Gingerbread cake

Gingerbread cake

1 u
Zelfgemaakte gingerbread cake is een heel bijzondere kerstlekkernij. Dit hartvormige gebak heeft een heerlijk kruidige smaak. En niets ademt meer kerst dan de geur van zelfgebakken gingerbread cake. Er zijn veel manieren om gingerbreadharten te maken. Dit recept is erg eenvoudig, want het deeg hoeft maar een paar uur te rusten. Toch wordt de gingerbread cake nog lekkerder als je het deeg een paar dagen laat rusten. Snijd hartvormen uit om je gingerbread cake nog decoratiever te maken. Je kunt natuurlijk om het even welke vorm je wilt gebruiken. Je kunt de gingerbread cake mooi versieren met leuke knipsels, glazuur of kleine suikerparels.
https://www.arla.nl/recepten/gingerbread-cake/

Bereidingswijze

Gingerbreaddeeg
  • Smelt de honing, bruine suiker en boter en laat het mengsel wat afkoelen. Giet het eventueel in een kom om het proces te versnellen.
  • Klop de eieren door het honingmengsel.
  • Meng de bloem, de kruiden en het ammoniumbicarbonaat in een kom en voeg toe aan het deeg (gezeefd).
  • Roer het deeg goed door met een spatel. Het wordt steviger als je het laat rusten. Dek af en zet 2-3 uur in de koelkast.
  • Kneed het deeg goed door op een licht bebloemd oppervlak en rol het uit tot het ongeveer ¾ cm dik is (ongeveer 35x35 cm).
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Gebruik grote steekvormen (ca. 14x14 cm) om harten uit het deeg te snijden en leg ze op bakplaten bekleed met bakpapier. Laat 2-3 cm tussen de harten. Verzamel de rest van het deeg en rol het opnieuw uit tot je 10 grote harten hebt.
  • Bak één plaat met gingerbreadharten per keer gedurende ca. 7 min in het midden van de oven.
  • Laat ze afkoelen en doe ze in een plastic zak. Dek ze gedurende minstens 24 uur af met een stuk vetvrij bakpapier en een vochtige theedoek. Zo wordt de gingerbreadcake zachter. Je kunt ze tot 3 dagen laten staan. Hoe langer je wacht, hoe lekkerder de gingerbread cake.
Chocoladelaag
  • Smelt de chocolade in een kom boven een waterbad. Bestrijk de harten overal met een dikke laag chocolade. Je kunt de chocolade er ook op deppen.
  • Leg de met chocolade bedekte harten op een stuk bakpapier, versier ze met leuke knipsels, suikerparels en glazuur en laat de chocolade opstijven.
  • Als je niet kunt wachten tot de chocolade opgesteven is, zet de harten dan 1-2 minuten in de vriezer.
Eet smakelijk!
Tips

Als het warm is in de keuken, wordt het deeg te zacht en kun je er maar moeilijk mee werken. Daarom is het een goed idee om voor de eerste keer rollen slechts de helft van het deeg uit de koelkast te halen. Als het deeg te zacht is geworden, leg het dan ongeveer 30 minuten in de vriezer. Voeg geen extra bloem toe, want dan worden de gingerbreadharten te droog. Alleen de temperatuur bepaalt of er met het deeg gewerkt kan worden.

Tips

Zijn de gingerbreadharten tijdens het bewaren droog geworden wanneer je ze wilt bestrijken met pure chocolade? Geen nood, je kunt ze nog redden met een stoombad. Zet de harten op een rooster in het midden van een koude oven. Giet 200 ml kokend water in een ovenschaal en zet die onder het rooster op de bodem van de oven. Laat de gingerbreadharten een paar minuten in de oven staan tot ze de juiste zachtheid hebben om de chocoladelaag aan te brengen.

Vragen over gingerbread cake

Als je op zoek bent naar een heerlijke lekkernij voor kerst, dan is ons klassieke gingerbreadrecept precies wat je nodig hebt. Met ons eenvoudige recept en onze tips maak je in een handomdraai deze lekkernij en kun je er samen met je vrienden en familie van genieten. Hieronder lees je onder meer hoe je deze hartvormige cakes kunt bereiden en bewaren.

