Chocoladetaart

Chocoladetaart

45 min.
Deze ongelooflijke chocoladetaart is echt de droom van iedere chocoladeliefhebber! Hij is heerlijk romig en ziet er dankzij de glanzende ganache ook nog eens heel mooi uit. Voor het beste resultaat bak je de chocoladetaart een dag voordat je hem serveert. Serveer met luchtige room en verse bessen.
https://www.arla.nl/recepten/chocoladetaart/

Bereidingswijze

Chocoladetaart
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg bakpapier op de bodem van een springvorm met een diameter van ca. 22 cm en vet de zijkanten in.
  • Smelt de boter in een pan en haal van het vuur. Voeg de chocolade toe en roer tot deze gesmolten is.
  • Klop de eieren met de suiker tot een luchtige massa.
  • Zeef de bloem, voeg het zout toe en meng met een spatel draaiend door het eimengsel.
  • Voeg voorzichtig de chocoladeboter toe en roer tot een glad beslag. Giet het beslag in de vorm en bak ongeveer 17 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm en zet hem vervolgens ongeveer een uur in de koelkast voordat je hem bedekt met de ganache.
Ganache
  • Verhit de boter en room in een pan. Haal van het vuur en voeg al roerend de chocolade toe tot er een gladde chocoladecrème ontstaat.
  • Smeer de ganache op de chocoladetaart. Serveer met licht geklopte slagroom en verse bessen.
Eet smakelijk!

Chocoladetaart

Waarom is mijn chocoladetaart droog?
Let op de verhoudingen en gewichten van ingrediënten en zorg ervoor dat je het recept volgt: te veel bloem of te weinig vet verhoogt het risico op een droge taart. De taart te lang bakken is ook een boosdoener voor een droog resultaat, dus houd de klok in de gaten.
Wat gebeurt er als je koffie toevoegt aan chocoladetaart?
Veel bakkers beschouwen koffie als het geheime ingrediënt van de meest intense chocoladetaart. Een beetje is al voldoende en te veel kan het smaakprofiel veranderen van pure chocolade in een uitgesproken chocolade-koffiecombinatie. Een theelepel koffiepoeder, toegevoegd tijdens het mengen van de droge ingrediënten, moet voldoende zijn.
Waarom smaakt mijn chocoladetaart niet naar chocolade?
Chocolade van slechte kwaliteit is een veel voorkomende reden voor een gebrek aan smaak, dus gebruik in plaats een goed merk met een hoger cacaogehalte. De koffietruc, evenals iets meer zout, kan ook helpen om de chocoladesmaak te versterken.

Ingrediënten

Chocoladetaart
Boter
200 g
Gehakte pure chocolade
200 g
Eieren
4
Poedersuiker
100 g
Algemeen bloem
120 g
Zout
1 snufje
Ganache
Boter
50 g
Volvette room
100 ml
Gehakte pure chocolade
150 g
Serveren met
Volvette room
200 ml
Gemengde verse bessen

De ultieme publiekslieveling

Chocoladetaart is tegenwoordig een universele favoriet, maar het idee om chocolade toe te voegen aan een westers taartmengsel ontstond pas halverwege de 17e eeuw, toen cacao uit Amerika beter verkrijgbaar was in Europa. In de loop der jaren is het proces verfijnd en aangepast en zijn honderden verschillende variaties ontstaan.

Chocoladecake gebruiken voor taartcreaties

Mensen die niet van chocoladetaart houden vind je nauwelijks, dus het is ook een handig onderdeel voor ingewikkeldere creaties. Gebruik hem als favoriete laag in een taart met meerdere lagen, of pas het recept aan met een meer traditioneel glazuur en maak zo een heerlijke chocoladebruidstaart.

Leuke en heerlijke decoratie-ideeën voor chocoladetaarten

In ons recept wordt ganache gebruikt, maar dat is maar een van de vele manieren om de chocoladetaart te versieren. Een eenvoudig alternatief is poedersuiker of een eenvoudig boterglazuur. Extreme chocoladeliefhebbers kunnen Nutella op de taart smeren en gehakte noten toevoegen voor een variatie met nog meer verwennerij.

Hoe bewaar je overgebleven taart het beste?

Het is belangrijk om de taart in een luchtdichte bak op een koele, droge plaats te bewaren. Op die manier kun je hem maximaal een week bewaren.