Krokant geroosterd varkensvlees

Krokant geroosterd varkensvlees

1 u
Het maken van heerlijk geroosterd varkensvlees dat perfect krokant is, hoeft niet moeilijk te zijn. Met een beetje kennis kun je deze klassieker binnenkort als hoofdgerecht serveren tijdens je volgende etentje. Het smakelijke vlees kan worden geserveerd met vele heerlijke bijgerechten en je kunt de restjes eten als vleeswaren op broodjes, bij snelle hachee met gebakken aardappelen of in ramensoepen. Dankzij zijn veelzijdigheid kun je er op verschillende manieren van genieten, waardoor het een go-to-optie is voor elke gelegenheid.
https://www.arla.nl/recepten/krokant-geroosterd-varkensvlees/

Bereidingswijze

  • Om krokant gebraden varkensvlees krokant te maken, is het belangrijk om de huid helemaal in te snijden met intervallen van ½ cm - maar pas op dat je niet in het vlees zelf snijdt. Als je in het vlees snijdt, kunnen de vleessappen door de huid sijpelen, waardoor het moeilijker wordt om het knapperig te krijgen.
  • Bereken 1 theelepel grof zout per kg vlees en wrijf het voorzichtig tussen de sneden. Leg vervolgens het varkensvlees met huid op een rooster in de braadslede, zodat de huid zo vlak mogelijk is. Gebruik verfrommelde aluminiumfolie of bijvoorbeeld een kleine aardappel om onder het gebraad te leggen zodat deze echt recht ligt.
  • Giet water in de braadslee en zet het varkensvlees in het midden van een koude oven. Zet de oven op 200°C (gewone oven) en rooster ongeveer 1½ uur – de braadtijd is langer als het een groot stuk vlees is. Sappig vlees kan worden bereikt door een vleesthermometer te gebruiken. Zorg ervoor dat de punt van de vleesthermometer in het midden van het gebraad zit.
  • Bewaak de kerntemperatuur. Wanneer deze 55°C bereikt, controleer dan of de huid krokant is. Als de huid krokant is, blijf dan roosteren tot de kerntemperatuur 65°C is. Als de huid nog niet krokant is, kun je de temperatuur verhogen tot 250-300 °C totdat de kerntemperatuur 65 °C bereikt. Om bruisend krokant te worden, moet de temperatuur worden verhoogd tot 225-250 °C.
  • Laat het krokant gebraden varkensvlees ongeveer 20 minuten onafgedekt rusten. Tijdens de rusttijd zal de temperatuur oplopen tot ongeveer 70°C. Het is volledig gaar op 70°C.
Eet smakelijk!
Tips

Om te zorgen voor krokant gebraden varkensvlees zijn er een paar extra stappen die je kunt nemen. Hoewel je natuurlijk de huid moet insnijden voordat je gaat bakken, kun je papieren handdoeken gebruiken om de huid droog te deppen. Door overtollig vocht op te deppen kan de huid goed krokant worden.

Tips

Je kunt het varkensvlees ook op een rooster leggen en het enkele uren of een nacht onbedekt in de koelkast laten staan. Hierdoor kan de lucht circuleren en wordt het resterende vocht uit het vlees gehaald. Ten slotte, als je de huid sneller moet drogen, kunt u een ventilator gebruiken om er lucht overheen te blazen. Dit kan helpen om de huid in korte tijd grondiger te drogen.

Tips

Het inwrijven van de huid met zout, zoals we voorstellen, helpt ook om vocht weg te trekken en een kleverigere textuur te creëren. Het zout zal ook het vlees op smaak brengen.

Vragen over krokant gebraden varkensvlees

Krokant gebraden varkensvlees is een smakelijk, traditioneel hoofdgerecht dat met veel verschillende bijgerechten kan worden geserveerd. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.

