Chocoladeganache

Chocoladeganache

Ganache is een zachte en intense chocoladecrème om te gebruiken op of in gebak of taarten. Hoe beter de kwaliteit van de chocolade, hoe beter de smaak.
https://www.arla.nl/recepten/chocoladeganache/

Bereidingswijze

  • Hak de chocolade grof. Breng de room in een pan aan de kook en neem van het vuur.
  • Spatel de chocolade erdoor en roer tot hij gesmolten is. Voeg de boter toe en roer tot een gladde massa.
  • Laat de ganache voor gebruik minstens zes uur afkoelen in de koelkast.
  • Klaar!
Eet smakelijk!
Tip

Wanneer het mengsel helemaal afgekoeld is, kun je het opkloppen om het luchtig te maken, bijna als een mousse. Dit is perfect om te gebruiken als topping op taarten, maar ook om gewoon zo te eten.

Chocoladeganache

Hoe maak je gekleurde chocoladeganache?
Met gekleurde ganache kun je een verjaardagstaart een felle, leuke kleur geven of maak je een halloweentaart extra griezelig. Maak het mengsel gewoon met witte chocolade in plaats van met pure chocolade, voeg dan voedingskleurstof toe (een paar druppels per keer) en meng goed tot je de gewenste kleur hebt. Mogelijk moet je kleuren combineren en een beetje experimenteren om de exacte kleur paars, roze of turquoise te krijgen die je wilt.
Welke soort chocolade wordt gebruikt voor chocoladeganache?
Welke soort chocolade je moet gebruiken, hangt af van je eigen smaak, voorkeur en wat je met de ganache wilt doen. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Kies voor chocolade van hoge kwaliteit die zowel makkelijk is om mee te werken als lekker om te eten. Sommige chocolades zijn makkelijk te smelten, maar worden wat dof als ze stollen. Pure kookchocolade is een veilige keuze, want die is speciaal gemaakt om te smelten en mooi te stollen. Er bestaan ook melkchocolade en witte chocolade om mee te bakken.
Wat is het verschil tussen chocoladeglazuur en chocoladeganache?
Ganache en glazuur zijn uitstekend geschikt om je taarten en desserts heerlijk af te werken, maar het zijn twee verschillende dingen. Chocoladeganache is een mengsel van chocolade en volvette room. Glazuur is daarentegen een term voor allerhande zoete mengsels die onder meer boter, room, poedersuiker en roomkaas kunnen bevatten. Chocoladeganache smaakt over het algemeen rijker dan glazuur, terwijl glazuur vaak zoeter is en voornamelijk gebruikt wordt als topping op taarten en cupcakes.
Welke drie soorten ganache bestaan er?
Als je kijkt naar het soort chocolade dat in het mengsel wordt verwerkt, zijn er drie hoofdcategorieën chocoladeganache. De eerste is purechocoladeganache, die een hoger cacaogehalte heeft en meestal minder zoet is. De tweede is melkchocoladeganache, die een lager cacaogehalte heeft en zoeter is. De derde is wittechocoladeganache, die meestal zoet is en cacaoboter bevat, vaak met nog wat vanille toegevoegd voor de smaak. Dit type ganache bevat geen cacaodeeltjes. Geen van de drie soorten is lekkerder, ze zijn alle drie even onweerstaanbaar.

Ingrediënten

Pure chocolade
200 g
Volvette slagroom
150 ml
Boter
1 el

Intro

Romige, rijke chocolade die bijna elke taart of dessert een heerlijk decadente smaak geeft. Chocoladeganache is even luxueus als hij smaakt en eruitziet, maar is toch snel en makkelijk te bereiden in je eigen keuken.

Chocoladeganache als taartvulling

Weinig dingen in het leven zijn verleidelijker dan een rijke chocoladeganache. Deze ganache past bij vrijwel alle desserts, taarten en traktaties, maar kan ook uitstekend solo schitteren, met vers fruit voor extra helderheid. Maar een van de meest gewaardeerde toepassingen voor chocoladeganache is als taartvulling. Hier zijn de mogelijkheden echt eindeloos. Maak de ganache zo donker en zoet als je zelf wilt. Smeer hem dan gewoon tussen lagen sponscake: vanille, chocolade of een andere smaak. Vul de ganache vervolgens aan met slagroom en fruit en je hebt de ideale taart voor verjaardagen en andere speciale gelegenheden.

Breng je chocolade ganache op smaak

Hoewel chocoladeganache op zichzelf al overheerlijk is, kun je er ook andere smaken die je lekker vindt in verwerken. De eenvoudigste manier is om de chocolade geheel of gedeeltelijk te vervangen door een gearomatiseerde variant: met munt, sinaasappel of zelfs chili. Een andere manier is om aan het begin van het koken droge ingrediënten aan de room toe te voegen: sinaasappel- of citroenschil, fijngehakte munt of gedroogde kruiden zoals kaneel of gember. Likeuren en smaakextracten kunnen aan het eind aan de ganache worden toegevoegd. Houd er wel rekening mee dat het toevoegen van vloeistof de ganache wat dunner en vloeibaarder kan maken.