IJs

IJs

1 u
Zelfgemaakt ijs – bestaat er nog iets heerlijkers? Dit is echt ouderwets, zelfgemaakt ijs met een heerlijk romige en gladde textuur. Deze klassieker is gemaakt van room, eierdooiers, suiker en vanille. Een bolletje of plakje ijs is altijd heerlijk genieten, of je het nu eet als dessert, zoet tussendoortje of mooi opgediend voor gasten.

Bereidingswijze

  • Klop de eierdooiers en suiker ongeveer 2 minuten tot een licht en luchtig geheel.
  • Breng de room samen met het vanillestokje in een kleine steelpan met dikke bodem aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg terwijl je blijft kloppen het eimengsel toe aan de hete room.
  • Verwarm het ijs tot net onder het kookpunt. Dit duurt ongeveer 2 minuten op een matig vuur. Blijf kloppen en tot het ijs dikker wordt. Laat het niet koken.
  • Zeef het ijs en laat het afkoelen.
  • Giet het ijs in een vorm (ongeveer 1 liter) en zet deze afgedekt in de vriezer. Roer het ijs 4-5 keer om tijdens het invriezen.
Eet smakelijk!
Tips

De sleutel tot zelfgemaakt ijs met een stevige maar toch romige en gladde textuur is de juiste hoeveelheid lucht erin verwerken, of je nu een machine gebruikt of het handmatig maakt. Dit betekent dat je niet mag vergeten om de room en eierdooiers goed op te kloppen, want daardoor ontstaan de luchtbellen die voor de lichte en luchtige textuur zorgen. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat het mengsel van de twee ingrediënten licht en luchtig wordt. Een dikke custardbasis zorgt voor een luchtiger ijs.

Tips

Door het ijs tijdens het invriezen ongeveer om de 30-45 minuten 4-5 keer flink om te roeren, komen er nog meer luchtbellen in het mengsel. Dit helpt ervoor te zorgen dat het ijs luchtig en romig wordt. Zorg ervoor dat je de randen van de vorm elke keer dat je roert goed afschraapt. Zo weet je zeker dat het hele mengsel geroerd wordt, waardoor de textuur gelijkmatig wordt.

Vragen over ijs

Deze heerlijke, ijskoude en verfrissende lekkernij maken is niet moeilijk. Lees hieronder de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het maken ervan om erachter te komen hoe je zelf het perfecte zelfgemaakte ijs kunt maken.

