Eton mess

Eton mess

1 u
Eton mess is een traditioneel Brits dessert bestaande uit gemalen meringue, bessen en slagroom. Het is delicaat en vers en kan op verschillende manieren worden geserveerd, dus er zijn genoeg redenen om kennis te maken met dit heerlijke dessert. De combinatie van verse, sappige aardbeien, zoete en knapperige meringue en fluweelzachte slagroom met vanillesmaak is verrukkelijk. Dus probeer ons eenvoudige recept voor Eton mess met aardbeien om te ontdekken hoe lekker het is en verwen je familie en gasten met een uitstekend dessert.
https://www.arla.nl/recepten/eton-mess/

Bereidingswijze

Meringue
  • Verwarm de oven voor op 100°C (heteluchtoven).
  • Klop de eiwitten tot ze schuimen, voeg dan beetje bij beetje suiker toe en blijf kloppen tot het mengsel stijf is.
  • Voeg poedersuiker toe en klop even door.
  • Doe de helft van het meringuemengsel in een spuitzak met een stermondstuk en spuit kleine meringuekoekjes op een beklede bakplaat.
  • Verdeel de rest over een stuk bakpapier op een andere bakplaat. Zet beide in de oven en bak ze ongeveer 1 uur.
  • Laat ze afkoelen op een draadrek.
Vulling
  • Zet ongeveer ⅓ van de aardbeien apart en snijd grotere aardbeien doormidden. Pureer vervolgens de resterende ⅔ met een vork.
  • Klop room en vanillezaadjes tot een licht schuim.
  • Maak de meringuebodem kapot en meng de stukjes samen met de helft van de gepureerde aardbeien door de slagroom.
  • Doe in 6 glazen laagjes aardbei-meringue-slagroom met verse bessen en de rest van de aardbeienpuree en de meringuekoekjes.
  • Garneer met pistachenoten en kruiden en serveer het dessert.
Eet smakelijk!
Tips

Om de perfecte Eton mess meringue te maken, gebruik je eiwitten op kamertemperatuur. Deze zijn gemakkelijk op te kloppen, dus scheid je eieren terwijl ze voor het gemak worden gekoeld en zet het eiwit 10-15 minuten apart om te acclimatiseren.

Tips

Zorg ervoor dat je een droge en schone kom gebruikt, bij voorkeur een kom van glas, roestvrij staal, koper of keramiek, omdat deze, in tegenstelling tot plastic, minder snel oliesporen bevatten die je meringue negatief kunnen beïnvloeden. Kies een grote kom zodat de eiwitten voldoende ruimte hebben om uit te zetten.

Vragen over Eton mess

Met een recept voor Eton mess zoals het onze, is het maken van een smakelijk dessert met veel versheid en textuur eenvoudig. Lees de antwoorden op de meest gestelden vragen hieronder om meer te weten te komen over dit traditionele dessert.

Wat is Eton mess?
Een klassieke Eton mess is een heerlijk dessert gemaakt door gemalen meringue, slagroom met vanille en aardbeien samen te voegen. Omdat wordt aangenomen dat het is uitgevonden op Eton College aan het einde van de 19e eeuw, is het dessert vernoemd naar deze bekende instelling. Het kan worden geserveerd in een grote, heldere kom of losse glazen met de ingrediënten gemengd of in aparte laagjes. Het maakt niet uit hoe het wordt gepresenteerd, het wordt meestal gekoeld geserveerd voor een verfrissende traktatie.
Hoe maak je Eton mess?
Om een snelle Eton mess helemaal zelf te maken, begin je met het bereiden van je Franse meringue door eiwitten te kloppen en ze te mengen met suiker. Terwijl de meringuebasis en koekjes worden gebakken en afkoelen, kun je de slagroom en bessen met vanillesmaak bereiden. ⅓ van de bessen moet je heel houden, terwijl de rest gepureerd wordt. De helft van deze puree wordt samen met de gemalen meringue in de slagroom gedaan. Maak laagjes van deze slagroom met de rest van de puree, de verse bessen en de meringuekoekjes in zes afzonderlijke glazen en garneer met pistachenoten en kruiden voordat je het dessert serveert.
Hoe lang is Eton mess houdbaar in de koelkast?
Een gemakkelijke Eton mess met verse bessen, slagroom en meringue kan maximaal 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Om de beste textuur te garanderen, raden we je aan om het dessert vlak voor het serveren samen te stellen, zodat er nog net wat tijd is om te koelen. Eventuele restjes kun je bewaren in een luchtdichte container in de koelkast. Hoe langer het in de koelkast staat, hoe zachter de Franse meringue wordt en zijn knapperigheid verliest aangezien de slagroom en aardbeien zachter worden en vocht afgeven.
Kun je Eton mess van tevoren maken?
Ja, het kan van tevoren worden gemaakt, maar het is het beste om het vlak voor het serveren te maken. Je kunt de losse onderdelen echter van tevoren voorbereiden en afzonderlijk bewaren. Klop de room en hak het fruit fijn en bewaar deze vervolgens in luchtdichte bakjes in de koelkast. Je kunt de meringue ook van tevoren maken en bewaren in een luchtdichte bak bij kamertemperatuur. Wanneer je de Eton mess wilt gaan serveren, leg je laagjes van de verschillende ingrediënten eenvoudig in afzonderlijke glazen of een grote serveerschaal. Dit is de beste tip voor het aanbrengen van lagen Eton mess om ervoor te zorgen dat de meringue knapperig blijft in plaats van drassig.
Kun je Eton mess invriezen?
Het wordt niet aanbevolen om een geassembleerd dessert Eton mess in te vriezen. Je kunt de verse aardbeien en zelfgemaakte Franse meringue echter apart invriezen en de slagroom vers maken wanneer je het nodig hebt. Meringue kan maximaal 1 maand worden ingevroren en aardbeien 4 maanden. Om te voorkomen dat zowel meringue als bessen aan elkaar plakken, vries je ze in op een beklede bakplaat om ze hard te maken. Doe vervolgens de bessen in een diepvrieszak en de meringue in een luchtdichte bak bekleed met vetvrij papier. Gebruik meer papier om de lagen te scheiden. Wikkel de bak in huishoudfolie om te voorkomen dat de meringue de smaak en geur aanneemt van andere voedingsmiddelen in je vriezer.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 9,5 gram vezels
eiwit 22,1 gram eiwit
koolhydraten 216,9 gram koolhydraten
vet 191 gram vet

