Bramenjam

Bramenjam

10 min.
Deze eenvoudige bramenjam met chiazaad voor extra textuur is zeer fruitig. Ons recept voor bramenjam is ongelooflijk eenvoudig en snel te maken en je hebt maar drie ingrediënten nodig. De jam, die is gezoet met honing, heeft een prachtige kleur en de rijpe bramen geven deze zelfgemaakte jam zowel zoetheid als een mooie zuurheid. Serveer hem op geroosterd brood, in desserts, als smaakmaker in yoghurt voor het ontbijt en nog veel meer – de smaak en consistentie maken hem perfect voor alles wat zoet en lekker is.
https://www.arla.nl/recepten/bramenjam/

Bereidingswijze

  • Doe de bramen met de honing in een pan en breng ze aan de kook.
  • Kook op laag vuur, zonder deksel, gedurende 2-3 minuten. Verwijder het schuim aan de oppervlakte met een lepel.
  • Pureer de bessen met een garde tot de gewenste consistentie is bereikt – of gebruik een staafmixer als je wilt dat de jam volledig glad is.
  • Haal de pan van het vuur en roer het chiazaad erdoor.
  • Giet de jam in schone glazen potten, die je bijvoorbeeld hebt schoongemaakt met natriumbenzoaat of hebt uitgekookt in kokend water.
Eet smakelijk!
Tip

Door natriumbenzoaat aan jam toe te voegen wordt de houdbaarheid ervan verlengd, zodat je langer van je zelfgemaakte lekkernij kunt genieten. Als je natriumbenzoaat toevoegt aan het jammengsel nadat het gekookt is, kunt je je zelfgemaakte jam buiten de koelkast bewaren. Natriumbenzoaat wordt vaak gebruikt als bewaarmiddel om bacteriegroei te voorkomen in zure levensmiddelen zoals jam. Door het te gebruiken in je jam of als spoeling voor jampotten, kun je grotere hoeveelheden heerlijke zelfgemaakte bramenjam met chiazaad bereiden zonder je koelkast tot de rand toe te vullen. Je kunt de pot ook gewoon uitkoken in kokend water.

Vragen over bramenjam

Zelf jam maken is makkelijk en leuk met ons recept voor bramenjam. Bereid je voor en leer meer door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over deze heerlijke jam.

Wat is bramenjam?
Bramenjam is, zoals de naam doet vermoeden, een jam op basis van verse of bevroren bramen. De jam smaakt zowel zoet als pittig en heeft een levendige paarse kleur. Ons recept voor bramenjam maakt gebruik van chiazaad om de jam textuur te geven en te verdikken, en van honing om de lichtzure bessen aan te vullen, maar suiker kan ook worden gebruikt.
Hoe maak je bramenjam?
Bramenjam maken is ongelooflijk eenvoudig. Kook bessen en honing een paar minuten en roer er chiazaadjes door voordat je de jam in gesteriliseerde glazen potten giet. In tegenstelling tot de meeste andere jam schuimt jam met bramen behoorlijk tijdens het koken, dus zorg ervoor dat je dit overtollige schuim met een lepel verwijdert. Geniet van je gemakkelijke bramenjam op een sneetje brood, op pap of yoghurt, of bij desserts zoals pannenkoeken of gelaagde taarten.
Hoe maak je bramenjam zonder pitjes?
Gebruik voor een bramenjam zonder pitjes een staafmixer om een gladde textuur te krijgen nadat de bramen en de honing een paar minuten hebben gekookt. Als je alleen het vruchtensap van de bramen gebruikt door de jam te zeven, krijg je eerder een gelei dan een jam, dus de staafmixer is de beste optie om een heerlijke bramenjam te krijgen.
Kan ik bevroren bramen gebruiken om jam te maken?
Omdat het maken van bramenjam met bevroren bramen heel goed mogelijk is, kunt je dit gemakkelijke recept het hele jaar door gebruiken. Je hoeft de bevroren bramen niet eens te ontdooien voordat je je zelfgemaakte jam bereidt; je hoeft alleen maar rekening te houden met een iets langere kooktijd. Probeer rijpe, wilde bramen te zoeken wanneer het daar het seizoen voor is en vries ze in om er in de koudere maanden bramenjam van te maken.
Hoe maak je bramenjam in?
Bij het inmaken van jam is het van cruciaal belang dat je de potten en uitrusting die je gebruikt goed schoonmaakt en steriliseert. Het is ook raadzaam een trechter te gebruiken om ervoor te zorgen dat er geen jam op de zijkant van je jampot komt. Doe het deksel onmiddellijk na het gieten van je warme jam op de pot om bacteriegroei te voorkomen.
Heb je pectine nodig voor bramenjam?
Omdat bramen van nature veel pectine bevatten, hoef je geen pectine toe te voegen Volg gewoon ons recept voor bramenjam zonder pectine zonder je zorgen te maken of je jam wel zal stollen. De natuurlijk voorkomende pectine werkt als geleermiddel en zorgt ervoor dat je zelfgemaakte jam goed stolt.
Hoe lang blijft zelfgemaakte bramenjam goed?
Als je je ongeopende zelfgemaakte bramenjam in de koelkast bewaart, is hij maximaal drie weken houdbaar. Zorg dat je een geopende pot jam binnen 1 week opmaakt. In de vriezer kun je deze jam tot 6 maanden bewaren. 

