Gehaktbrood

Gehaktbrood

50 min.
We gaan terug naar de basis met een eenvoudig recept voor gehaktbrood met veel smaak van milde mozzarella en paprika's. Het gehaktbrood is gemaakt met varkensgehakt en havervlokken en vereist slechts minimale voorbereiding. Serveer het brood met geroosterde groenten en appels en een koude, pittige kwarkdressing. Geniet van een populaire klassieker die gevoelens van warmte en nostalgie oproept met heerlijke zachte smaken die bij het hele gezin in de smaak zal vallen.
ga naar een {groener} alternatief
https://www.arla.nl/recepten/gehaktbrood/

Bereidingswijze

Gehaktbrood
  • Roer varkensgehakt met zout en lemon pepper.
  • Voeg ui, ei en havervlokken toe en giet de melk beetje bij beetje erbij. Roer kaas en paprika erdoor.
  • Vorm het gehaktmengsel in een ovenschaal tot een brood van ca. 28 cm en bak het bovenin de oven ongeveer 40 minuten op 200°C.
Groente
  • Leg paprika's, appels en prei dicht bij elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi met zout en bak de groenten de laatste 30 minuten onderin de oven met het gehaktbrood op 200°C.
Kwarkdressing
  • Meng kwark met citroenpeper, zout en water. Pas de smaak indien nodig aan.
Eet smakelijk!
Tips

Dit gerecht kan van tevoren worden gemaakt en worden opgewarmd voor een snel en gemakkelijk diner, wat een geweldige optie is als je het druk hebt of je maaltijden klaar wilt hebben voor de komende week. Met zijn sappige en zachte textuur kan het ook goed worden opgewarmd, omdat het niet uitdroogt.

Tips

Meng de ingrediënten zorgvuldig en zorg ervoor dat het vleesmengsel niet te veel mengt, omdat dit het gehaktbrood taai en dicht kan maken. Zorg er ook voor dat het niet te gaar of juist niet gaar is om te voorkomen dat het uit elkaar valt en uitdroogt.

Tips

Langzaam en gestaag is hierbij de sleutel. Het op te hoge temperatuur bereiden van het gerecht kan ervoor zorgen dat de buitenkant te snel gaar wordt, waardoor de binnenkant juist niet gaar wordt. Het is het beste om het ongeveer 1 uur op 200 °C te bakken of totdat de kerntemperatuur 71 °C bereikt. Nadat je het gehaktbrood uit de oven hebt gehaald, laat je het een paar minuten rusten voordat je het aansnijdt. Hierdoor kunnen de sappen stromen en wordt het brood sappiger en smaakvoller.

Vragen over gehaktbrood

Gehaktbrood is een eenvoudig gerecht dat niet veel voorbereiding of kookvaardigheden vereist. We combineren eenvoudige ingrediënten om een gemakkelijk diner te maken waar het hele gezin dol op zal zijn. Lees verder om meer te weten te komen over deze eenvoudige familiefavoriet!