Hoe bereid je krokant gebraden varkensvlees?
Mals en krokant gebraden varkensvlees maken in de oven is niet moeilijk. Snijd de huid van het varkensvlees in met intervallen van ½ cm, wrijf grof zout in de sneden en leg het varkensvlees op een rooster in een braadslee met water. Bereid in een koude oven op 200 °C tot de kerntemperatuur 55 °C bereikt en controleer de temperatuur met een vleesthermometer. Controleer of de huid knapperig is en zo niet, verhoog dan de temperatuur en bak verder tot dit wel zo is. Zodra het varkensvlees 65 °C is, laat je het ongeveer 20 minuten onbedekt rusten voordat je het serveert.
Hoe krijg je perfect krokant gebraden varkensvlees?
Goed krokant gebraden varkensvlees maakt het verschil! Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je het juiste stuk vlees kiest. Zoek naar varkenslende of buik met een dikke laag huid, en vet. Daarnaast is het belangrijk om eerst de huid in te snijden, maar snijd niet in het vlees zelf, omdat dit ervoor kan zorgen dat vleessappen door de huid sijpelen en het moeilijker maken om een knapperige textuur te bereiken. Zout in de huid wrijven helpt ook om het krokant en knapperig te maken. Bereid het vervolgens in de oven en als de huid nog niet knapperig is wanneer de interne temperatuur 55 ° C bereikt, kan de oventemperatuur worden verhoogd tot 250-300 ° C totdat deze 65 ° C bereikt. Heerlijk krokant!
Hoe kun je gebraden varkensvlees opwarmen?
Om krokant gebraden varkensvlees opnieuw op te warmen, verwarm je eerst de oven voor op 175°C. Leg het vlees in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Je kunt een beetje water of bouillon toevoegen om het vlees vochtig te houden als je denkt dat het nodig is. Zet de schaal in de oven en verwarm ongeveer 20-30 minuten per kg, of tot de interne temperatuur van het vlees 70 °C bereikt. Zodra het vlees is opgewarmd, verwijder je de aluminiumfolie en verhoog je de oventemperatuur tot 230 °C. Bak nog eens 10-15 minuten, of tot het knapperig en goudbruin is. Zorg ervoor dat je het in de gaten houdt om te voorkomen dat het verbrandt.
Hoe kun je ervoor zorgen dat de huid weer krokant wordt?
Als de krokante laag op het gebraden varkensvlees zacht wordt in plaats van knapperig, kan het zijn dat het langer in een hetere oven moet blijven. Als het verhogen van de temperatuur niet werkt, overweeg dan om de instellingen te wijzigen. Als de oven een grillstand heeft, zet deze dan aan en bak het gebraden varkensvlees een paar minuten op deze stand tot de huid knapperig is. Als de huid nog steeds zacht is, kun je proberen het van het vlees te halen en onder de grill te leggen tot het knapperig is. Om dit te doen, verwijder je voorzichtig de huid van het gebraad, leg je het op een beklede bakplaat en rooster je het tot het knapperig en goudbruin is.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 0 gram vezels
eiwit 0 gram eiwit
koolhydraten 0 gram koolhydraten
vet 0 gram vet

Ingrediënten

Varkensvlees met ingesneden huid
1½ kg
Grof zout
2 tl
Water
½ L

Krokant gebraden varkensvlees – sappig vlees en knapperige huid

Gebraden varkensvlees en krokant gaan samen als paard en wagen! Varkensvlees heeft een vlezige, lichtzoete en hartige smaak en een stevige, maar zachte textuur die heerlijk sappig is om in te bijten. Perfect krokant gebraden varkensvlees daarentegen is knapperig en zout in dit bovenste deel geeft een bevredigende crunch. De geweldige textuur en milde smaak van het vlees maken krokant gebraden varkensvlees vrij veelzijdig, omdat het kan worden gecombineerd met veel verschillende bijgerechten.

Het eenvoudigste en lekkerste middelpunt voor het diner

Er is iets speciaals aan het serveren van een heel gebraad en een varkensgebraad met prachtig goudbruine korst met zoutvlekken is misschien wel een van de meest bijzondere. Krokant gebraden varkensvlees is een klassiek gerecht dat zowel eenvoudig als heerlijk is, waardoor het perfect is voor elk diner.

De combinatie van sappig vlees en knapperige huid creëert een verrukkelijke textuur en smaak die zeker indruk zal maken op iedereen aan wie je het serveert. En gelukkig is het bereiden van krokant gebraden varkensvlees niet al te moeilijk met ons recept.

