Bagels

Bagels

1 u
Bagels zijn uniek onder de bakwaren; ze hebben een knapperige en glanzende buitenkant, een zachte en chewy binnenkant, en een smaak die zowel licht zoet als enigszins zout is. Met zo'n lekker bagelbrood wil je ons snelle bagelrecept misschien wel verdubbelen of verdrievoudigen, zodat je genoeg heerlijke bagels kunt maken voor het ontbijt, de lunch of als heerlijk tussendoortje. Meer bagels betekent ook meer mogelijkheden om je nieuwe favoriete toppings te ontdekken en misschien wat in te vriezen voor een later moment.
https://www.arla.nl/recepten/bagels/

Bereidingswijze

Bagels:
  • Giet de melk in een kom en los de gist erin op. Voeg de olie, de suiker, het zout en de bloem toe (houd een beetje bloem apart).
  • Meng het deeg goed met een houten lepel. Dek de kom af, bijvoorbeeld met een deksel, en zet het deeg ongeveer 1 uur op een warme plek om te rijzen.
  • Breng het deeg over op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het goed door. Indien nodig kun je de resterende bloem toevoegen - het deeg is stevig maar nog steeds soepel.
  • Verdeel het deeg in 8 stukken en rol elke deegbal uit tot een sliert van ongeveer 20 cm lang. Maak van de slierten ringen en druk de uiteinden goed tegen elkaar. Leg de ringen op een stuk bakpapier en laat ze een tweede keer, afgedekt, ongeveer 20 minuten rijzen.
Bagels koken en bakken:
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Breng water aan de kook in een grote pan. Draai het vuur lager zodat het water kookt zonder dat het dreigt over te koken.
  • Kook 2-3 bagels tegelijk ongeveer 2 minuten aan elke kant (ongeveer 4 minuten in totaal).
  • Leg de gekookte bagels op een beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de kant die tijdens de tweede keer rijzen naar boven lag nog steeds naar boven ligt, anders rijzen ze niet goed.
  • Bestrijk de gekookte bagels met het losgeklopte ei en laat ze zoals ze zijn of bestrooi elke bagel met een paar eetlepels geraspte kaas, ½ theelepel sesamzaad of 2 theelepels pompoenpitten.
  • Bak de 8 bagels ongeveer 20 minuten in het midden van de oven.
Eet smakelijk!
Tip

Zelfs als ze goed worden bewaard, kunnen zowel zelfgemaakte als in de winkel gekochte bagels een beetje hard worden als ze niet worden gegeten op de dag dat ze worden gekookt en gebakken. Om de perfecte combinatie van chewy en zacht te krijgen waar bagels om bekend staan, kun je ze zachter en vochtiger maken.

Tip

Oudbakken of harde bagels kunnen nieuw leven worden ingeblazen door ze vochtiger te maken. Als je een bagel in de oven roostert, laat er dan heet water over lopen tot de buitenkant vochtig, maar niet doorweekt is en verwarm hem op een rooster gedurende 5 minuten op 180°C. Je kunt je licht vochtige bagel ook opwarmen in de magnetron voor hetzelfde effect. Wikkelen in vochtig keukenpapier in plaats van er water over te laten lopen werkt ook.

Vragen over bagels

Met ons gemakkelijke bagelrecept kun je ervoor zorgen dat je altijd vers gebakken of ingevroren bagels bij de hand hebt. Lees hieronder meer over het geliefde baksel in de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen.

