Kaneelbroodjes in een ovenschaal

Kaneelbroodjes in een ovenschaal

1 u
Lekker vochtige kaneelbroodjes vol smaak die in een ovenschaal worden gebakken. Een eenvoudig recept met een smakelijke, romige vulling. Je kunt met hetzelfde deeg ook één reusachtige rol in een ronde schaal bakken voor een kaneelbroodjestaart! Dit recept voor kaneelbroodjes is perfect voor feestjes of gewoon voor bij de koffie.
Eet smakelijk!

Kaneelbroodjes in een ovenschaal

Hoe voorkom je dat kaneelbroodjes aan de ovenschaal blijven plakken?
Het eenvoudige antwoord is: vergeet niet de ovenschaal goed in te vetten, anders is de kans groot dat de broodjes blijven plakken tijdens het bakken. Daarnaast kun je ook bakpapier gebruiken.
Kun je kaneelbroodjes beter in een glazen ovenschaal of een metalen braadslede bakken?
Metaal en glas werken allebei prima, maar glas houdt de warmte beter vast en voorkomt ook het risico dat de broodjes met het metaal reageren, waardoor de smaak verandert.
Waarom zijn mijn kaneelbroodjes niet luchtig?
Als er tijdens het kneden en rijzen niet genoeg lucht in het deeg komt, is het resultaat een plat, levenloos broodje. Zorg ervoor dat de gist die je gebruikt niet over de datum is, en controleer als richtlijn of het deeg tussen het eerste mengen en het moment dat het in de oven gaat in omvang is verdubbeld. De gist kan ook niet goed worden geactiveerd als je bakt in een koude ruimte of als de vloeistof die eraan wordt toegevoegd te heet is.
Moet je kaneelbroodjes strak rollen?
Het kan verleidelijk zijn om de broodjes strak op te rollen, maar het doel is om genoeg ruimte te laten zodat de lagen kunnen uitzetten en de broodjes tot aan het midden gelijkmatig gaar bakken. Rol ze dus losjes, maar ook niet té los.
Wat gebeurt er als je kaneelbroodjesdeeg te veel kneedt?
Je kunt zeker te veel kneden. Daardoor wordt het deeg taai en verpest je het eindproduct. Kneed het deeg tot het glad, glanzend en elastisch is, niet langer.

Ingrediënten

De evolutie van kaneelbroodjes – van zeldzame traktatie tot geliefde klassieker

Het moderne Zweedse kaneelbroodje in dit recept vindt zijn oorsprong in de jaren 20 van de vorige eeuw. Toen tijdens de Eerste Wereldoorlog gerantsoeneerde artikelen eindelijk weer verkrijgbaar waren, werden ingrediënten als boter, suiker, bloem en kaneel zeer gewild. Mensen trokken naar cafés waar ze eindelijk weer een kaneelbroodje bij hun koffie konden bestellen, en bakkerijen begonnen bestellingen voor de lekkernij aan te nemen. De populariteit van de zoete lekkernij groeide vanaf dat moment snel.

Probeer roomkaasglazuur voor extra smaak

In de Verenigde Staten worden kaneelbroodjes in verschillende varianten verkocht, maar wat ze allemaal gemeen hebben is de roomkaasglazuur, wat een heerlijke topping is voor de Zweedse klassieker. Je mengt gewoon roomkaas, boter, suiker en kaneelpoeder goed door elkaar. Zodra het mengsel een gladde en luchtige consistentie heeft, doe je het vlak voor het serveren op het warme kaneelbroodje.

De klassieke Zweedse fika

Kaneelbroodjes zijn onmisbaar voor fika – de Zweedse gewoonte om een koffiepauze te nemen met iets zoets erbij. Andere gebruikelijke varianten zijn broodjes waarin naast de kaneel ook kardemom wordt gebruikt, of nog luxere saffraanbroodjes in de kerstperiode.

Vries ze in voor later

Nadat de broodjes zijn afgekoeld tot kamertemperatuur, kunnen ze worden ingevroren, ontdooid en later snel weer op lage temperatuur worden verwarmd om zachter te worden. Het kan ook een goed idee zijn om tot na het ontdooien te wachten met het toevoegen van de topping van suiker en boter, om een zo vers mogelijke smaak te creëren.