Burrata

Burrata

15 min.
Burrata is een exquise mozzarella uit Apuliƫ, gemaakt van een mengsel van mozzarella en room. Maak je eigen burrata met mozzarella en zure room. Bestrooi de kaas met munt, basilicum, citroen en pistache voor een echte smaaksensatie!

Bereidingswijze

  • Breek de mozzarella in kleinere stukjes. Doe de mozzarella in een kom en klop hem kruimelig. Voeg de room toe en klop tot een gladde massa. Zet het mengsel koud weg.
  • Snijd de tomaten in stukken en leg ze in een schaal of op een bord.
  • Schep de burrata erover en bestrooi die met verse kruiden, citroenrasp en noten. Bestrooi met zout en besprenkel met olijfolie.
Eet smakelijk!

Burrata

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?
Hoewel deze twee kazen vergelijkbaar smaken, is de textuur van burrata dunner, romiger en veel rijker dan die van mozzarella. Dat komt voornamelijk doordat het een gevulde kaas is met een buitenlaag van mozzarella die een luxueuze vulling van room en wrongel omhult.
Eet je burrata warm, koud of beide?
Deze delicate kaas is het lekkerst op kamertemperatuur. We raden je aan hem ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast te halen.
Laat je burrata in water staan?
Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, worden veel in de winkel gekochte burrata's bewaard in een gezouten pekel of water om ze vochtig te houden.
Kun je burrata rauw eten?
Rauw en vers gemaakt is misschien wel de allerbeste manier om deze delicatesse te eten. Een gebakken burrata is echter net zo lekker en is een elegant en verfijnd voorgerecht bij elk diner.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 22,2 gram vezels
eiwit 59,9 gram eiwit
koolhydraten 41,1 gram koolhydraten
vet 68,9 gram vet

Ingrediënten

Burrata
Verse mozzarella
250 g
Zure room, 30%
150 ml
Tomatensalade
Gemengde tomaten
500 g
Basilicum
1 bosje
Munt
1
Citroen (onbehandeld)
Geraspte schil van 1
Geroosterde pistachenoten
50 g
Koudgeperste olijfolie
Zwarte zoutvlokken

Hemels romige bollen

Zoals bij veel van het iconische voedsel van nu ligt de oorsprong van burrata in soberheid. Burrata werd in de jaren 20 van de 20e eeuw uitgevonden door Lorenzo Bianchino Chieppa, een Apulische kaasboer, als een manier om restjes van het kaasmaakproces te gebruiken. Tegenwoordig is deze romige delicatesse over de hele wereld te vinden, zowel in de betere levensmiddelenzaken als in de thuiskeuken.

Verschillende soorten burrata

Traditionele burrata wordt gemaakt van koemelk. In de buitenste laag van mozzarella ligt het een rijke romige binnenkant verborgen van wrongel en room die zich een weg naar buiten baant op je bord. De kaas heeft een delicate smaak die gemakkelijk kan worden aangepast met de gebruikte toppings. Onze top drie combinaties zijn verse kruiden, citroen, gehakte pistachenoten en olijfolie; gehakte vijgen en reepjes prosciutto; en vers zomerfruit zoals bessen, meloen of steenvruchten met een drupje honing.

Hoe je het best van burrata kunt genieten

Vers gemaakt is altijd de beste manier om van burrata te genieten. Veel liefhebbers raden ook aan om hem op kamertemperatuur te eten voor een nog romiger, smeltzachte textuur.

Bewaartips

Burrata is altijd het lekkerst als je hem vers eet, en als je er eenmaal in gesneden hebt, verliezen restjes in de koelkast snel hun romige, kaasachtige contrast en textuur. Hele burrata moet strak in huishoudfolie worden gewikkeld en in een luchtdicht bakje worden gedaan en kan dan maximaal twee dagen in de koelkast worden bewaard.