Wat is een bagel?
Bagels, oorspronkelijk gemaakt in Joodse gemeenschappen in Polen, zijn ronde broodjes in de vorm van een ring. Ze worden gemaakt van gistdeeg en worden gekookt voordat ze worden gebakken om een knapperige korst en een dichte binnenkant te krijgen. Een bagel kan worden belegd met allerlei verschillende toppings, zoals zaden, granen, kaas, kruiden enzovoort. Bagelbrood is enigszins zoet en zout en smaakt heerlijk met zowel hartig als zoet beleg.
Hoe maak je een bagel?
Bagels zijn een heerlijke traktatie wanneer je een snel ontbijt of snelle lunch wilt bereiden. Gelukkig is zelf maken eenvoudig met ons recept voor bagels. Bereid het gistdeeg zoals elk ander deeg met kneden en rijzen, rol het vervolgens uit tot slierten van 20 cm die je in ringen kneedt en kook de ringen ongeveer 2 minuten aan elke kant alvorens ze te bestrijken met ei, te bestrooien met toppings en ze goudbruin te bakken. Geniet van je zelfgemaakte bagels met beleg naar keuze.
Wat doe je op een bagel?
Er is niet één antwoord op hoe je een bagel moet eten en dat is maar goed ook! Bagels zijn even lekker met zoet als met hartig beleg. Je kunt er een met boter, roomkaas, jam of pindakaas eten als snel ontbijt of tussendoortje. Maar je kunt ze net zo goed gebruiken om lunch- of ontbijtbroodjes te maken met ei, gerookte zalm, vleeswaren, groenten, of zelfgemaakte salades zoals een ei- of tonijnsalade.
Kunnen bagels worden ingevroren?
Bagels kunnen heel goed worden ingevroren, mits goed verpakt. In de vriezer kun je ze tot 3-4 maanden bewaren. Wikkel je zelfgemaakte traktaties in huishoudfolie of waspapier en doe ze in een diepvrieszakje of luchtdicht bakje. Snijd ze voor het gemak doormidden voordat je ze invriest, maar zorg ervoor dat je zowel de snijvlakken als de buitenkant inpakt om vriesbrand te voorkomen en vocht vast te houden. Je kunt het rauwe bageldeeg ook tot 3 maanden invriezen, gewikkeld in een laag huishoudfolie en aluminiumfolie. Als je je afvraagt hoe je een bagel moet ontdooien, is het goede nieuws dat je hem kunt opwarmen in een magnetron, oven of broodrooster. Bevochtig de bagel door hem voor het opwarmen te besprenkelen met een beetje water om te voorkomen dat hij uitdroogt. Bewaar je ontdooide of vers gebakken bagels op kamertemperatuur in een zak of luchtdicht bakje. Laat ze eerst afkoelen om condensatie te voorkomen.
Waarom kook je bagels?
Door je rauwe bagels te koken voor je ze bakt, wordt de korst steviger en dikker. Dit zorgt ervoor dat ze de knapperige en chewy buitenkant en glanzende korst krijgen waarom ze bekend staan. Door de korst op deze manier stevig te laten worden, wordt ook voorkomen dat ze te veel rijzen tijdens het bakken, waardoor de binnenkant enigszins dicht en chewy wordt, zoals een bagel hoort te zijn.

Ingrediënten

Bagels:
Melk (ca. 37°C)
250 ml
Gist
25 g
Smaakneutrale olie, bijvoorbeeld koolzaadolie
1 el
Suiker
1 el
Grof zout
1½ tl
Speciale tarwebloem (ca. 7 dl)
400 g
Bestrijken:
Losgeklopt eieren
Bestrooien:
Geraspte rode cheddar, wat sesamzaad, blauwe maanzaadjes of pompoenpitten
50 g

Zelfgemaakte chewy bagels

Als je houdt van bakwaren met een chewy, licht knapperige korst die zacht en dicht zijn aan de binnenkant, ben je misschien een liefhebber van bagels. Hoewel deze goudkleurige broodjes met een gat in het midden oorspronkelijk werden gemaakt in Joodse gemeenschappen in Europa, zijn ze nu overal in de wereld populair. De broodsoort heeft mooie texturen en een neutrale smaak en is daardoor zeer geschikt voor een groot aantal verschillende toppings.

