Koekjes met citroencurd en meringue

Koekjes met citroencurd en meringue

1 u
Onze koekjes met citroencurd en meringue zijn heerlijke miniatuurversies van een klassieke citroentaart, in hapklare vorm. Ze zijn perfect voor recepties en buffetten wanneer je iets moois en smaakvols wilt serveren dat ook makkelijk te eten is. Bestaande uit een knapperige zandkoekjesbodem, een gladde citroencurd en een gebruinde meringue topping, zijn ze een fantastische keuze voor elke gelegenheid met dessertliefhebbende gasten.
https://www.arla.nl/recepten/koekjes-met-citroencurd-en-meringue/

Bereidingswijze

Zandkoekjes
  • Verwarm de oven voor op 200°C (conventionele oven).
  • Meng in een kom de bloem en suiker.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en verkruimel deze in het bloemmengsel. Meng met water.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm en steek 24 cirkels uit, elk met een diameter van 5 cm.
  • Leg ze voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het bovenste deel van de oven gedurende 8-9 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Doe ongeveer ½ theelepel citroencurd in het midden van elk koekje.
Meringue
  • Klop de eiwitten en azijn tot schuimig. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe, kloppend tot de meringue glanzend is en stijve pieken vormt.
  • Doe de meringue in een spuitzak met een bladmondstuk. Spuit een net patroon bovenop de citroencurd.
  • Gebruik een keukenbrander om de meringue te bruinen.
  • Garneer met eetbare goudvlokken of goudstof.
Eet smakelijk!
Tips

Je kunt de koekjes van tevoren maken, zodat je snel verleidelijke traktaties kunt creëren voor onverwachte gasten of je eigen zoetekauw. Over het algemeen blijven zandkoekjes zoals deze een paar weken goed in een blik of luchtdicht bakje.

Tips

Zorg ervoor dat je het deeg niet te dun uitrolt, want de hoogte draagt bij aan het stevig en krokant maken van de koekjes. Dit is geen dun, delicaat koekje, maar een heerlijke, boterachtige traktatie die zowel citroencurd als meringue moet kunnen dragen. En aangezien een zandkoekje niet met rijsmiddelen wordt gemaakt, heeft het voldoende hoogte nodig voor het bakken.

Tips

Wat betreft de citroencurd, je kunt kiezen voor een in de winkel gekochte variant of zelfgemaakte citroencurd maken.

Ingrediënten

Zandkoekjes
Tarwemeel
175 g
Suiker
2 el
Boter, koud
100 g
Water
1 el
Lemon curd (ongeveer 100 g)
75 ml
Meringue
Eiwitten
2
Azijn
½ tl
Poedersuiker
4 el
Decoratie
Eetbare glitter zoals goudvlokken of goudstof

Creëer kleine knapperige citroenmeesterwerkjes met meringue

De perfecte balans tussen knapperig en zacht, deze koekjes met citroenmeringue zullen zeker indruk maken. Ze zien er prachtig uit, zijn eenvoudig te maken en smaken heerlijk. Dus of je nu een beginner of een ervaren bakker bent, probeer onze eenvoudige recept uit en maak indruk op je gasten met zowel uiterlijk als smaak.

Een zanddeeg als basis

Elke taart heeft een goede basis nodig, en zanddeeg is een klassieker. Zandkoekjes zijn perfect voor het maken van kleine taartjes zoals deze, omdat ze gemakkelijk in verschillende vormen uit te snijden zijn om verschillende looks op de desserttafel te creëren. Het is een stevige maar toch krokante basis, en we kozen voor een klassieke ronde vorm om de gladde citroencurd en luchtige meringue topping te dragen. Dit specifieke koekjesdeeg is eenvoudig maar veelzijdig, gemaakt met slechts een paar basisingrediënten, en creëert een knapperige, boterachtige fundering om de citroencurd en meringue te complimenteren.

Verfrissende citroencurd als verrassing in het midden

Van buitenaf zie je alleen het zanddeeg en de meringue, maar in het midden, onder de meringue, is een verfrissende verrassing verborgen. De basis bevat een gladde citroencurd, perfect zuur om de zoetheid van de andere elementen in de taartjes in evenwicht te brengen. Het brengt het citroenelement naar dit recept en verhoogt de algehele ervaring.

We hebben meer citroencurd-lekkernijen voor je. Probeer onze paasroombroodjes of paascheesecake, beide gemaakt met citroencurd, de eerste als een verrassende vulling en de laatste als een heldergele laag bovenop.

Fluweelachtige en decoratieve meringue bovenop

De elegante meringue creëert hoogte en voegt een zoete smaak toe die de citroen complimenteert, en wanneer je het bruineert, ziet het er ongelooflijk mooi uit. Garneer met goud bovenop en je hebt een winnaar. De meringue is luchtig, fluffy en fluweelachtig, en met een bladmondstuk opgespoten, lijkt het alsof het door een bakkershand is gemaakt. Geniet van de wolkachtige meringue die de gladde citroencurd bedekt, waardoor een prachtige balans van textuur en smaak ontstaat. We raden aan de meringue niet eerder dan 2 uur voor het serveren op de koekjes te spuiten, zodat de koekjes knapperig blijven.

Perfect op een buffet of bij een receptie

Als je op zoek bent naar een hapklare zoete traktatie, dan zijn deze makkelijk te pakken koekjes met citroenmeringue perfect, en je kunt ze gemakkelijk opdienen voor een menigte. Niet alleen zien ze er geweldig uit, allemaal samen opgediend, maar ze voldoen ook aan de wensen van elke gast die houdt van de combinatie van knapperige koekjes, gladde citroencurd en fluffy meringue. De elegante uitstraling maakt ze extra verleidelijk, dus zorg dat je genoeg maakt zodat iedereen kan proeven.

Maak het eigen

Het is eenvoudig om het uiterlijk van deze koekjes met citroenmeringue te veranderen. Verander de vorm van de koekjes door verschillende koekjesvormen te gebruiken, zoals harten of misschien thema's voor Pasen zoals eieren, konijntjes of kippen. Je kunt ook een beetje voedingskleurstof in de meringue gebruiken om prachtige pastelkleurige varianten te maken. Kies voor gel of pasta en voeg het toe aan de meringue nadat je zachte pieken hebt bereikt. Begin met een kleine hoeveelheid en vouw het voorzichtig in om het niet te laten inzakken. Of je kunt experimenteren met het spuitmondje, afwisselend tussen bladmondjes, stermondjes, roosmondjes, enz.