Wat is gehaktbrood?
Gehaktbrood is gemaakt van gehakt met kruiden en bijvoorbeeld fijngehakte groenten, kaas en havermout. Het wordt gevormd tot een brood en gebakken in de oven tot het een lichtbruine korst heeft. Het wordt meestal geserveerd als hoofdgerecht en vaak vergezeld van jus of een saus op basis van tomaten met daarbij geroosterde aardappelen en groenten.
Hoe maak je gehaktbrood in de oven?
Gehaktbrood maken in de oven is de makkelijkste manier om dit heerlijke, hartige brood te bereiden. Meng eerst het gehakt met zout en lemon pepper. Voeg vervolgens ui, ei en havervlokken toe. Giet er langzaam beetje bij beetje en al roerend de melk bij. Meng de kaas en paprika's erdoor. Vorm het ten slotte tot een bijna 28 cm lang brood en leg het in een ovenschaal. Bak bovenin de oven op 200°C. Garneer met fijngehakt preigroen.
Hoe lang moet je een gehaktbrood bakken?
De baktijd voor een gehaktbrood is afhankelijk van de grootte en vorm van het brood en van de oventemperatuur. Als je kiest voor een normaal formaat brood van ongeveer 28 cm lang bij gebruik van ca. 400 g gehakt duurt het bereiden ongeveer 1 uur op 200 °C. Om te bepalen of het gehaktbrood gaar is, controleer je de kerntemperatuur, kleur en consistentie. Het moet lichtbruin zijn en stevig aanvoelen wanneer je erop tikt.
Bij welke temperatuur is gehaktbrood gaar?
De kerntemperatuur van gehaktbrood moet 71 °C zijn. Op dit punt zijn alle schadelijke bacteriën in het vlees gedood en kun je het veilig eten. Je kunt een vleesthermometer gebruiken om nauwkeurig de temperatuur te meten. Maar zorg ervoor dat je de temperatuur van het gehaktbrood op verschillende plaatsen meet, omdat het midden van het brood op een ander tempo kan garen dan de randen.
Waarom valt mijn gehaktbrood uit elkaar?
Er zijn verschillende dingen die ervoor kunnen zorgen dat het uit elkaar valt, zoals het gebruik van mager vlees, het te veel mengen van de ingrediënten, het te gaar braden en het brood niet genoeg tijd geven om goed af te koelen voordat het wordt gesneden. Het is ook belangrijk om een bindmiddel zoals eieren of havermout te gebruiken dat kan helpen het brood bij elkaar te houden en zijn vorm te behouden.
Hoe warm je gehaktbrood op?
Er zijn een paar verschillende manieren om restjes gehaktbrood opnieuw te verwarmen. Om het in de oven op te warmen, verwarm je deze voor op 175°C. Leg de restjes in een ovenschaal met een beetje water en dek af met folie. Bak 15-20 minuten of tot het door en door warm is. Om het gehaktbrood op de kookplaat op te warmen, verwarm je het gehaktbrood in een koekenpan op middelhoog vuur en dek af met een deksel. Verwarm het 10-15 minuten - vergeet niet om het af en toe te draaien. Ten slotte kun je het opwarmen in een magnetron door het in intervallen van 30 seconden te verwarmen totdat het de gewenste temperatuur heeft.
Kun je gehaktbrood invriezen?
Ja, je kunt het maximaal 6 maanden invriezen. Het is een geweldige manier om de smaak en textuur te behouden, zodat je er op een later moment ook nog van kunt genieten. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het stevig omwikkelt met huishoudfolie. Daarna doe je het in een diepvrieszak en leg je het in de vriezer. Misschien vind je het handiger om het in porties in te vriezen, waardoor het gemakkelijker wordt om te ontdooien en verschillende maaltijden te plannen.
Wat is een goed bijgerecht voor gehaktbrood?
Zelfgemaakt gehaktbrood is heerlijk met allerlei bijgerechten. De klassieke combinatie is een stevige, hartige saus of als je een lichtere combinatie wilt, een lichte en pittige, koude dressing. Serveer met gekookte of gebakken aardappelen, geroosterde groenten, een groene salade, brood, of zowel aardappelen als groenten. Alles kan als je in de stemming bent voor een heerlijk diner voor het hele gezin, want een mals, mild varkensgehaktbrood past perfect bij zoveel favoriete bijgerechten van je gezin.
Hoe lang blijft gehaktbrood goed in de koelkast?
Als je het goed bewaard, is gebakken gehaktbrood 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Om het langer vers te houden, koel je het in een luchtdichte bak of wikkel je het stevig in huishoudfolie. Houd er rekening mee dat de textuur en smaak kunnen veranderen naarmate de tijd verstrijkt, dus het is het beste om er binnen enkele dagen van te genieten voor een optimale smaak en textuur.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 41,6 gram vezels
eiwit 134,2 gram eiwit
koolhydraten 58,7 gram koolhydraten
vet 109,1 gram vet

Ingrediënten

Gehaktbrood
Varkensgehakt (ongeveer 6% vet)
400 g
Grof zout
½ tl
Lemon pepper
1 tl
Fijngesnipperde gele ui (ca. 100 g)
1
Ei
1
Havervlokken
40 g
Arla Biologische Melk
100 ml
Geraspte mozarella, biologisch
200 g
Groente
Grote rode paprika's in blokjes gesneden (ca. 300 g)
2
Stevige appels in dikke partjes, bijv. Granny Smith (ca. 250 g)
2
Preien in stukjes van 2 cm (ca. 200 g)
2
Grof zout
1 tl
Kwarkdressing
Arla Lactofree Magere kwark
250 g
Lemon pepper
½ tl
Grof zout
¼ tl
Water
2 el
Garnering
Fijngehakt preigroen
Serveren met
Gebakken of gekookte aardappelen
600 g

Klassiek gehaktbrood met hartige bijgerechten

Tijd om een klassieker terug te brengen die de tand des tijds heeft doorstaan en nog steeds een populair en geliefd gerecht is. Gehaktbrood bestaat al heel lang en is een behoorlijke publiekstrekker geworden met zijn heerlijke smaak en minimale bereidingstijd, wat zorgt voor een bevredigende en geruststellende maaltijd.

