Gingerbreadhuis

Gingerbreadhuis

Een gingerbreadhuis roept zowel voor kinderen als volwassenen warme herinneringen op. Maak samen met de kinderen een leuk en kerstig gingerbreadhuisje dat tegelijk als decoratie en als tussendoortje kan dienen. De geur doet meteen aan de feestdagen denken en het huisje versieren is een leuke activiteit om samen met de kinderen te doen. Laat je fantasie de vrije loop wanneer je het huisje versiert, zet er een kaarslampje in en bestrooi het met poedersuiker. Gebruik je favoriete snoep om het gingerbreadhuisje te versieren. Zo wordt het een echte blikvanger waar iedereen van zal willen proeven.
https://www.arla.nl/recepten/gingerbreadhuis/

Bereidingswijze

Gingerbreaddeeg
  • Smelt de bruine suiker, siroop en boter in een steelpan. Verwarm het mengsel tot het kookpunt, zonder dat het echt begint te koken. Voeg de melk en kruiden toe en roer goed.
  • Meng de baking soda met de bloem in een kom en giet het hete suikermengsel erbij. Meng het deeg goed, doe het in een zak en druk het plat.
  • Laat het deeg minstens 2½ uur rusten in de koelkast.
Uitrollen en uitsnijden
  • Laat het deeg voor gebruik 30 minuten op kamertemperatuur komen. Dan is het makkelijker uit te rollen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Verdeel het deeg in twee delen. Strooi wat bloem op de tafel en rol de ene helft van het deeg dun uit (ongeveer 3 mm) tot een vierkante vorm en leg het op een stuk bakpapier.
  • Leg de snijsjablonen op het deeg en snijd de verschillende delen uit met een scherp mesje. Er moet voldoende deeg zijn voor een dakpaneel, een zijgevel en een puntgevel. Herhaal dit proces met de rest van het deeg.
  • Verwijder het overtollige deeg en verdeel de stukken over 2 bakplaten.
Snoepraampjes
  • Leg de geplette snoepjes in de raamopeningen. Bak de koeken ca. 14 minuten in het midden van de oven. Ovens kunnen verschillend bakken. Zorg er dus voor dat de koeken knapperig zijn. Let aan het eind van het bakproces extra goed op de koeken, zodat ze niet te donker worden.
  • Laat de koeken op de bakplaat afkoelen tot het snoepmengsel is gestold. Leg de koeken op een andere bakplaat en laat ze volledig afkoelen.
Glazuur
  • Klop de poedersuiker en het eiwit samen tot een luchtig mengsel.
Vloeibare karamel
  • Smelt de suiker in een pan op matig vuur tot deze karameliseert. Let op dat de suiker niet aanbrandt.
  • Zet het vuur laag zodat de karamel vloeibaar blijft.
Het gingerbreadhuis bouwen
  • Voor deze stappen is een volwassene nodig, want het huis wordt aan elkaar gelijmd met vloeibare, hete karamel.
  • Plaats een puntgevel op een ondergrond waar het huis volledig kan staan.
  • Lijm zijgevel 1 aan puntgevel 1 door vloeibare karamel op de korte kant te doen. Lijm puntgevel 2 en zijgevel 2 op dezelfde manier vast.
  • Breng vloeibare karamel aan op beide uiteinden van een dakpaneel en lijm het vast op het huis. Herhaal dit met het andere dakpaneel. Lijm de deur vast.
  • Versier het gingerbreadhuis door glazuur in de voegen van het huis aan te brengen en hang ijspegels aan het dak als je daar zin in hebt. Versier bijvoorbeeld verder met suikerbolletjes en chocoladepastilles. Je kunt ook elke zijde van het huis versieren voordat je alles aan elkaar lijmt.
Eet smakelijk!
Tips

Ook al neemt het bouwen wat tijd in beslag, het deeg zelf kan vrij eenvoudig en ruim van tevoren worden gemaakt. Het deeg moet 2½ uur in de koelkast rusten, maar je kunt het ook een of meer dagen van tevoren maken, zodat het klaar is voor gebruik wanneer je tijd hebt om te bakken en bouwen.

Tips

Om het perfecte gingerbreadhuis te krijgen, moet je elk onderdeel nauwkeurig uitsnijden. Als je twijfelt en als de sjablonen niet volstaan, gebruik dan een liniaal om ervoor te zorgen dat alle randen recht zijn. Als de randen scherp en de zijden gelijk zijn, is het makkelijker om het huis aan elkaar te lijmen en heb je meteen een prachtig resultaat.

Tips

De karamel is belangrijk om het huis aan elkaar te lijmen. Als de karamel te veel is ingekookt, wordt hij te hard om mee te werken. Voeg een beetje water toe en meng alles door elkaar om de juiste textuur voor het lijmen te krijgen.

