Panna cotta

Panna cotta

1 u
Panna cotta, Italiaans voor 'gekookte room', is een zacht en heerlijk roomdessert uit Italië. Het is een heel eenvoudig dessert op basis van gekookte room met suiker en vanille. Serveer met een frisse vruchtencoulis van bevroren bessen – of verse in de zomer – om de zoete vanillesmaak aan te vullen en garneer met verse citroenmelisse. Het is een gemakkelijk dessert om te serveren voor gasten, omdat het snel te maken is en een dag van tevoren kan worden bereid, in kleine glazen kan worden gegoten en in de koelkast kan worden bewaard totdat het tijd is om het te garneren en te serveren.
https://www.arla.nl/recepten/panna-cotta/

Bereidingswijze

Panna cotta
  • Week de gelatine ca. 10 minuten in koud water tot hij zacht is.
  • Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit.
  • Doe de room, de suiker en de vanillezaadjes en -peul in een kleine pan met een dikke bodem en breng het geheel al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur.
  • Haal de gelatine uit het water en doe het in het warme roommengsel. Roer tot de gelatine is opgelost.
  • Giet de panna cotta in 4 glazen (ongeveer 2 dl) en plaats ze minstens 4 uur afgedekt in de koelkast.
Bessencoulis
  • Doe ondertussen de bessen en de suiker in een pan. Laat 2 minuten koken op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Laat de bessen afkoelen.
Bereiding
  • Schep de bessencoulis op de panna cotta en garneer met citroenmelisse.
Eet smakelijk!
Tips

Het gladde mondgevoel en de smelt-in-de-mondtextuur die je van dit romige dessert zou verwachten, hangen af van het goed opstijven – dus van hoe je de gelatine behandelt. Zorg ervoor dat alle gelatineblaadjes helemaal onder water staan zonder dat ze aan elkaar plakken. Gebruik een ondiepe schaal of dienblad met een platte bodem. Als de blaadjes na ongeveer 10 minuten zacht genoeg zijn om te gebruiken, knijp je ze uit om overtollig water te verwijderen voordat je ze door de room mengt.

Tips

Roer de warme room vervolgens door totdat je zeker weet dat de gelatine volledig is opgelost – anders kunnen er klontjes ontstaan. Voeg gelatine nooit toe aan iets dat nog kookt. Gelatine die te veel wordt opgewarmd, stijft aanzienlijk minder goed op.

Vragen over panna cotta

Het vrij eenvoudig om de delicate Italiaanse panna cotta te maken. Er zijn maar een paar dingen waar je op moet letten. Lees hieronder meer over de dessertklassieker in de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen over dit traditionele dessert.

Wat is panna cotta?
Panna cotta is een populair zoet en romig Italiaans dessert. Het is gemaakt van enkele hoogwaardige ingrediënten – room, suiker en vanille – en opgestijfd met gelatine. Hoewel het soms wordt verward met de Franse crème brûlée of flan omdat die dezelfde basisingrediënten hebben en er vergelijkbaar uitzien, is panna cotta geen custarddessert omdat het geen eieren bevat maar gelatine.
Hoe maak je panna cotta?
Met ons eenvoudige recept voor panna cotta heb je in een handomdraai een heerlijk dessert klaar. Kook het roommengsel en klop er geweekte gelatineblaadjes door, waardoor een gladde en romige consistentie ontstaat. Doe dat in glazen en laat het opstijven in de koelkast. Bereid de bessencoulis en laat deze ook afkoelen. Serveer je zelfgemaakte dessert koud met bessencoulis erop, gegarneerd met citroenmelisse voor een mooie en elegante klassieke Italiaanse traktatie.
Kun je panna cotta invriezen?
Panna cotta kan heel goed worden ingevroren. Dek hem af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een taai vel op komt en dat het de smaak aanneemt van ander eten in de vriezer. Op deze manier is het dessert ca. 2 maanden houdbaar. Als je het dessert wilt gaan eten, laat je het een nacht in de koelkast ontdooien. Als je het bij kamertemperatuur laat ontdooien, kan de room gaan schiften.
Hoe lang duurt het om panna cotta op te stijven?
Het in de koelkast opstijven van deze Italiaanse klassieker duurt meestal 2-4 uur. Maar het kan geen kwaad hem langer in de koelkast te laten staan. Hoewel het verleidelijk kan zijn om het proces te versnellen door het dessert in de vriezer te laten opstijven, raden we dat niet aan. De veel koudere temperatuur van de vriezer zorgt ervoor dat de buitenkant van het dessert sneller opstijft dan de binnenkant, waardoor de textuur ongelijk wordt, zelfs na het ontdooien.
Hoe lang blijft panna cotta goed?
Je kunt panna cotta een paar dagen van tevoren maken. Het is tot 7 dagen houdbaar als je het afgedekt in de koelkast bewaart. Voor de beste smaak en textuur kun je het echter beter binnen 3 dagen na het maken serveren. Gelatine kan na verloop van tijd steviger worden, waardoor de textuur een beetje rubberachtiger wordt. Zorg dat je je dessert goed afgedekt houdt om te voorkomen dat het smaak overneemt van andere voedingsmiddelen in je koelkast.
Hoe serveer je panna cotta?
Italiaanse panna cotta wordt meestal in de vorm geserveerd, in een klein serveerglas of ramekin. Je kunt het ook op een bord storten. Het wordt vaak geserveerd met een coulis van bessen, een saus van chocolade, karamel of koffie, vers fruit of bessen of een likeur. Het roomdessert moet koud worden gegeten, dus serveer het rechtstreeks uit de koelkast.