Ingrediënten

Verse of bevroren bramen
500 g
Vloeibare honing
3 el
Chiazaadjes
2 el

Chia-bramenjam met een opvallende kleur

Onze heerlijke bramenjam met honing is zoet, zuur en heerlijk tegelijk. De verse bramen geven de jam een mooie paarse kleur en het chiazaad zorgt voor een prachtige textuur en een rijk mondgevoel. Er zijn veel mogelijkheden voor wat je met bramenjam kunt maken; je kunt de jam gebruiken in cake of ander gebak, om een mooie kleuraccent toe te voegen aan desserts zoals pannenkoeken of ijs, op yoghurt als zoet tussendoortje, of om je ontbijthavermout zoet en heerlijk te maken.

Als je wilt genieten van je zelfgemaakte jam met verse bramen op een sneetje vers gebakken brood, bekijk dan onze recepten voor zuurdesembrood of volkorenbrood. Hoewel deze broodrecepten zeer verschillende broden opleveren, variërend van knapperig en luchtig tot gestructureerd en dicht, zullen ze allemaal heerlijk smaken met een laagje van je kleurrijke bramen- en chiazaadjam.

Zelfgemaakte jam met verse bramen

Verse bessen gebruiken bij het maken van jam is heerlijk. Rijpe bramen zijn zoet en een beetje wrang. Naarmate ze rijper worden, krijgen ze hun kenmerkende donkere kleur, terwijl de onrijpe exemplaren rood van kleur zijn. Hoe donkerder de bes, hoe rijper en zoeter hij is, terwijl rode bramen zuurder en pittiger zijn. Je kunt natuurlijk alle stadia van verse bramen gebruiken om je zelfgemaakte jam te maken, maar omdat ze sterk in smaak kunnen verschillen, moet je niet vergeten je jam te proeven om te zien of er misschien meer honing nodig is om hem zoeter te maken.

Als je in de stemming bent voor meer jamrecepten, bekijk dan ook onze pruimenjam en aardbeienjam en ontdek enkele van de heerlijkste manieren om vers of bevroren fruit te gebruiken.

Voeg textuur toe met chiazaad

Bramen hebben veel pitjes en daarom heeft bramenjam een knapperige textuur en mondgevoel. In ons recept voor bramenjam hebben we ons op dit aspect van de geliefde jam gestort en ervoor gekozen chiazaad toe te voegen voor nog meer textuur. Chiazaad heeft een zeer subtiele smaak die de bramen geenszins overheerst. Ze dienen eerder om een milde nootachtige smaak en natuurlijk textuur toe te voegen.

Maak je bramenjam zonder pectine

Net als veel andere fruitsoorten hebben bramen van nature een hoog pectinegehalte. Het is dus niet nodig nog meer pectine toe te voegen om je zelfgemaakte jam goed te laten opstijven. Bij andere soorten fruit kan het nodig zijn een geleermiddel zoals pectine of vers geperst citroen- of limoensap, dat grote hoeveelheden pectine bevat, toe te voegen. Met bramen hoeft dat echter niet, maar in elk geval dient de toevoeging van chiazaad om deze jam te verdikken.

Experimenteer met verschillende smaken

Als je wilt proberen specerijen toe te voegen aan je zelfgemaakte jam, moet je dat zeker doen. Een recept voor bramenjam met specerijen is perfect voor de donkere maanden waarin we allemaal houden van een combinatie van smaakvolle kruiden zoals kaneel, steranijs en kruidnagel of kaneel, piment en nootmuskaat om een beetje warmte te brengen. Je kunt het ook houden bij een klassieker, vanille en bramen. Voeg gewoon een vanillestokje toe aan de jam en verwijder het als je klaar bent met het koken van de jam.

Bramen combineren met andere vruchten of bessen is natuurlijk ook een optie. Zoete en wrange bramen gaan goed samen met appels. Met dit complexe fruit kunt je met je zelfgemaakte jam verschillende kanten op, afhankelijk van de vraag of je kiest voor een zoetere appel zoals Cox's Orange of een pittigere zoals Honeycrisp of Granny Smith. Met welke appelsoort je ook besluit te experimenteren, de vruchten vullen elkaar prachtig aan.