Een traditioneel recept vraagt vaak om paneermeel, maar voor dit eenvoudige gehaktbroodrecept kozen we voor een varkensgehaktbrood zonder paneermeel en gebruiken we ei, kaas en havervlokken als bindmiddelen om het brood bij elkaar te houden. Het wordt gebakken in de oven, waardoor het vlees zijn sap behoudt en tegelijkertijd aan de buitenkant een knapperige korst krijgt.

De combinatie van hartige ingrediënten en bakken in de oven zorgt voor een verrukkelijk, sappig brood. Het wordt geserveerd met een kwarkdressing en geroosterde groenten en appels als bijgerecht als frisse en lichte tegenhangers van het stevige brood.

Ontdek het geheim van een sappig gehaktbrood met varkensvlees

Verschillende factoren dragen bij aan een sappig en mals gehaktbrood, vooral bij het gebruik van varkensvlees als hoofdingrediënt. Als het gaat om welk vlees je moet gebruiken voor het recept, is vet je vriend. De juiste vetverhouding van het vlees houdt het brood sappig en smaakvol. Zodra het brood wordt gebraden, wordt het vet vloeibaar, wat resulteert in een sappige textuur. Door fijngesneden paprika's aan het mengsel toe te voegen, krijgt het vlees extra vocht en veel extra smaak.

Om ervoor te zorgen dat het gehaktbrood niet uit elkaar valt, is het belangrijk om bindmiddelen zoals eieren, kaas en havermout te gebruiken die vloeistoffen absorberen en vasthouden en voorkomen dat het brood uitdroogt. De kaas creëert een heerlijk, kleverig centrum wanneer het wordt verwarmd en geeft het gerecht een mooie textuur. Maar meng de ingrediënten niet te lang, anders krijg je een dicht en compact brood in plaats van een sappig en zacht brood. Meng de ingrediënten net genoeg dat ze goed door elkaar zitten.

Pittige kwarkdressing

Een pittige kwarkdressing is een smakelijke toevoeging aan zelfgemaakt gehaktbrood. Kwark heeft een pittige, lichtzure smaak die de rijke en hartige aroma's van het gerecht aanvult. Voor de dressing mengen we kwark met grof zout, een beetje water en lemon pepper voor een scherpe citroenachtige smaak met onderliggende umami-nuances. De dressing kan worden gebruikt om het gerecht af te maken of erbij worden geserveerd als een dip voor het brood en de geroosterde groenten. Bekijk ook zeker onze andere hartige dinerrecepten, bijvoorbeeld gevulde varkenshaas met hazelnoten en spek, zelfgemaakte calzone met een kaasachtige vulling of een geroosterde pompoensalade met zwarte bonen.

Op smaak gebracht met havermout en zoete rode paprika

Gehaktbrood met havermout is een klassieke combinatie die vocht aan het brood toevoegt en het bij elkaar houdt. De havermout werkt als bindend ingrediënt en voegt een beetje textuur toe met een licht nootachtige en aardse smaak. Ze absorberen ook de vloeistof van de andere ingrediënten, waardoor het brood niet uitdroogt. Als tegenhanger van de havervlokken bieden blokjes paprika's een mooie zoetheid en knapperigheid en zorgen ze voor een goed afgeronde smaakervaring.

Geef het recept een twist

Gehaktbrood met champignons is een populaire variatie en zorgt voor rijke en aardse smaken. De toevoeging van fijngesneden champignons houdt het brood vochtig en voegt textuur toe. Om de rijke aroma's van de champignons te verbeteren, kun je ze bakken voordat je ze aan het vlees toevoegt.

Met spek omwikkeld gehaktbrood is een leuke manier om het bescheiden brood rokerige en zoute aroma's te geven. Wikkel plakjes spek rond het vlees voordat je het in de oven bakt. Dit zorgt dat de smaak van het spek vrijkomt, waardoor de sappen in het vlees kunnen trekken en het vochtig houden. Je kunt het spek ook insmeren met een dun laagje honing om een zoet contrast te creëren met de hartige smaken.