Vragen over gingerbreadhuisjes

Een gingerbreadhuis maken is geen eenvoudige opgave, maar met ons recept, onze snijsjablonen en onze decoratie-ideeën heb je alles wat je nodig hebt voor een middagje knutselplezier. Hieronder lees je meer over deze kerstklassieker en hoe je een prachtig gingerbreadhuis maakt dat de hele maand december meegaat.

Hoe maak je een gingerbreadhuisje?
Een gingerbreadhuisje maken vergt tijd en geduld, maar met ons recept heb je het net op tijd af voor de kerstperiode. Maak het gingerbreaddeeg, doe het in een zak, druk het plat en laat het ongeveer 2½ uur rusten in de koelkast. Haal het deeg ongeveer 30 minuten voor gebruik uit de koelkast, zodat het makkelijker te verwerken is. Rol het deeg uit op een stuk bakpapier en gebruik onze snijsjablonen om de stukken voor je huis uit te snijden. Wanneer je alle stukken uitgesneden hebt, leg je geplette snoepjes in de raamopeningen en bak je alle gingerbreadstukken ongeveer 14 minuten tot ze knapperig zijn – maar laat ze niet te donker worden. Laat de stukken afkoelen tot het snoepmengsel is uitgehard en eruit ziet als glas. Zet het huisje in elkaar door de stukken aan elkaar te lijmen met vloeibare karamel en versier het met glazuur en snoep.
Hoe maak je eiwitglazuur voor een gingerbreadhuisje?
Eiwitglazuur is erg makkelijk te maken; je hebt maar drie ingrediënten nodig: poedersuiker, water en eiwitten. Klop de ingrediënten samen tot een luchtig mengsel. Gebruik het glazuur om snoep op het huis te plakken en het huis met sneeuw te bedekken. Je kunt ook voedselkleurstof gebruiken om het glazuur een levendigere, feestelijkere kleur te geven.
Hoe versier je een gingerbreadhuisje?
Zodra je het gingerbreadhuis in elkaar hebt gezet, kun je het versieren zoals je wilt. Gebruik luchtige marshmallows of kokosvlokken om een winterwonderland te creëren. Leg M&M’s of gummisnoepjes op het dak om het huis meer kleur te geven. Is het echt kerst zonder zuurstokken? Lijm wat zuurstokken op de zijkanten van het huis. Je kunt ook hagelslag, suikerbelletjes, drop, eetbare kralen of Oreo's toevoegen. Plunder dus je snoepvoorraad en ga aan de slag!
Hoe lang kun je een gingerbreadhuisje bewaren?
Gingerbreadhuisjes zijn ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar, afhankelijk van de bereidingswijze, de hoeveelheid glazuur en het gebruikte snoepgoed. Daarna verliest het zijn smaak en wordt het muf. Als je dus van plan bent het gingerbreadhuisje op te eten, doe dat dan de eerste week. De beste manier om te bepalen of het nog eetbaar is, is een smaaktest.
Kun je een gingerbreadhuisje opeten?
Een decoratief en feestelijk gingerbreadhuisje is bijna te mooi om op te eten. Maar als je huisje gemaakt is van eetbare ingrediënten, kun je het wel eten. De koek en het snoep worden minder lekker en muf als je het huisje een paar weken laat staan. Als je dus van plan bent het op te eten, doe dat dan de eerste week.
Hoe lijm je een gingerbreadhuisje aan elkaar?
Elk huis heeft stevige muren nodig! Karamel is perfect om je peperkoekhuisje in één stuk te houden, want het werkt als een warme lijm. En het enige wat je nodig hebt, is warmte en suiker. Smelt de suiker tot deze goudbruin wordt en verandert in karamel. Let op dat de suiker niet aanbrandt. Zet het vuur lager en houd de karamel vloeibaar terwijl je het huisje bouwt. Om het huisje in elkaar te zetten, breng je vloeibare karamel aan op de zijkanten van de stukken gingerbread en houd je ze een paar seconden stevig tegen elkaar tot de karamel afkoelt en hard wordt. Maar pas op dat je je niet verbrandt; de vloeibare karamel is heet. Laat kinderen er dus niet mee werken!
Hoe bewaar je een gingerbreadhuisje?
Een decoratief en feestelijk gingerbreadhuisje maken neemt veel tijd in beslag, dus zou het zonde zijn om al die moeite binnen een paar dagen verloren te laten gaan. Als je je gingerbreadhuisje goed bewaart, kan het tijdens de feestdagen blijven staan en er nog steeds perfect uitzien. Zet het op een koele en droge plaats en bedek het ’s nachts met huishoudfolie. Dit houdt vocht en stof weg.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 21,7 gram vezels
eiwit 17,6 gram eiwit
koolhydraten 293,1 gram koolhydraten
vet 66,8 gram vet

