Loempia's

Loempia's

50 min.
Maak je eigen loempia's voor gezellige weekendavonden of levendige cocktailparty's. Varieer de vulling eventueel met kip- of vegetarisch gehakt en serveer er verschillende dipsauzen bij.
https://www.arla.nl/recepten/loempias/

Bereidingswijze

  • Kook de glasnoedels volgens de instructies op de verpakking. Spoel ze af in koud water en laat ze uitlekken. Hak ze grof en zet ze in de koelkast.
  • Rasp de kool. Schil en rasp de wortelen. Snipper de groene uien.
  • Bak het gehakt in boter in een koekenpan en roer zodat het verkruimelt. Voeg de witte kool, wortel en groene ui toe.
  • Blijf bakken tot de groenten zacht zijn geworden. Voeg sojasaus en chilivlokken toe. Laat afkoelen.
  • Zet de oven op 200 °C.
  • Meng de noedels met het gehakt.
  • Klop het ei los. Leg één vel deeg per keer op een snijplank en bestrijk het met ei. Leg ongeveer 2 eetlepels gehakt op het vel en rol het op.
  • Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Smelt boter en bestrijk de rolletjes ermee. Bak ongeveer 25 minuten in het midden van de oven.
Eet smakelijk!

Loempia's

Hoe moet je loempia's bewaren?
Laat ze eerst afkoelen en leg ze daarna op een rooster of stuk keukenpapier in een goed geventileerde doos en zet ze maximaal drie dagen in de koelkast. Wees er wel op voorbereid dat ze wat van hun knapperigheid verliezen.
Hoe rol je een loempia?
Leg het deegvel eerst in een ruitvorm en bestrijk het met een losgeklopt eimengsel. Leg ongeveer 3 cm van de hoek die zich het dichtst bij jou bevindt 2 eetlepels vulling op het deeg. Vouw deze hoek omhoog zodat de vulling bedekt is en druk hem omlaag om het deeg te sluiten. Neem nu de linker- en rechterhoek, vouw ze naar binnen en druk opnieuw aan om ze te sluiten. Je hebt nu een vorm die op een envelop lijkt. Rol het deeg nu gewoon op, zorg ervoor dat alle hoeken dicht zijn en klaar is kees!
Waarom wordt een loempia in het Engels 'spring roll' genoemd?
Het gerecht was, en is nog steeds, een vast onderdeel op Chinese nieuwjaarsfeesten, die ook het begin van de lente op de maankalender markeren. Daarom werd het toepasselijk genoemd naar zowel het seizoen als zijn kenmerkende vorm.
Eet je loempia's warm of koud?
Warm en rechtstreeks uit de oven of frituur zijn deze rolletjes het knapperigst. Als je van plan bent ze later of op kamertemperatuur te serveren, let dan op met het uitlekken en afkoelen. Leg ze op een metalen rooster (of stuk keukenpapier) en leg ze goed uit elkaar om te voorkomen dat de rolletjes warmte vasthouden en klef worden.
Wat past er goed bij loempia's?
Deze lekkernij is het lekkerst met een Aziatisch geïnspireerde dipsaus. De klassieke top drie bestaat uit zoete-chilisaus, hoisinsaus of pindasaus.

Ingrediënten

Glasmie
50 g
Kool
150 g
Wortelen
2
Lente-uitjes
3
Rundergehakt
300 g
Boter
30 g
Japanse sojasaus
1 el
Chilivlokken
1 snufje
Ei
1
Loempia- of filodeeg
12 vellen
Boter
25 g

Een knapperig voorgerecht dat alles heeft

Deze hapklare schoonheden raken op alle juiste plaatsen de juiste noten: knapperige, gouden perfectie aan de buitenkant, warm en verrukkelijk aan de binnenkant. Voeg een paar eenvoudige dipsausjes toe en je hebt een voorgerecht dat elk ander gerecht op tafel zal overtreffen.

Zelfgemaakte groenteloempia's, een vleugje Azië bij je thuis

De loempia is als streetfood enorm populair in Azië en heeft een rijke geschiedenis die doordrenkt is van tradities. En hoewel er met het originele recept nogal wat geëxperimenteerd is, blijft de klassieke groentevulling het populairst. Zoals altijd gaat er niets boven een zelfgemaakte portie vers uit de oven, met die bevredigende crunch waar deze lekkernij bekend om staat.

De oorsprong van loempia's

Dit fingerfood gaat terug tot de Oost-Chinese Jin-dynastie van 265 na Christus. Het evolueerde van een dunne pannenkoek naar een soort cakeje, voordat het uiteindelijk de vorm kreeg die we vandaag de dag kennen en zo geweldig vinden.

Verschillende varianten – groenten en vlees

Een loempia kun je met bijna alles vullen, dus is er voor ieder wat wils, van vegetariër tot vleesliefhebber en kieskeurige eter tot avontuurlijke alleseter. Gebruik alleen geen ingrediënten die vocht vasthouden, want die kunnen die bevredigende crunch veranderen in een minder smakelijke kleffe hap.