Eieren
|
3 |
---|---|
Rietsuiker
|
125 g |
Algemeen bloem
|
150 g |
Cacaopoeder
|
1 el |
Bakpoeder
|
1½ tl |
Zout
|
¼ tl |
Pure chocolade 55%, fijngehakt
|
50 g |
Chocolademelk
|
200 ml |
Gesmolten boter
|
100 g |
Ingevroren wilde bessen
|
150 g |
---|---|
Rietsuiker
|
3 el |
Volvette room
|
150 ml |
Chocoladesaus
|
50 ml |
---|---|
Vers citroenmelisseblad
|
Hoewel België al sinds 1604 een soort wafels kent, zijn er officieel twee versies van de zoete traktatie die je vaak in het land tegenkomt. De Brusselse wafel is vergelijkbaar met de wafels die ook in de VS worden geserveerd. Deze heeft de vorm van een rechthoek en is vrij licht en luchtig. De eerste beschrijving van deze versie, die in de cafés van de stad werd geserveerd, dateert uit 1874.
De Luikse wafel is daarentegen dikker, zoeter, bevat stukjes gekarameliseerde suiker en wordt meestal warm geserveerd. Dit recept is een variant op de Brusselse wafel.
Het mooie van wafels is dat ze ongelooflijk goed te combineren zijn met vrijwel elke topping die je maar kunt bedenken. Chocolade en banaan is een klassieker, en voor het fruit kunnen ook aardbeien, frambozen of bosbessen worden gebruikt, met even goede resultaten. Probeer ook eens wat gehakte nootjes aan de chocoladesaus toe te voegen, voor een aangenaam textuurcontrast.
Als je liever wat minder chocolade wilt, laat dan de chocoladesaus weg en neem in plaats daarvan notenboter, zoals amandelboter, ijs of dikke yoghurt en honing. Een toppingsbuffet is ook een leuk idee, met kleine kommen met van alles, van vers fruit, noten en chocoladeschilfers tot hagelslag, diepvriesbessen en gemalen granola voor een zelf samen te stellen dessert.