Ingrediënten

Gingerbreaddeeg
Bruine suiker
175 g
Donkere siroop
125 g
Boter
75 g
Arla Biologische Melk
100 ml
Gemalen gember
2 tl
Kaneelpoeder
2 tl
Gemalen kruidnagels
1 tl
Gemalen kardemom
1 tl
Gemalen witte peper
½ tl
Baking Soda
2 tl
Bloemen
425 g
Snoepraampjes
Geplette snoepjes
Decoratief glazuuren
Poedersuiker
200 g
Gepasteuriseerd eiwit (ca. 45 g)
3 el
Suikerballetjes
Chocolade pastilles
Karamelsaus
Suiker
75 g
Decoratie
Rood-witte zuurstokken
Poedersuiker

Een zelfgemaakt kruidig gingerbreadhuisje

Gingerbreadhuisjes zijn populaire kerstversieringen die bedekt zijn met heel wat verschillende soorten snoep en glazuur wat maakt dat het voor iedere zoetekauw bijna onmogelijk is om er voorbij te lopen zonder te proeven. Maar wat is gingerbread zonder specerijen? In ons recept gebruiken we een combinatie van specerijen zoals gember, kaneel, kardemom, kruidnagel en witte peper. Het warme aroma en de intense smaak van deze kruiden zorgen ervoor dat je gingerbreadhuisje even heerlijk als feestelijk is. Maak dit klassieke recept samen met het gezin om helemaal in de kerstsfeer te komen. Probeer zeker ook deze knapperige, kruidige gingerbreadkoekjes als je zin hebt in een ander soort eetbare kerstversiering maar niet in bouwen. Of probeer onze prachtige gingerbreadharten voor een zachte, kruidige, met chocolade bedekte lekkernij.

Decoratief eiwitglazuur en heerlijk snoepgoed

Er geldt maar één regel bij het versieren van gingerbreadhuisjes: plezier maken! Eiwitglazuur is de perfecte lijm om snoep op het dak en de zijkanten van het huis te plakken. Voor ons gingerbreadhuis gebruiken we glazuur op basis van eiwit in plaats van water, waardoor het precies het juiste ‘lijmeffect’ en een mooie glans krijgt. Versieren met glazuur is erg makkelijk omdat het snel droogt.

Laat het eiwitglazuur zachtjes van de zijkanten druipen terwijl het droogt om sneeuwpieken te creëren. Geef je huis wat kleur met gummisnoepjes, chocolade, hagelslag, lolly's en zuurstokken. Laat je fantasie de vrije loop en gebruik je favoriete snoepgoed om een feestelijk gingerbreadhuis te maken door alles met glazuur erop te lijmen. Je kunt het zelfs versieren met niet-eetbare dingen zoals kaneelstokjes.

Experimenteer met fantasierijke decoratie met een thema

Een gingerbreadhuisje is op elk kerstfeest een echte blikvanger. Het zou zonde zijn om maar één keer per jaar van deze feestelijke en decoratieve lekkernij te genieten, want je kunt de versiering makkelijk aanpassen aan het seizoen of de feestdag. Hieronder vind je als inspiratie een paar ideetjes voor gingerbreadhuisjes.

Kerstgingerbreadhuis

Dit is misschien wel het populairste van alle gingerbreadhuisjes en is een echte kersttraditie te noemen. Kies voor een klassiek kleurenschema met rood en wit en versier met typische kerstlekkernijen zoals

zuurstokken en fudge. Niet kerstig genoeg? Verzamel al je snoepgoed en versier het huisje met kleurrijke snoepjes. Gebruik verschillende kleuren om een pannendak te maken. Meteen goed voor vrolijke kerstdagen! Zelfs Hans en Grietje zouden geen weerstand kunnen bieden aan de hoeveelheid snoep die op je huisje is geplakt.

Halloweengingerbreadhuis

Wat dacht je van een griezelig gingerbreadhuis met Halloweenthema? Versier het met je favoriete herfstkleurige snoepgoed en maak zo de perfecte herfstlekkernij. Bekleed het dak met zwarte drop en gebruik eiwitglazuur om spinnenwebben te maken aan de zijkanten van het huis.

Maak een griezelhuis met marshmallowspoken met een gezicht van zwart glazuur. En natuurlijk kun je geen gingerbreadhuis met Halloweenthema maken zonder wat oranje erin. Gebruik voedselkleurstof om oranje, zwart en paars glazuur te maken. Voor meer levendige kleuren gebruik je voedselkleurstof op gelbasis. En maak je geen zorgen als het huis er schots en scheef uitziet; dat draagt bij aan de griezelige sfeer.

Paasgingerbreadhuis

Wat dacht je ervan om een gingerbreadhuis te maken voor de paashaas? Pasen is de perfecte tijd van het jaar om een gingerbreadhuis te versieren, omdat je dan al het kleurrijke snoepgoed kunt gebruiken dat je van de paashaas hebt gekregen. Plak pastelkleurige Smarties en kleine eitjes vast met geel en groen glazuur om het huis te versieren. Het zal er prachtig uitzien als blikvanger op de paastafel en is de perfecte plek om de eregast, de paashaas, neer te zetten.