenmelk.
Je kunt echter ook lekkere lactosevrije halloumi varianten vinden die speciaal zijn verwerkt om alle lactose te verwijderen.
Wat is halloumi?
Halloumi is een heerlijke halfzachte, gepekelde kaas uit Cyprus, bekend om zijn unieke textuur. Hij is perfect om te grillen of te bakken op hoog vuur voor een onweerstaanbaar knapperige, gebruinde buitenkant.
Traditioneel wordt het gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenmelk. Sommige soorten kunnen ook koemelk bevatten. De Cypriotische kaas staat bekend om zijn uitgesproken zoute en pittige smaak, die uitgesproken is zonder te overheersen, en om zijn nootachtige, romige ondertonen.
Lactose in halloumi kaas
Halloumi bevat ongeveer 2 gram lactose per 100 gram. Het lactosegehalte wordt onder andere beïnvloed door de specifieke soorten melk die worden gebruikt. Het wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk.
Het lactosegehalte wordt echter niet alleen bepaald door de melkbron. Het pekelproces, met zijn hoge zoutconcentratie, helpt om een deel van de wei te onttrekken, waar een groot deel van de lactose in melk zit.
Bovendien ondergaat halloumi een eerste fermentatiefase voordat het gepekeld wordt. Tijdens deze periode zetten nuttige bacteriën een deel van de lactose om in melkzuur.
Misschien wil je ook onze artikelen is geitenmelk lactosevrij? En is schapenmelk lactosevrij? lezen.
Geniet van dezelfde lekkernijen, maar dan zonder lactose
Lactosevrije halloumi smaakt precies zoals je van de gewone variant zou verwachten. Het is pittig en zout met heerlijke nootachtige tonen. Het heeft ook dezelfde unieke, verende textuur waarvoor de gewone versie wordt gekoesterd. Het enige verschil is dat het geen lactose bevat.
En hoe komt dat? Omdat lactose nodig is voor het fermentatieproces dat plaatsvindt wanneer je halloumi maakt, kan het niet uit de melk worden verwijderd voordat je begint met het kaasmaakproces. Het enzym lactase, dat lactose afbreekt, kan echter aan het kaasconcentraat worden toegevoegd om de melksuiker tijdens de korte rijpingsperiode van de kaas af te breken tot glucose en galactose.
Geniet op verschillende manieren van lactosevrije halloumi
Net als de gewone soort heeft lactosevrije halloumi een hoog smeltpunt. Dit betekent dat je het in een pan kunt bakken of op de barbecue kunt grillen zonder dat het smelt. Hierdoor krijgt de halloumi een mooie goudbruine kleur. Terwijl het midden zacht en kleverig blijft, wordt de buitenkant knapperig, wat een heerlijk contrast geeft.
Hoewel het meestal gekookt wordt geserveerd, houdt niets je tegen om te genieten van lekkere lactosevrije halloumi zoals het is. Rauw is het zouter en pittiger dan gebakken en de meer uitgesproken smaak maakt het een aanvulling op ingrediënten zoals verse watermeloen of een bitterzoete salade met aardbeien en spinazie.
In zijn rauwe vorm past hij ook goed bij gepeperde rucola of een sinaasappelvinaigrette die de zoutheid perfect in balans brengt. Je kunt het ook raspen over pastagerechten en dergelijke voor een pittige, zoute verrassing.
Lactosevrij = lactosegehalte <0.01g / 100g