Gingerbreadkoekjes

Gingerbreadkoekjes

1 u
Knapperige, stevige en kruidige gingerbreadkoekjes met traditionele kerstkruiden die heerlijk ruiken en smaken. Maak samen met de kinderen schattige, eetbare kerstversieringen, van het bekende gingerbreadmannetje tot sterren, hartjes, sneeuwkristallen en kerstbomen. Snijd de koekjes uit en versier ze met glazuur, decoratieve knipsels en snoep, of snijd ze uit als zuurstokken om voor het raam of aan de kerstboom te hangen als zelfgemaakte, eetbare decoratie.
https://www.arla.nl/recepten/gingerbreadkoekjes/

Bereidingswijze

Gingerbreaddeeg
  • Giet de siroop, bruine suiker en boter in een steelpan. Verwarm tot het kookpunt.
  • Neem de pan van het vuur en voeg al roerend de room en kruiden toe.
  • Voeg de bloem en baking soda toe. Meng het deeg goed, doe het in een zak en druk het plat.
  • Laat het deeg minstens 2½ uur rusten in de koelkast
Uitrollen en uitsnijden
  • Laat het deeg voor gebruik 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Strooi wat bloem op de tafel en rol het deeg dun uit. Snijd de koekjes uit met verschillende koekjesvormen en leg ze op bakplaten bedekt met bakpapier.
  • Bak ongeveer 5-7 minuten in het midden van de oven tot ze er goudbruin uitzien. Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze op een rooster legt. Zo worden de randen knapperig en blijven ze zachter in het midden.
Decoratieglazuur
  • Klop de poedersuiker en het eiwit samen tot een licht glazuur.
  • Doe het glazuur eventueel in een spuitzak.
  • Versier de koekjes bijvoorbeeld met glazuur en leuke knipsels.
Eet smakelijk!
Tips

Kerst is misschien wel de mooiste tijd van het jaar en soms ook de drukste. Daarom is het fijn te weten dat je deze koekjes ruim van tevoren kunt maken en op verschillende manieren kunt bewaren. In de koelkast blijft gingerbreaddeeg 1-2 weken goed als je het goed verpakt. Je kunt het ongebakken deeg ook niet-uitgerold of als koekjes wikkelen in huishoudfolie en het tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Ontdooi het deeg 's nachts in de koelkast.

Vragen over gingerbreadkoekjes

Met ons recept voor gingerbreadkoekjes maak je in een handomdraai heerlijke kerstlekkernijen die ook kunnen dienen als zelfgemaakte, eetbare versieringen in huis of in de kerstboom. Hieronder vind je meer informatie over het maken, versieren en bewaren van deze kruidige koekjes.

Hoe maak je gingerbreadkoekjes?
Met ons recept voor gingerbreadkoekjes maak je eenvoudig koekjes die net zo lekker smaken als ze eruit zien nadat je ze hebt versierd. Maak gewoon het deeg en laat het een paar uur rusten, zodat het stevig en bewerkbaar is. Rol het daarna uit en gebruik je favoriete steekvormen om leuke figuren uit te snijden. Bak de koekjes en laat ze afkoelen tot ze knapperig zijn aan de randen en nog zacht zijn in het midden. Maak dan het glazuur zodat je kunt beginnen met versieren. Serveer de koekjes met een lekker warm drankje of neem een voorbeeld aan de kerstman en geniet ervan met een glas koude melk!
Hoe maak je gingerbreadmannetjes?
De makkelijkste manier om herkenbare gingerbreadmannetjes te maken is door ze uit te snijden met een steekvorm. Gebruik na het bakken en afkoelen een zoet, zelfgemaakt glazuur om het gingerbreadmannetje te versieren. Geef hem zijn karakteristieke look door de rand te omlijnen of zigzagpatronen te maken bij de polsen en enkels en geef hem ogen, een glimlach en knopen – of wat dacht je van een stijlvolle strik, stropdas of wintersjaal?
Hoe lang blijven gingerbreadkoekjes goed?
Omdat een gingerbreadkoekje een enigszins droog en taai koekje is dat weinig vocht bevat, zijn ze lang houdbaar in vergelijking met andere soorten zelfgemaakte koekjes. Onversierd blijven deze koekjes 2-3 weken goed als je ze bewaart in een luchtdichte doos op een koele en donkere plaats. Als je de koekjes versiert met eiwitglazuur, zoals voorgesteld in ons recept, moet je ze binnen 2-3 dagen opeten.
Kun je gingerbreadkoekjes invriezen?
Gingerbreadkoekjes kunnen van tevoren worden bereid en ingevroren. Onversierde, gebakken koekjes zijn tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Bewaar ze in een luchtdichte bak en scheid ze met bak- of waspapier als je ze op elkaar stapelt. Haal ze uit de vriezer voor je ze versiert en laat ze ongeveer 15-30 minuten ontdooien. Versier de koekjes niet voordat je ze invriest, want glazuur en versieringen zijn daar niet tegen bestand.
Hoe lang moet je gingerbreadkoekjes bakken?
De exacte baktijden kunnen, zoals je misschien al hebt ervaren, afhangen van de oven. De aanbevolen baktijd voor deze kerstkoekjes is 5-7 minuten. Controleer de koekjes na 5 minuten, maar maak je geen zorgen als je ze iets langer dan 7 minuten moet bakken. Als de koekjes goudkleurig zijn en de randen stevig aanvoelen als je ze voorzichtig aanraakt, zijn ze klaar.
Hoe bewaar je gingerbreadkoekjes?
Gebakken gingerbreadkoekjes moeten bewaard worden in een luchtdichte bak op een donkere, koele plaats. Je kunt de koekjes bij kamertemperatuur bewaren, of je ze nu versierd hebt of niet. Stapel de koekjes niet na het versieren, zodat je de afwerking niet beschadigt. Doe de koekjes nooit in een bak of trommel voordat ze helemaal afgekoeld zijn, want door de warmte kunnen ze klef worden.
Met welk glazuur kun je gingerbreadkoekjes versieren?
Eiwitglazuur gemaakt van poedersuiker en eiwit is een prima keuze voor het versieren van deze kruidige kerstkoekjes. Een juiste consistentie is erg belangrijk om prachtige gingerbreadkoekjes afgewerkt met glazuur en kleurrijke decoraties te kunnen maken. Als je gingerbreadglazuur te dik is, probeer dan wat water toe te voegen. Als het daarentegen te vloeibaar is, klop het dan wat langer. Als dat niet helpt, probeer dan wat meer poedersuiker toe te voegen. Experimenteer om een consistentie te vinden die werkt voor de gingerbreadversiering die je wilt maken.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 32,9 gram vezels
eiwit 34,9 gram eiwit
koolhydraten 650 gram koolhydraten
vet 228,5 gram vet