Ingrediënten

Meringue
Eiwitten
3
Suiker
85 g
Poedersuiker
75 g
Vulling
Aardbeien gespoeld
500 g
Volvette room
½ L
Vanillepeultje alleen de zaadjes
½
Garnering
Verse muntblaadjes of citroenmelisseblaadjes
Groene ongezouten pistachenoten fijngehakt

Aardbeien Eton mess dessert met meringue

Een verse aardbei Eton mess is de perfecte manier om een heerlijke maaltijd af te sluiten. Het is zoet en romig zonder zwaar te zijn. De stukjes luchtige meringue zorgen voor een heerlijke crunch en hun knapperigheid past goed bij de zijdezachte slagroom en de gepureerde aardbeien die bijna

sausachtig worden. De slagroom is op smaak gebracht met warme vanille om het dessert een subtiele bloemige kwaliteit te geven die de fruitige zoetheid van dit klassieke aardbeiendessert prachtig aanvult.

Eenvoudige zelfgemaakte merengue

De Franse meringue voor Eton mess staat bekend om zijn knapperige buitenkant en taaie binnenkant. Dit contrast en hun lichte, luchtige aard maken ze heerlijk om apart te eten en te gebruiken als onderdeel van verrukkelijke desserts zoals deze. Natuurlijk kan hun suikerzoete smaak ook geen kwaad.

De look van de meringuekoekjes gemaakt met een sterrenmondstuk is vrij decoratief en verbetert het dessert zowel qua smaak als uiterlijk. Leg er eentje bovenop met de verse kruiden en pistachenoten om je dessert een restaurantwaardige kwaliteit te geven.

Zin in meer mooie meringuedesserts? Bekijk dan ook onze recepten voor bosbessenmeringuetaart, pavlova en chocolademacarons.

Serveer een heerlijke trifle met lagen meringue, aardbeien en room

In plaats van simpelweg alle ingrediënten samen te voegen, hebben we ervoor gekozen om ze in lagen te leggen, waardoor dit meer lijkt op een decoratief Eton mess triflerecept. Onze gelaagde Eton mess trifle kun je het best serveren in glazen om de prachtige lagen felrode aardbeien, vanillewitte slagroom en groene stukjes pistachenoten te laten zien. Het is het perfecte dessert om je tafelgenoten te verleiden met een belofte van heerlijke smaken en texturen.

Geserveerd met knapperige, nootachtige pistachenoten en citroenachtige kruiden erbovenop, heeft onze aardbei Eton mess trifle een prachtig kleurenschema met wit, rood en groen die elkaar aanvullen. Dit zorgt voor een harmonieus ogend dessert dat zeker indruk zal maken. Door de meringue, slagroom en sappige aardbeien in lagen te leggen, hebben we een decoratief en chique dessert gemaakt dat perfect is voor elke speciale gelegenheid, en naar onze mening is bijna elke gelegenheid perfect voor deze klassieke Eton mess trifle.

Experimenteer met een Eton mess dessert met een twist

Een makkelijke manier om te spelen met het smaakprofiel van dit dessert is door meer verse bessen toe te voegen. Een Eton mess met aardbeien en frambozen bijvoorbeeld is ongelooflijk lekker. De zoete en pittige bessen creëren een uitbarsting van smaak bij elke hap en houden elkaar perfect in evenwicht. Een aardbei en rabarber Eton mess is ook een klassieker omdat de zuurheid van de rabarber de zoetheid van de rijpe aardbeien aanvult.

Een traditionele Eton mess met aardbeien is ook lekker met een beetje alcohol erin voor een meer volwassen versie. Geïnspireerd op een klassieke trifle kun je de verse bessen weken in nootachtige, fruitige sherry of likeur gebruiken in de slagroom, bijvoorbeeld om een chocoladeachtige Baileys Eton mess te maken.

Als je je dessert rijk en decadent wilt maken zonder alcohol te gebruiken, kun je dat doen door chocolade te gebruiken. Dit kan op meerdere manieren. Je kunt bijvoorbeeld stukjes chocolade in de slagroom doen, erop strooien voor een decoratief effect of de chocolade smelten en gebruiken om de zelfgemaakte meringues mee te bedekken. Het maakt niet uit of je de voorkeur geeft aan een pure, melk- of witte chocolade voor je Eton mess, want de combinatie van romige chocolade, slagroom en verse aardbei is een absolute winnaar.

Voor extra frisheid kun je een citroen Eton mess met een twist maken door het zure fruit op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld onze eenvoudige Eton mess trifle mengen met lagen pittige lemon curd, een beetje geraspte citroenschil in de slagroom gebruiken voor een uitbarsting van smaak en wat kleur, of de aardbeien weken in vers geperst citroensap om ze zacht en verfrissend te maken.