Of je nu een grote bijeenkomst organiseert of gewoon je familie of vrienden wilt trakteren op een speciaal diner, zal krokant gebraden varkensvlees zeker bevallen.

Heerlijke bijgerechten voor krokant gebraden varkensvlees

Krokant gebraden varkensvlees smaakt heerlijk met groenten. Geroosterde wortelgroenten zoals wortels, pastinaak en zoete aardappelen zijn een klassieke keuze die de rijke smaak van het vlees aanvult. Gestoomde of geroosterde sperziebonen zorgen ook voor een vers bijgerecht als je nog meer crunch in je maaltijd wilt.

Krokant gebraden varkensvlees is ook heerlijk met aardappelgerechten zoals gekookte, geroosterde of aardappelpuree. Romige aardappelpuree zorgt voor een geruststellend bijgerecht dat goed bij het vlees past. Overweeg om een klassieke bruine jus te maken voor bij de fluweelzachte puree. Dit zorgt voor een groot contrast tussen het malse vlees, knapperige huid en romige bijgerecht. Om het gerecht op te frissen, kun je het serveren met ingelegde rode bosbessen of Duitse rode kool voor een beetje zuurheid. Deze combinatie is vrij populair in veel Noord-Europese landen.

Een lichte en verfrissende salade kan helpen de rijkdom van het gebraden varkensvlees in balans te brengen als je wilt voorkomen dat je een maaltijd maakt die zwaar aanvoelt. Kies voor iets als een knapperige broccolisalade, een romige maar knapperige koolsla of een knapperige, smaakvolle appel- en venkelsalade voor bij het vlees.

Kies het beste stuk vlees

Het beste stuk vlees voor het maken van krokant gebraden varkensvlees is meestal varkenslende of buikspek. Deze populaire stukken hebben een goede hoeveelheid vet en een relatief dikke huidlaag huid, wat essentieel is voor het bereiken van de gewenste knapperige textuur. Varkensschouder wordt meestal niet gebruikt omdat het minder huid en vet heeft in vergelijking met deze stukken.

Hoewel het mogelijk is om krokant gebraden varkensschouder te maken, heeft het misschien niet dezelfde knapperige textuur als het een gebraden varkenslende of een gebraden buikspek. De schouder wordt vaker gebruikt voor langzamere kookmethoden zoals stoven, braden of roken om het bindweefsel af te breken en een mals, sappig vlees te creëren. Je kunt dus beter krokant gebraden varkensvlees maken met stukken zoals de buik of lendenen, die beter geschikt zijn voor deze stijl.

Experimenteer met kruiden en specerijen

Er zijn verschillende heerlijke manieren om te experimenteren met of een recept aan te passen voor krokant gebraden varkensvlees om een persoonlijk tintje toe te voegen. Een idee is om het te bereiden op een bed van gekruide groenten. Door het op een bedje van groenten zoals uien, wortels en selderij met kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie te plaatsen, kan smaak en vocht aan het vlees worden toegevoegd. De groenten met verse kruiden kunnen ook de sappen van het varkensvlees opnemen en zo een smaakvol bijgerecht creëren.

Je kunt ook experimenteren met het rechtstreeks toevoegen van verschillende smaakmakers en kruiden aan het gebraden varkensvlees om het een unieke smaak te geven. Je kunt bijvoorbeeld proberen een droge rub te gebruiken van een zelfgemaakte kruidenmix met zout, zwarte peper, paprikapoeder, knoflookpoeder en rozemarijn. Het in de huid steken van kruidnagel en laurierblaadjes is ook een optie. Het krokant gebraden varkensvlees op deze manier bereiden, doordrenkt dit knapperige deel met geweldige, scherpe smaken.

Ten slotte kun je het krokant gebraden varkensvlees ook pekelen, dat wil zeggen weken in een oplossing van zout, water en andere smaakstoffen om het vocht en de smaak te verbeteren. Je kunt een eenvoudige pekel maken door zout en suiker in water op te lossen en vervolgens andere smaakstoffen zoals kruiden en specerijen toe te voegen.