Hoe maak je zelf ijs?
Heerlijk ijs maken is erg makkelijk. Begin met het maken van het ijsmengsel, laat het afkoelen, giet het in een vorm en zet het in de vriezer. Roer het ijs de volgende 3-4 uur tijdens het bevriezen regelmatig goed om - ongeveer elke 30 minuten. Geniet van het zelfgemaakte ijs in een kom of hoorntje zonder iets erbij of serveer het als een heerlijk koud extraatje bij een vers gebakken taart of cake.
Hoe lang duurt het om zelf ijs te maken?
Hoeveel tijd dit in beslag neemt, hangt sterk af van het feit of je al dan niet een ijsmachine gebruikt. In een ijsmachine duurt het karnen van het ijs 20-30 minuten. Zonder ijsmachine duurt het daarentegen normaal 3-4 uur voordat het ijs bevroren is. Het bereiden en afkoelen van het mengsel voordat het in een vorm of ijsmachine wordt gegoten, neemt respectievelijk ongeveer 20-25 minuten en 1 uur in beslag.
Hoe lang is zelfgemaakt ijs houdbaar?
Zelfgemaakt ijs is maximaal 2-3 weken houdbaar in een luchtdichte bak. Daarna beginnen de smaak en textuur achteruit te gaan. Aan de textuur van het ijs kun je zien of het begint te bederven: er beginnen zich kleine ijsscherven te vormen op het oppervlak en onder het deksel. In het begin kun je deze wat verwijderen en toch nog van het ijs genieten. Als het ijs echter grote ijskristallen of zelfs brokken ijs bevat, is het helaas tijd om het weg te gooien.
Hoe bewaar je zelfgemaakt ijs het best?
Zelfgemaakt ijs moet in een luchtdichte bak in de vriezer bewaard worden. Bewaar het liever in een ondiepe dan in een diepe bak. Dan ontdooit het sneller en is het dus makkelijker te serveren. Zo kun je er veel sneller van genieten nadat je het uit de vriezer genomen hebt. Om het ijs nog beter tegen vriesbrand te beschermen, kun je huishoudfolie tussen het ijs en het deksel van de doos leggen.
Hoe zorg je ervoor dat zelfgemaakt ijs zacht blijft?
Houd er rekening mee dat zelfgemaakt ijs van nature harder is dan ijs uit de winkel, omdat het geen stabilisatoren en additieven bevat om het zacht en schepbaar te houden. In ons recept gebruiken we echter eierdooiers, die rijk zijn aan eiwitten en vet, wat het ijs zachter en romiger maakt. Als je het zelfgemaakte ijs in een ondiepe bak bewaart, is het makkelijker te scheppen. Laat je ijs 10-15 minuten zacht worden voordat je het serveert.
Waarom is mijn zelfgemaakte ijs ijzig?
Alle soorten ijs worden na verloop van tijd ijzig, omdat ijskristallen zich in elke vriesomgeving vanzelf beginnen te vormen. Maar je ijs kan ook ijzig zijn omdat het te lang werd gekarnd in een ijsmachine, waardoor grotere ijskristallen zijn ontstaan. Een andere mogelijkheid is dat er te veel water in het ijsmengsel zit. Dit gebeurt sneller bij het maken van fruitijs, omdat sommige vruchten veel vocht bevatten.
Waarom wordt mijn zelfgemaakte ijs niet dikker?
In ons recept zijn het de eierdooiers die het mengsel dikker maken. Eierdooiers zorgen voor een bijna custardachtig mengsel. Om dit custardmengsel te verkrijgen, moet het mengsel tot net onder het kookpunt worden gebracht. De reden dat je zelfgemaakte ijs niet dikker wordt, kan dus zijn dat het mengsel niet lang genoeg werd opgewarmd. De kooktijd kan variëren afhankelijk van het fornuis, maar begin met de aanbevolen 2 minuten. Blijf het mengsel kloppen tijdens het indikken en zorg ervoor dat het niet begint te koken.
Hoe maak je zelfgemaakt ijs met een ijsmachine?
Met een ijsmachine kun je makkelijk en snel zelfgemaakt ijs maken, maar er zijn enkele belangrijke dingen die je moet onthouden. Je moet de kom minstens 12 uur koelen voordat je de machine gebruikt, het ijsmengsel minstens een uur koelen voordat je het begint te karnen, en de motor starten voordat je het mengsel erin giet. Vergeet ook niet dat je het ijs niet te lang mag mengen, want dit kan leiden tot een ijzige consistentie.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 0 gram vezels
eiwit 20,2 gram eiwit
koolhydraten 101 gram koolhydraten
vet 207,5 gram vet

Ingrediënten

Eidooiers
4
Suiker
85 g
Volvette room
½ L
Gesplitst vanillestokje
1

Zelfgemaakt ijs – op de ouderwetse manier

Voor heerlijk en romig zelfgemaakt ijs heb je niet veel ingrediënten nodig: alleen room, suiker, eierdooiers en vanille. De geklopte eierdooiers zorgen voor de zachte, romige textuur en rijke smaak van huisgemaakt ijs. Dat komt doordat ze het botervet in de room accentueren en het mengsel een vollere textuur geven die minder snel ijzig wordt. Daarom worden in de meeste ambachtelijke en ouderwetse ijsrecepten eieren gebruikt. Door eieren te gebruiken om ijs te maken, verbetert ook de stabiliteit ervan na het invriezen, waardoor het koude dessert niet meteen gaat smelten voordat je de kans hebt gehad om ervan te genieten.

