Belgische wafels met chocolade

Belgische wafels met chocolade

1 u
Dikke, luxe chocoladewafels. Serveer met ijs of room met bessensmaak en chocoladesaus voor het perfecte contrast tussen zoet en bitter.
https://www.arla.nl/recepten/belgische-wafels-met-chocolade/

Bereidingswijze

Room met bessensmaak (deel één)
  • Maak alvast het eerste deel van de room, zodat die bijna klaar is wanneer de wafels klaar zijn. Doe de bessen en suiker in een pannetje, verwarm al roerend ongeveer drie minuten totdat de suiker is opgelost en zich een dikke bessen-suikervloeistof heeft gevormd.
  • Verdeel het bessenmengsel op een plat bord en laat afkoelen in de koelkast.
Chocoladewafels
  • Klop de eieren met de suiker luchtig.
  • Meng cacaopoeder, bakpoeder, bloem, zout en fijngehakte chocolade in een kom en voeg dit mengsel samen met de chocolademelk voorzichtig toe aan de geklopte eieren.
  • Voeg als laatste de gesmolten boter toe en roer tot een egaal beslag.
  • Verwarm het wafelijzer voor en doe hier vervolgens 75 ml van het beslag in. Bak 4-5 minuten. Herhaal dit proces totdat alle wafels zijn gebakken.
Room met bessensmaak (deel twee)
  • Klop de volvette room in een kom tot deze luchtig is en meng er vervolgens het gekoelde bessenmengsel door.
  • Serveer bovenop de net gebakken wafels, samen met de andere voorgestelde serveermogelijkheden.
Eet smakelijk!

Belgische wafels met chocolade

Waarom zijn mijn Belgische wafels niet krokant?
Zorg ervoor dat het wafelijzer goed heet is voordat je het beslag erin doet - wanneer je begint met bakken voordat het ijzer op temperatuur is, bereik je niet de goede balans tussen knapperig van buiten en donzig van binnen.
Waarom zijn mijn Belgische wafels taai?
Wanneer je het beslag te hard klopt, worden de wafels taai en vast. Klop rustig en in een gelijkmatig tempo totdat het beslag soepel is. Zo voorkom je het risico dat je gaat overhaasten waardoor je het eindresultaat verpest.
Moet het beslag voor Belgische wafels dik of dun zijn?
Het beslag voor Belgische wafels moet dunner zijn dan het beslag dat vaak wordt gebruikt voor bijvoorbeeld pannenkoeken. Het mag echter niet te dun of waterig zijn en moet goed in het wafelijzer kunnen.
Wat is het verschil tussen beslag voor Amerikaanse wafels en beslag voor Belgische wafels?
Voor het beslag voor Amerikaanse wafels wordt vaak bakpoeder gebruikt, terwijl voor Belgische wafels vaak gist wordt gebruikt, maar hiervoor moet het beslag een nacht rusten voordat het kan worden gebruikt. De structuur is ook anders: Belgische wafels zijn groter en dikker, terwijl traditionele Amerikaanse wafels dunner zijn met kleinere gaten.

Ingrediënten

Chocoladewafels
Eieren
3
Rietsuiker
125 g
Algemeen bloem
150 g
Cacaopoeder
1 el
Bakpoeder
1½ tl
Zout
¼ tl
Pure chocolade 55%, fijngehakt
50 g
Chocolademelk
200 ml
Gesmolten boter
100 g
Room met bessensmaak
Ingevroren wilde bessen
150 g
Rietsuiker
3 el
Volvette room
150 ml
Voor het serveren
Chocoladesaus
50 ml
Vers citroenmelisseblad

De geschiedenis en oorsprong van Belgische wafels

Hoewel België al sinds 1604 een soort wafels kent, zijn er officieel twee versies van de zoete traktatie die je vaak in het land tegenkomt. De Brusselse wafel is vergelijkbaar met de wafels die ook in de VS worden geserveerd. Deze heeft de vorm van een rechthoek en is vrij licht en luchtig. De eerste beschrijving van deze versie, die in de cafés van de stad werd geserveerd, dateert uit 1874.

De Luikse wafel is daarentegen dikker, zoeter, bevat stukjes gekarameliseerde suiker en wordt meestal warm geserveerd. Dit recept is een variant op de Brusselse wafel.

De top 5 van klassieke wafeltoppings die lekker zijn bij chocolade

Het mooie van wafels is dat ze ongelooflijk goed te combineren zijn met vrijwel elke topping die je maar kunt bedenken. Chocolade en banaan is een klassieker, en voor het fruit kunnen ook aardbeien, frambozen of bosbessen worden gebruikt, met even goede resultaten. Probeer ook eens wat gehakte nootjes aan de chocoladesaus toe te voegen, voor een aangenaam textuurcontrast.

Leuke serveersuggesties

Als je liever wat minder chocolade wilt, laat dan de chocoladesaus weg en neem in plaats daarvan notenboter, zoals amandelboter, ijs of dikke yoghurt en honing. Een toppingsbuffet is ook een leuk idee, met kleine kommen met van alles, van vers fruit, noten en chocoladeschilfers tot hagelslag, diepvriesbessen en gemalen granola voor een zelf samen te stellen dessert.