Ingrediënten

Panna cotta
Gelatineblaadje
2
Vanillestokje - zaden
1
Volvette room
½ L
Suiker
1 dl
Bessencoulis
Bevroren bessen of aardbeien
100 g
Suiker
50 g
Garnering
Citroenmelisse

Delicate Italiaanse panna cotta met vanille

Omdat het in wezen een eenvoudig roomdessert is, heb je niet veel ingrediënten nodig om deze Italiaanse traktatie voor je familie of gasten te kunnen serveren. Het is een licht en delicaat dessert met een textuur die zo glad en romig is dat het bijna lijkt te smelten op je tong. De verse vanillezaadjes voegen door hun bloemige aroma zowel zoetheid als een diepte van smaak toe aan het roomdessert. Door het vanillestokje zelf in de room te laten terwijl die kookt, wordt de prachtige smaak nog verder geaccentueerd, wat benadrukt waarom de vanillesmaak een klassieker is.

Als je op zoek bent naar een vergelijkbaar dessert, maar met een twist in de vorm van een knapperige, gekarameliseerde toplaag van geroosterde suiker, bekijk dan onze klassieke Franse crème brûlée.

Maak indruk met panna cotta met bessencoulis als dessert

Je maakt snel en gemakkelijk zelf een bessencoulis die je kunt gebruiken op je panna cotta. Een mix van bessen zoals framboos, bosbes, braam en aardbei werkt geweldig omdat deze lichtzure bessen goed bij elkaar passen. Je kunt alle bessen gebruiken die je wilt, verschillende mixen uitproberen of maar één smaak tegelijk gebruiken. De smaken van bessencoulis zijn zoet en levendig, en het fleurt het gerecht echt op. De kleur is diep roodpaars, afhankelijk van de bessen die je gebruikt, en dat ziet er prachtig uit op het roomwitte dessert. Met de combinatie van smaken en kleuren maak je ongetwijfeld indruk op vrienden en familie.

Experimenteer met verschillende smaken

Omdat dit dessert kan worden gearomatiseerd met allerlei verschillende smaken, hebben we een paar van de mooiste variaties op de ingrediënten verzameld. Gebruik ons basisrecept en voeg mango, chocolade of aardbei toe om eens iets nieuws te proberen als variatie op een klassiek recept.

Panna cotta met mango

Een panna cotta met mango is een heerlijke frisse variatie op de klassieker. De zoetheid van de room en de frisse, wat zure mangopuree onder in het dessert brengen elkaar mooi in balans. Maak je eigen puree van mango, sinaasappelsap en suiker. Voeg limoenblaadjes toe aan het roommengsel terwijl het kookt, om deze versie van het roomdessert nog frisser te maken. Serveer de panna cotta met mango met fijngehakte mangostukjes, limoenschil en citroenmelisse.

Panna cotta met chocolade

Het op smaak brengen van desserts met chocolade is een klassieker en dat kun je ook met dit roomdessert doen. Omdat het een van nature zoet dessert is, kan het zelfs een zeer pure chocolade met een rijke, intense smaak aan. Door het toevoegen van fijngehakte chocolade aan het roomdessert verandert de textuur enigszins. Het wordt wat luchtiger en meer mousse-achtig. Serveer de decadente bruine panna cotta met chocolade met een schep slagroom en je smaakvolle bessencoulis.

Als panna cotta met chocolade je echt iets voor jou lijkt, wil je misschien ook onze recepten voor chocoladepudding en chocolademousse bekijken voor nog meer lekkers met een intense, opvallende chocoladesmaak.

Panna cotta met aardbei

Als je zo veel van zoete bessen houdt dat bessencoulis niet genoeg is, valt een panna cotta met aardbei misschien bij je in de smaak. Door gepureerde aardbeien toe te voegen creëer je een

prachtige en perfecte combinatie van zoetheid van de verse aardbeien en warmte van de vanille. De aardbeienpuree geeft het dessert ook een mooie lichtroze kleur die geaccentueerd kan worden met een beetje rode kleurstof. Serveer met groene muntblaadjes.