Ingrediënten

Gingerbreaddeeg
Donkere siroop
150 ml
Bruine suiker
250 g
Boter
200 g
Volvette room
150 ml
Gemalen gember
1 el
Kaneelpoeder
1 el
Gemalen kruidnagels
½ el
Gemalen kardemom
½ el
Witte peper
½ tl
Baking Soda
1 el
Bloemen
650 g
Decoratief glazuur
Poedersuiker
200 g
Gepasteuriseerd eiwit
3 el

Feestelijke gingerbreadkoekjes

Met ons eenvoudige recept voor gingerbreadkoekjes maak je moeiteloos een smakelijke lekkernij die iedereen die ervan proeft meteen in de kerststemming brengt. Als je dit karakteristieke kruidenmengsel met warm aroma bakt, verspreidt zich een heerlijke geur door het hele huis waardoor iedereen zich naar de keuken haast om mee te doen aan wat misschien wel het leukste is aan het maken van kerstkoekjes: het versieren ervan. Deze overheerlijke koekjes kun je versieren zoals je maar wilt. Gingerbreadkoekjes zijn een leuke manier om je eigen kerstversiering te maken. Je kunt ze zelfs in de kerstboom hangen! Zin in nog meer kruidig, kerstig gebak? Bekijk dan zeker onze recepten voor zachte gingerbreadharten of een prachtig gingerbreadhuis dat je, net als deze koekjes, samen met vrienden en familie kan versieren. Dat worden gegarandeerd vrolijke feestdagen!

Het perfecte glazuur voor gingerbreadkoekjes

Eiwitglazuur is het ideale glazuur om gingerbreadkoekjes mee te versieren. Eiwitglazuur is erg makkelijk te maken; je hebt maar twee ingrediënten nodig: poedersuiker en eiwitten. Dit soort glazuur is ideaal omdat het snel droogt en uithardt zonder dat het dof wordt of zijn vorm verliest, waardoor het beter aan de koekjes blijft kleven. En dat is wel nodig als je ze als kerstversiering wilt ophangen. Voeg voedselkleurstof toe om verschillende felle kleuren te maken, zodat je de perfecte feestelijke look kunt creëren.

Hoe versier je een gingerbreadkoekjes?

Gingerbreadkoekjes kunnen op talloze manieren worden versierd. Laat de koekjes eerst afkoelen en knapperig worden aan de randen. Met het zelfgemaakte eiwitglazuur kun je prachtige patronen maken in verschillende kleuren, zodat de koekjes nóg meer lijken op de vorm die je ze gegeven hebt, of dat nu een witte of zilveren sneeuwvlok is, een rood hartje, een veelkleurig gingerbreadmannetje of een groene kerstboom met een gouden ster en rode kerstversiering.

Je kunt het glazuur ook gebruiken om decoratie zoals kleine suikerpareltjes of leuke kerstknipsels met een afbeelding van de kerstman of engeltjes vast te kleven of om eetbare glitter in feestelijke kleuren aan te brengen. Koekjes versieren is zowel voor kinderen als volwassenen een geweldige manier om creatief bezig te zijn in de keuken. Je kunt zelfs een wedstrijdje houden om te zien wie het best gingerbreadkoekjes kan versieren!

Voeg een eigen accent toe

Om een frisse twist aan je kerstkoekjes te geven, kun je citroen- en sinaasappelsap en/of -schil toevoegen aan het beslag. De zuurheid en lichte bitterheid van de citrusvruchten vullen de smaak van de koekjes

perfect aan. Je kunt ook gehakte gekonfijte gember aan het beslag toevoegen. Hierdoor krijgt het koekje een intense gembersmaak en een unieke consistentie.

Een andere manier om citrussmaken te verwerken in dit recept voor gingerbreadkoekjes is door citroen- of sinaasappelsap of -extract toe te voegen aan het zoete glazuur. Als je wilt experimenteren met nog verrassendere smaken, kun je ook een paar druppels aromatische olie (bv. pepermunt) toevoegen aan het glazuur.