Enchilada's met kip en room

Enchilada's met kip en room

30 min.
Eet smakelijk!

Ingrediënten

Een romige kipvulling

Malse kip gesmoord in een romige saus, gewikkeld in warme, zachte tortilla's en overgoten met gesmolten kaas. Onze snelle en gemakkelijke enchilada’s met kip zorgen bij elke hap voor een uitbarsting van smaak – het is een fiesta voor je mond!

Een verborgen Mexicaans juweeltje

Enchilada's zijn afkomstig uit Mexico en bestaan al duizenden jaren, al in het Azteekse rijk. Vandaag de dag is het een populair gerecht over de hele wereld.

Varieer met de vulling

Je kunt de vulling gemakkelijk aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en dieetwensen. Alternatieven zijn rundvlees, kaas, groente en zeevruchten.

Tips en trucs voor het bewaren van enchilada's

Je hoeft overgebleven enchilada’s niet weg te gooien, volg gewoon deze stappen:

 1. Verwijder eventuele verse garnering (koriander), want die verwelkt. Garnering kan na het opwarmen weer worden toegevoegd.
 2. Bewaren in de koelkast of vriezer: laat de enchilada's afkoelen tot kamertemperatuur. Wikkel ze stevig in plasticfolie of aluminiumfolie (voor in de koelkast) en doe ze in een luchtdicht bakje/diepvrieszakje (koelkast).

Bewaartijd Koelkast: Drie tot vier dagen Vriezer: Twee tot drie maanden

Opwarmen: Oven: Om gekoelde of ingevroren enchilada’s op te warmen, verwarm je de oven voor op 180 °C.

 1. Verwijder de folie en leg de enchilada’s in een verwarmde ovenschaal. Voor extra smaak kun je wat extra kaas en tomatensaus over de enchilada’s doen.
 2. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak hem ongeveer 20 tot 25 minuten (gekoeld) of 30 tot 45 (bevroren) tot hij heet is en bubbelt.
 3. Garneer met verse ingrediënten.

Magnetron:

 1. Verwijder de plastic-/aluminiumfolie en leg de enchilada's in een magnetronbestendige schaal. Dek af met een magnetronbestendig deksel
 2. Verwarm de enchilada's in de magnetron op hoog vermogen gedurende 2 minuten (gekoeld) of 3,5-4 minuten (bevroren) per enchilada, afhankelijk van het vermogen van je magnetron.
 3. Controleer de temperatuur van de enchilada’s voor het opdienen om er zeker van te zijn dat ze door en door warm zijn.

Bijgerechten die bij enchilada's passen

Er gaat niets boven een goede guacamole! Andere suggesties zijn Spaanse rijst, gebakken bonen, salsa, mais op de kolf, gegrilde groenten (zoals paprika's, courgette en uien), zwarte bonen en een salade.

Tips

Wat voor soort tortilla is het beste voor enchilada’s?

Wij bevelen de traditionele maistortilla's aan vanwege de licht nootachtige smaak en textuur, die goed behouden blijven bij het bakken in de saus. Je kunt ook bloemtortilla's gebruiken, maar die zijn meestal zachter en kunnen papperig worden. Als je echter de voorkeur geeft aan bloemtortilla's, bak ze dan eerst lichtjes voor gebruik (zie onderstaande bakinstructies).

Moet ik tortilla's bakken voordat ik enchilada's maak?

Hoewel het voor dit recept niet nodig is, kun je door de tortilla's te bakken in een beetje olie voorkomen dat ze breken bij het rollen of klef worden (het voorkomt dat de tortilla's te veel saus opzuigen).

Tortilla's bakken:

 1. Verhit een kleine hoeveelheid olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
 2. Zodra de olie heet is, leg je voorzichtig een tortilla in de pan en bak je deze ongeveer 10 seconden per kant, of tot hij zacht en buigzaam is.
 3. Haal de tortilla uit de pan en leg hem op keukenpapier om overtollige olie te laten uitlekken.

Moeten enchilada's opgerold of plat zijn?

Enchilada's kunnen opgerold of plat zijn, afhankelijk van de regionale en culturele variaties van het gerecht. Platte enchilada’s, ook bekend als enchiladas montadas, zijn traditioneler in Mexico, terwijl de opgerolde variant gebruikelijker is in de Verenigde Staten.

Platte enchilada’s worden gemaakt door de ingrediënten in lagen in een ovenschaal te leggen, te beginnen met een laag tortilla's, en dan een laag vulling (rundvlees, gebakken bonen en dan kaas). Het proces wordt herhaald totdat de ovenschaal vol is.

Moet je enchilada’s afdekken tijdens het bakken?

Door de enchilada’s af te dekken voorkom je dat de tortilla's uitdrogen en smelt de kaas gelijkmatig.

Vergeet niet het gerecht goed af te dekken met aluminiumfolie, zodat er geen gaten of openingen zijn waardoor stoom kan ontsnappen.

Waarom zijn mijn kip-enchilada's vochtig?

De gevreesde natte onderkant! Als je wel eens vochtige echilada's hebt gehad, dan had dat waarschijnlijk een van de volgende oorzaken:

 1. Te veel saus: Je saus kan te vloeibaar zijn geweest, of je hebt te veel saus gebruikt, wat resulteerde in kleffe tortilla's. Verdrink je tortilla's niet in de saus. Gebruik wat nodig is om de enchilada’s te bedekken en zorg ervoor dat de saus dik genoeg is om aan de tortilla's te blijven kleven zonder erdoorheen te zakken.
 2. Te veel vloeistof: Laat overtollige vloeistof altijd uitlekken. Overtollig vocht van bepaalde ingrediënten, zoals mais uit blik of zelfs de sappen van de kip, kan de tortilla's oververzadigen.
 3. Overvolle enchilada’s: Als de enchilada's overvol zijn, kan de overtollige vulling eruit sijpelen en vermengd raken met de saus. Om te voorkomen dat je enchilada’s een onverwachte duik nemen, gebruik je een matige hoeveelheid vulling en rol je de tortilla's strak op om lekken te voorkomen.
 4. Tortilla's van lage kwaliteit of onvoldoende gare tortilla's: Ondergare of kwalitatief slechte tortilla's kunnen kleverig worden. Gebruik om dit te voorkomen verse tortilla's van hoge kwaliteit en bak ze (zie het recept voor bakken hierboven) voordat je het gerecht in elkaar zet.