Marmercake

Marmercake

1 u
Marmercake is een klassieke combinatie van twee populaire cakes: vanillecake en chocoladecake. Je krijgt dus het beste van twee werelden in één cake! In dit recept voor marmercake proef je ook een vleugje sinaasappel – toegevoegd voor een extra smaaksensatie. Deze marmercake met vanille en chocolade is zowel leuk om te maken als mooi om naar te kijken, dus waarom serveer je hem de volgende keer niet bij een kopje thee met gasten of familie?
https://www.arla.nl/recepten/marmercake/

Bereidingswijze

Vanillebeslag
  • Klop de boter en suiker samen tot een kruimelige massa
  • Klop de eieren er een voor een door. Klop het mengsel tot het licht en luchtig is.
  • Roer de bloem, het bakpoeder en de vanillesuiker door elkaar.
  • Spatel dit (gestrooid door een zeef), om en om met de kwark en de melk, door het botermengsel.
Chocoladebesla
  • Neem ongeveer ⅓ van het beslag (ongeveer 300 g).
  • Roer er de cacaopoeder, sinaasappelschil en het sap door.
Marmercake
  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gewone oven).
  • Bestrijk een broodvorm (ongeveer 1½ liter) met voldoende boter.
  • Doe ongeveer de helft van het vanillebeslag in de vorm.
  • Giet het chocoladebeslag erover en vervolgens de rest van het vanillebeslag.
  • Roer het beslag lichtjes met de steel van een spatel om het vanille- en chocoladebeslag te mengen en een patroon te creëren.
  • Bak de marmercake ca. 50 minuten in het midden van de oven. Laat ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm. Leg de cake vervolgens op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
Eet smakelijk!
Tips

De bedoeling is om een smeuïge en lichte cake te bakken, dus mag je het beslag niet te lang blijven mengen. Je wilt dat de natte ingrediënten licht en luchtig zijn, en door de droge ingrediënten voorzichtig door het mengsel te spatelen, zorg je ervoor dat alle lucht in het beslag blijft. Het resultaat: niet dat gevreesde droge gebak, maar een heerlijk lichte en luchtige cake.

Tips

De baktijd is erg belangrijk als je een smeuïge cake wilt. Let er dus op dat je hem niet te lang bakt. Als de cake bijna klaar is, controleer je af en toe met een scherp mes of iets gelijkaardigs om zeker te zijn dat hij niet te lang gebakken is. Haal de cake uit de oven zodra er geen beslag meer aan het mes kleeft.

Tips

Zorg er ook voor dat je de cake correct bewaart, zodat hij niet uitdroogt en smeuïg blijft. Wikkel de cake in huishoudfolie en daarna in aluminiumfolie om het vocht in te sluiten en te voorkomen dat hij uitdroogt door blootstelling aan lucht. Je kunt de cake ook in een luchtdichte bak bewaren, bij voorkeur ook gewikkeld in huishoudfolie.

Vragen over marmercake

Zin in een heerlijk tussendoortje? Dan is ons eenvoudige marmercakerecept zeker iets voor jou. Met onze tips voor het maken van een prachtig marmerpatroon en het perfecte beslag weet je zeker dat je marmercake er verbluffend en overheerlijk zal uitzien. Kom er meer over te weten door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over de klassieke marmercake.

Wat is een marmercake?
Een marmercake bestaat uit een vanillebeslag waardoor een chocoladebeslag wordt gemengd om het kenmerkende tweekleurige, gedraaide patroon te creëren dat lijkt op de steensoort waarnaar deze cake is genoemd. De twee soorten beslag die worden gebruikt om dit effect te creëren, zijn meestal vanille en chocolade, maar als je dit marmercakerecept maakt, krijg je er nog een vleugje zoetzure sinaasappel bij. Je kunt deze cake op vele manieren bereiden, maar meestal zie je hem in brood- of tulbandvorm.
Hoe maak je marmercake?
Ons recept voor marmercake is makkelijk te volgen, zeker als je onze tips leest over hoe je het perfecte marmereffect krijgt. Begin met het bereiden van de twee soorten beslag. Doe vervolgens de helft van het vanillebeslag in de beboterde vorm, giet het chocoladebeslag erover en giet tot slot de rest van het vanillebeslag erop. Maak het patroon door met de steel van een spatel, een mes of iets gelijkaardigs een paar keer heen en weer door het beslag te bewegen. Bak het in de oven en maak je alvast klaar voor een stuk heerlijke chocolade en vanille marmercake!
Welke smaak heeft marmercake?
Meestal zijn de twee smaken van een marmercake vanille en chocolade, net als in ons recept. We hebben echter ook sinaasappel toegevoegd om de taart een verrassende smaak te geven en in evenwicht te brengen. Vanille en chocolade vullen elkaar zowel qua smaak als kleur perfect aan in deze cake, en zo ontstaat ook het karakteristieke marmerpatroon. Je kunt uiteraard ook andere smaken kiezen, maar met een klassieke marmercake met vanille en chocolade kan het in elk geval nooit misgaan.
Hoe creëer je het perfecte marmereffect?
De eenvoudigste manier om een marmerpatroon in je cake te maken, is door de steel van een spatel te gebruiken om de twee verschillende kleuren beslag door elkaar te mengen. Nadat je het beslag in de juiste volgorde in de vorm hebt gegoten (eerst de helft van het lichte beslag, dan al het donkere beslag en tot slot de rest van het lichte beslag), ga je met de steel in een zigzagbeweging van het ene uiteinde van de bakvorm naar het andere door het beslag. Draai de bakvorm en herhaal de zigzagbeweging in de tegenovergestelde richting. Roer het beslag niet verder door, want dan gaat het patroon verloren.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 13,1 gram vezels
eiwit 25,3 gram eiwit
koolhydraten 272,8 gram koolhydraten
vet 117,8 gram vet