Na het lezen van onze beschrijving van hoe heerlijk bagelbrood is, denk je misschien 'maar wat kan ik op een bagel doen?' Het antwoord is: bijna alles wat je wil! Als snel ontbijt of tussendoortje zijn zelfgemaakte bagels heerlijk met boter, roomkaas, pindakaas, hazelnootpasta of fruitconserven zoals bramenjam. Voor een meer luxe ontbijt kun je ze serveren met eieren, spek en cheddarkaas of een gebakken ei en plakjes avocado. Een bagel is ook heerlijk als licht lunchgerecht met tonijnsalade, eiersalade of de klassieke New Yorkse combinatie van roomkaas en gerookte zalm.

Koken en bakken voor de perfecte textuur

Bij het maken van bagels wordt het deeg zowel gekookt als gebakken om een dichte maar zachte binnenkant en een chewy buitenkant met een glanzend laagje te krijgen. De reden dat je het bageldeeg kookt, is dat de korst dan stevig en gaar wordt vóór het bakken, zodat de vorm beter behouden blijft. Als je het deeg kort kookt, zoals wij voorstellen in ons recept voor zachte bagels, wordt de korst dun en enigszins elastisch, waardoor de bagels nog een beetje kunnen rijzen tijdens het bakken. Door ze langer te koken wordt de korst dikker, waardoor de binnenkant dichter wordt omdat ze minder kunnen rijzen.

Bagels koken is vrij eenvoudig. Zorg ervoor dat je er een paar tegelijk kookt, zodat de temperatuur van het kokende water niet te veel daalt. Door ingrediënten als suiker, honing of gerstemout aan het water toe te voegen, wordt de buitenkant nog goudkleuriger en knapperiger door het karamelliseren.

Heerlijke bageltoppings

Bagelbrood smaakt heerlijk met verschillende toppings. De eenvoudige toppings voor ons bagelrecept zijn klassieke keuzes zoals geraspte cheddar, sesamzaad, maanzaad en pompoenpitten. Door een zelfgemaakte bagel te beleggen met geraspte cheddar krijgt hij een heerlijke, decadente en licht knapperige kaaskorst. Als je van nootachtige smaken houdt, experimenteer dan met verschillende zaden. Zwart en wit sesamzaad zorgen voor een geroosterde, nootachtige smaak die duidelijker wordt tijdens het bakken, terwijl maanzaad voor een heerlijke knapperigheid zorgt. Pompoenpitten kunnen ook knapperigheid en een subtiele notensmaak toevoegen. Mix en match deze klassieke toppings nadat je je bagels met het losgeklopte ei hebt bestreken, zodat de toppings er beter op hechten.

Voeg een eigen accent toe

Ons zelfgemaakte bagelrecept geeft je volop de gelegenheid om te experimenteren met zowel de toppings als de bagels zelf, bijvoorbeeld door het recept te veranderen in een mini-bagelrecept. Door ongeveer 12-14 minibagels te maken in plaats van 8 gewone, krijg je schattige, kleine traktaties die perfect zijn als snack, een geweldige verrassing in elke lunchbox of een leuk hamburgerachtig voorgerecht bij etentjes. Je kunt ook experimenteren met het mengen van tarwebloem met andere meelsoorten zoals volkoren en rogge of met zuurdesem als rijsmiddel in plaats van gist.

Wat betreft de toppings is het maken van een zogenaamde 'everything bagel seasoning’ met nootachtig sesamzaad, knapperig maanzaad, gedroogde gehakte knoflook en ui, en zeezoutvlokken om de heerlijke uiensmaak te versterken een klassieke hartige optie. Een traditioneel zoet alternatief is om 1 theelepel verwarmende kaneel aan het deeg toe te voegen en de bovenkant van de gekookte bagels te bedekken met een knapperige kaneellaag van boter, donkere basterdsuiker en kaneel. Een zoete bagel met kaneelsmaak zoals deze smaakt ook heerlijk met rozijnen,die ze extra textuur geven en nog meer chewy maken.