De bedoeling is om een smeuïge en lichte cake te bakken, dus mag je het beslag niet te lang blijven mengen. Je wilt dat de natte ingrediënten licht en luchtig zijn, en door de droge ingrediënten voorzichtig door het mengsel te spatelen, zorg je ervoor dat alle lucht in het beslag blijft. Het resultaat: niet dat gevreesde droge gebak, maar een heerlijk lichte en luchtige cake.
De baktijd is erg belangrijk als je een smeuïge cake wilt. Let er dus op dat je hem niet te lang bakt. Als de cake bijna klaar is, controleer je af en toe met een scherp mes of iets gelijkaardigs om zeker te zijn dat hij niet te lang gebakken is. Haal de cake uit de oven zodra er geen beslag meer aan het mes kleeft.
Zorg er ook voor dat je de cake correct bewaart, zodat hij niet uitdroogt en smeuïg blijft. Wikkel de cake in huishoudfolie en daarna in aluminiumfolie om het vocht in te sluiten en te voorkomen dat hij uitdroogt door blootstelling aan lucht. Je kunt de cake ook in een luchtdichte bak bewaren, bij voorkeur ook gewikkeld in huishoudfolie.
Zin in een heerlijk tussendoortje? Dan is ons eenvoudige marmercakerecept zeker iets voor jou. Met onze tips voor het maken van een prachtig marmerpatroon en het perfecte beslag weet je zeker dat je marmercake er verbluffend en overheerlijk zal uitzien. Kom er meer over te weten door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over de klassieke marmercake.
vezels | 13,1 gram vezels |
eiwit | 25,3 gram eiwit |
koolhydraten | 272,8 gram koolhydraten |
vet | 117,8 gram vet |
Zachte boter
|
125 g |
---|---|
Suiker
|
250 g |
Eieren
|
2 |
Bloemen
|
225 g |
Bakpoeder
|
2 tl |
Vanillesuiker
|
2 tl |
Kwark 0,3%
|
100 ml |
Arla Biologische Melk
|
100 ml |
Cacaopoeder
|
2 el |
---|---|
Fijngeraspte sinaasappelschil
|
1 el |
Versgeperst sinaasappelsap
|
3 el |
Gesmolten boter voor de bakvorm
|
Soms raken cakes uit de mode, maar soms worden ze ook echte klassiekers. Een voorbeeld hiervan is de decoratieve marmercake. De combinatie van vanille, chocolade en sinaasappel zal bij jong en oud zeker in de smaak vallen en bij velen warme herinneringen oproepen.
Met ons heerlijke marmercakerecept bereid je in een handomdraai een geweldig uitziende en smakelijke zelfgemaakte lekkernij. Door kwark te gebruiken, krijgt de cake een heerlijk sponsachtige textuur. Kwark voegt vocht en een beetje zuur toe, wat perfect in evenwicht is met de rijke smaak van de cake. Op zoek naar andere klassieke retrobaksels? Bekijk dan zeker ook onze recepten voor amandelcake of bananencake, of probeer eens iets heel nieuws met een kersenclafoutis.
Chocolade gaat goed samen met heel wat smaken, maar wordt het vaakst gecombineerd met vanille. Door deze smaken te combineren, krijg je zowel de warme zoetheid van vanille als de volle smaak en lichte bitterheid van cacao. Het zijn twee smaken die elkaar dus perfect aanvullen. Daarom hebben we ze ook gekozen voor onze marmercake, die de hemelse kenmerken van een klassieke cake combineert met die van een chocoladecake.
Het marmereffect hangt af van de manier waarop je de twee verschillende kleuren beslag in de vorm door elkaar spatelt. Nadat je het beslag in de vorm hebt gegoten (eerst de helft van het vanillebeslag, dan het chocoladebeslag en dan de rest van het vanillebeslag), plaats je het handvat van een spatel bijna tegen de rand in een hoek van de bakvorm. Begin nu het beslag in een zigzagbeweging van de ene naar de andere kant van de vorm te roeren. Draai de bakvorm en herhaal de zigzagbeweging in de tegenovergestelde richting. Meng het beslag niet nog meer door elkaar, want dan krijg je een te veel gemengde cake met gecombineerde smaken in plaats van twee mooi gedefinieerde kleuren.
Vanille en chocolade zijn niet voor niets klassieke smaken, maar zonder een frisse toets kan deze combinatie voor sommigen wat te zoet of te droog worden. En daar komt sinaasappel om de hoek kijken. Deze citrusvrucht voegt precies de juiste hoeveelheid pit toe aan de cake zonder de andere heerlijke smaken te overheersen. De scherpte van de sinaasappelschil vult de zoetheid van de vanille perfect aan en het sap zorgt ervoor dat onze marmercake zowel smeuïg als smaakvol is. Het gebruik
van sinaasappel tilt deze cake op twee manieren naar een hoger niveau en maakt hem nog lekkerder.
Hoewel de smaken van een traditionele marmercake elkaar heel goed aanvullen, kan het soms leuk zijn om nieuwe en interessante smaakcombinaties uit te proberen. Een daarvan is een fruitige marmercake met aardbeien. In deze versie, die perfect is voor een zomerse middag, voeg je een handvol kleine stukjes aardbei toe aan het beslag. Zorg er wel voor dat je niet te veel gebruikt, want dan wordt de cake misschien te klef. Mogelijk moet je hem ook wat langer bakken. De aardbeien geven de cake een heerlijk zoete smaak en zorgen voor een fris en smeuïg effect.
Naast de aardbeien kun je ook chocoladestukjes toevoegen aan het beslag. Meng bijvoorbeeld stukjes witte chocolade door het vanillebeslag en stukjes pure chocolade door het chocoladebeslag.