Hoe maak je gingerbread cake?
Om deze heerlijke hartvormige cakes te kunnen maken, heb je gingerbreaddeeg en een chocoladecoating nodig. Laat het deeg 2-3 uur rusten in de koelkast, haal het eruit, kneed het en rol het uit op een met bloem bedekt oppervlak. Gebruik steekvormen om harten uit het deeg te snijden en leg de cakes op bakplaten bekleed met bakpapier. Bak ze ongeveer 7 minuten in de oven op 200 °C, laat ze vervolgens afkoelen en doe ze in een plastic bak. Dek ze gedurende minstens 24 uur (en maximaal 3 dagen) af met een stuk vetvrij bakpapier en een vochtige theedoek. Hoe langer je wacht, hoe lekkerder de gingerbread cake. Als finishing touch bedek je de harten met een chocoladelaagje en versier je ze met leuke knipsels, suikerparels en glazuur. Laat tot slot de chocolade opstijven. Geniet van deze overheerlijke gingerbreadharten met een kopje warme koffie of thee.
Kun je gingerbread cake invriezen?
Indien correct bewaard, kun je gingerbread cake een paar weken in de koelkast laten. Je kunt gingerbread cake ook tot 3 maanden in een afsluitbare plastic zak in de vriezer bewaren. Wanneer je de gingerbreadharten uit de vriezer haalt, is het erg belangrijk dat je ze op kamertemperatuur laat ontdooien, zodat ze zacht en smeuïg blijven.
Hoe lang is zelfgemaakte gingerbread cake houdbaar?
Zelfgemaakte gingerbread cake is 3-4 weken houdbaar als je de cake in de koelkast bewaart. Zo blijft de smaak en textuur behouden en wordt de cake niet droog. Je kunt ze ook na het versieren een paar dagen uit de koelkast bewaren. Als je ze met een schone doek bedekt, blijven ze heerlijk smaken.
Hoe serveer je gingerbread cake?
Deze hartvormige gingerbread cake is heerlijk zonder iets bij of met een kopje warme thee of cacao. Maar je kunt ze ook serveren met een heerlijk roomkaasglazuur met sinaasappelsmaak. De combinatie van de warme kruiden in de cakejes en de sinaasappeltoetsen in het glazuur zorgen voor een hemels zoete en aromatische smaak. Ze zijn ook perfect als blikvanger op een desserttafel gevuld met kerstlekkernijen of andere desserts en taarten bij andere gelegenheden.
Hoe lang duurt het om gingerbread cake te maken?
Er zijn veel manieren om een zoete, kerstige gingerbread cake te maken, en soms kan dit erg veel tijd in beslag nemen. Maar met ons recept verloopt alles heel eenvoudig en hoeft het deeg maar een paar uur te rusten. Als de gingerbreadharten eenmaal gebakken zijn, moeten ze afkoelen en rusten zodat ze zachter kunnen worden voordat ze een chocoladelaagje krijgen. Je kunt ze het best 2-3 dagen laten rusten voordat je de chocoladelaag aanbrengt. Zo worden ze nog lekkerder en krijgen ze een nog betere smaak en textuur. Dus als je gingerbreadharten wilt maken, moet je daar voldoende tijd voor nemen zodat het deeg lang genoeg kan rusten. Dat maakt deze gingerbreadharten zo bijzonder. Maar het is alle inspanningen en tijd zeker meer dan waard.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 20 gram vezels
eiwit 50,3 gram eiwit
koolhydraten 532,8 gram koolhydraten
vet 233 gram vet

Ingrediënten

Gingerbreaddeeg
Honing
150 g
Bruine suiker
150 g
Boter
125 g
Eieren
2
Bloemen
350 g
Kaneelpoeder
1 tl
Gemalen kruidnagels
1 tl
Gemalen gember
1 tl
Chocoladelaag
Pure chocolade, 55% cacao
400 g
Garnering
Suikerparels of glazuur

Gingerbread cake – een heerlijke kerstlekkernij

Met dit eenvoudige recept voor gingerbread cake maak je een zoete, verrukkelijke kerstlekkernij waar iedereen dol op zal zijn. Onze kerstige gingerbreadharten zijn niet alleen mooi om te zien, maar smaken ook heerlijk. Het laagje pure chocolade zorgt voor een rijke, licht bittere textuur die de zachte, perfect gekruide gingerbread cake mooi aanvult. Als finishing touch kun je ze mooi versieren met leuke knipsels, glazuur, suikerparels of wat je maar wilt.

Houd je van de smaak van gingerbread en kruiden? Dan moet je zeker ons recept eens proberen voor knapperige, gekruide gingerbreadkoekjes of een mooi gingerbreadhuis om met het hele gezin te versieren.

Een traditionele gember-honingcake

Een gember-honingcake is in deze tijd van het jaar een geliefde klassieker, omdat de smaken goed passen bij Kerstmis. Deze koek is zacht, zoet en vol vurige smaak. De combinatie van kaneel, kruidnagel en gember geeft de cake een kruidig, warm aroma dat perfect in balans is met de zoetheid van de suiker en honing, wat deze gingerbread cake zijn speciale smaak geeft. Deze zachte en smaakvolle gember-honingcake is echt verrukkelijk, en alleen al de geur van de zoete honing en de vurige kruiden brengt je in de perfecte kerststemming.

Versier de gingerbreadharten met chocolade

Gingerbreadharten zijn echte kerstklassiekers in Denemarken en de typisch Deense manier om ze te versieren, is met pure chocolade en kerstige knipsels. Maar je kiest uiteraard zelf hoe je ze wilt versieren. Schrijf erop met wit of gekleurd glazuur of bestrooi ze met fijn gesneden gekonfijt fruit, gevriesdroogd fruit of gehakte noten terwijl de chocolade nog vochtig is. Zo geef je deze mooie gingerbreadharten een uniek persoonlijk accent.

Maak een gelaagde honingcake met glazuur

Wat smaakt er beter dan een hartvormige gingerbread cake? Een gelaagde gingerbread cake met glazuur. Dan heb je twee keer de smaak, én een romig midden. Onweerstaanbaar dus voor iedere zoetekauw. Probeer ons heerlijke roomkaasglazuur en voeg er vers geperst sinaasappelsap (of

sinaasappelaroma) en sinaasappelschil aan toe om het glazuur een citrusachtige smaak te geven die perfect past bij de kruiden in de cake. Je kunt ook kaneel, gember en kruidnagel aan het glazuur toevoegen voor een heerlijk kruidige smaak die je zeker zal verrassen. Smeer een dikke laag glazuur op de ene helft van de gingerbreadharten en druk dan voorzichtig de andere helft op het glazuur. Proef maar – echt hemels!