Ben je op zoek naar andere zelfgemaakte ijsdesserts om indruk te maken op vrienden en familie? Bekijk dan eens onze recepten voor vanille-ijs met pruimen en boekweitkrokantjes of een klassiek Frans parfait-ijs.

Imponeer iedereen met een romig bevroren dessert

Of het nu warm is buiten of niet, zowel jong als oud vindt het heerlijk om te genieten van een lekker ijsje. Door zelf roomijs te maken, maak je zeker indruk op iedereen. Bovendien smaakt zelfgemaakt ijs verser en intenser dan ijs uit de winkel. Je kunt deze bevroren delicatesse zo eten of combineren met andere zelfgemaakte lekkernijen zoals onze pruimentaart, pannenkoeken of Belgische wafels.

IJs met of zonder machine

Of je nu zelf een ijsmachine hebt of niet, iedereen kan heerlijk zelfgemaakt ijs maken. Alles gaat wel een stuk sneller en makkelijker als je een machine gebruikt. Je laat het afgekoelde mengsel 20-45 minuten in de ijsmachine karnen, wat betekent dat je het ijs niet regelmatig moet omroeren terwijl het enkele uren in de vriezer staat.

Heb je geen machine? Volg dan gewoon ons ijsrecept. Vergeet niet regelmatig te roeren terwijl het ijs ongeveer 3-4 uur in de vriezer rust. Dit is erg belangrijk, want het ijs krijgt hierdoor een romige en luchtige textuur.

Experimenteer met verschillende smaken

Je kunt oneindig veel smaken toevoegen aan ons ijsrecept. Dit betekent dat je het op talloze manieren kunt aanpassen aan je eigen voorkeur. Hieronder lees je hoe je verschillende overheerlijke ijssmaken kunt maken.

Chocolade-ijs

Er is een reden waarom zoveel mensen chocolade-ijs heerlijk vinden. De complexe, rijke smaken die pure chocolade toevoegt aan ouderwets roomijs zijn niets minder dan verrukkelijk te noemen. Als je pure chocolade wat te bitter vindt, kun je natuurlijk ook een minder intense variant zoals melkchocolade gebruiken. Experimenteer door 150 gram gehakte chocolade toe te voegen om erachter te komen welke soort chocolade je favoriete ijssmaak oplevert.

Koffie-ijs

Wil je een wat meer volwassen versie van klassiek zelfgemaakt ijs, voeg dan 100 ml espresso toe aan het mengsel om koffie-ijs te maken. Koffie heeft een natuurlijke zoetheid en een diepe, intense smaak. Zijn aardse aroma heeft een lichte bitterheid en verfrissende zuurheid die goed samengaan met de rijke smaak van zelfgemaakt ijs met room en eierdooiers. De smaak van koffie kan variëren van nootachtig tot fruitig, dus net als bij chocolade-ijs kun je experimenteren om je perfecte koffiesoort te vinden.

Fruitijs

Vers fruit gebruiken om ijs te maken is een andere optie die heel wat verschillende mogelijkheden biedt. IJs met fruitsmaak maken is de ideale manier om overrijpe, zoete vruchten zoals banaan of perzik nog te kunnen gebruiken. Voor een wat zuurder en fris fruitijs, kun je citroen- of sinaasappelsap toevoegen of exotische vruchten gebruiken zoals ananas of mango, die zorgen voor wat meer pittigheid. 400 gram vruchtenpuree toevoegen aan het ijsmengsel is voldoende voor een smaakvolle, fruitige lekkernij.

Cookiedough-ijs

Een andere klassieker is cookiedough-ijs. Voeg gewoon wat stukjes koekjesdeeg toe aan het mengsel voordat je het in de vorm giet. Je kunt ons recept voor chocolate chip cookies gebruiken om het deeg te maken. Zo krijg je mooie stukjes koekjesdeeg in het ijs.