Ingrediënten

Vanillebeslag
Zachte boter
125 g
Suiker
250 g
Eieren
2
Bloemen
225 g
Bakpoeder
2 tl
Vanillesuiker
2 tl
Kwark 0,3%
100 ml
Arla Biologische Melk
100 ml
Chocoladebeslag
Cacaopoeder
2 el
Fijngeraspte sinaasappelschil
1 el
Versgeperst sinaasappelsap
3 el
Gesmolten boter voor de bakvorm

Een heerlijke, ouderwetse marmercake

Soms raken cakes uit de mode, maar soms worden ze ook echte klassiekers. Een voorbeeld hiervan is de decoratieve marmercake. De combinatie van vanille, chocolade en sinaasappel zal bij jong en oud zeker in de smaak vallen en bij velen warme herinneringen oproepen.

Met ons heerlijke marmercakerecept bereid je in een handomdraai een geweldig uitziende en smakelijke zelfgemaakte lekkernij. Door kwark te gebruiken, krijgt de cake een heerlijk sponsachtige textuur. Kwark voegt vocht en een beetje zuur toe, wat perfect in evenwicht is met de rijke smaak van de cake. Op zoek naar andere klassieke retrobaksels? Bekijk dan zeker ook onze recepten voor amandelcake of bananencake, of probeer eens iets heel nieuws met een kersenclafoutis.

Het beste van twee werelden – chocolade en vanille

Chocolade gaat goed samen met heel wat smaken, maar wordt het vaakst gecombineerd met vanille. Door deze smaken te combineren, krijg je zowel de warme zoetheid van vanille als de volle smaak en lichte bitterheid van cacao. Het zijn twee smaken die elkaar dus perfect aanvullen. Daarom hebben we ze ook gekozen voor onze marmercake, die de hemelse kenmerken van een klassieke cake combineert met die van een chocoladecake.

Het perfecte marmerpatroon

Het marmereffect hangt af van de manier waarop je de twee verschillende kleuren beslag in de vorm door elkaar spatelt. Nadat je het beslag in de vorm hebt gegoten (eerst de helft van het vanillebeslag, dan het chocoladebeslag en dan de rest van het vanillebeslag), plaats je het handvat van een spatel bijna tegen de rand in een hoek van de bakvorm. Begin nu het beslag in een zigzagbeweging van de ene naar de andere kant van de vorm te roeren. Draai de bakvorm en herhaal de zigzagbeweging in de tegenovergestelde richting. Meng het beslag niet nog meer door elkaar, want dan krijg je een te veel gemengde cake met gecombineerde smaken in plaats van twee mooi gedefinieerde kleuren.

Marmercake met een vleugje sinaasappel

Vanille en chocolade zijn niet voor niets klassieke smaken, maar zonder een frisse toets kan deze combinatie voor sommigen wat te zoet of te droog worden. En daar komt sinaasappel om de hoek kijken. Deze citrusvrucht voegt precies de juiste hoeveelheid pit toe aan de cake zonder de andere heerlijke smaken te overheersen. De scherpte van de sinaasappelschil vult de zoetheid van de vanille perfect aan en het sap zorgt ervoor dat onze marmercake zowel smeuïg als smaakvol is. Het gebruik

van sinaasappel tilt deze cake op twee manieren naar een hoger niveau en maakt hem nog lekkerder.

Probeer iets nieuws met een marmercake met aardbeien

Hoewel de smaken van een traditionele marmercake elkaar heel goed aanvullen, kan het soms leuk zijn om nieuwe en interessante smaakcombinaties uit te proberen. Een daarvan is een fruitige marmercake met aardbeien. In deze versie, die perfect is voor een zomerse middag, voeg je een handvol kleine stukjes aardbei toe aan het beslag. Zorg er wel voor dat je niet te veel gebruikt, want dan wordt de cake misschien te klef. Mogelijk moet je hem ook wat langer bakken. De aardbeien geven de cake een heerlijk zoete smaak en zorgen voor een fris en smeuïg effect.

Naast de aardbeien kun je ook chocoladestukjes toevoegen aan het beslag. Meng bijvoorbeeld stukjes witte chocolade door het vanillebeslag en stukjes pure chocolade door het chocoladebeslag.