Mexicaanse salade

Mexicaanse salade

30 min.
Deze Mexicaanse salade is makkelijk te maken en smaakt ongelooflijk. Serveer hem in lagen in een glazen pot voor een spectaculair effect, en voel je vrij om de verhoudingen en inhoud naar smaak aan te passen. De salade kan ook in slechts een half uur worden gemaakt, dus met weinig moeite krijg je een grote beloning!
Eet smakelijk!

Mexicaanse salade

Hoe maak je een Mexicaanse salade voor grote bijeenkomsten of evenementen?
Deze salade is ongelooflijk gemakkelijk op te schalen voor grotere bijeenkomsten: ons recept bevat genoeg voor vier personen, dus vermenigvuldig gewoon het volume van de ingrediënten, waarbij je dezelfde verhoudingen aanhoudt, afhankelijk van hoeveel mensen je wilt bedienen. Door de salade te serveren in glazen potten kun je er gemakkelijk voor zorgen dat je genoeg hebt voor iedereen.
Wat drink je bij een Mexicaanse salade?
Een virgin margarita is een mooi alcoholvrij drankje in Mexicaanse stijl dat goed past bij de salade, en als je durft kun je zelfs de rand van het glas bestrooien met een combinatie van chili en zout. Een alternatief dat eenvoudig te maken is, maar past bij het smaakpalet, is limoen en ijskoud water nemen en combineren met zoetere vruchten zoals watermeloen, of de verkoelende smaak van komkommer.
Hoe bewaar je restjes van een Mexicaanse salade het beste?
Het gebakken gehakt in de salade is kort houdbaar, dus als je de salade in een luchtdichte verpakking en in de koelkast bewaart, moet je hem binnen drie dagen eten. Als je weet dat je voor het serveren al restjes overhoudt, bewaar de componenten dan in aparte bakjes in plaats van ze in de afzonderlijke potten te doen, want zo voorkom je dat de groenten klef worden.

Ingrediënten

De magie van de Mexicaanse keuken

Deze smakelijke salade bevat enkele van de hoofdbestanddelen van de Mexicaanse keuken: het gekruide vlees, het gebruik van bonen en de toevoeging van avocado om de boel af te koelen zijn allemaal klassiekers in de keuken van het land. Maar meer dan enig ander ingrediënt is mais de echte hoeksteen. In vrijwel elk Mexicaans recept is mais de basis van de zo belangrijke tortilla, maar ook van andere bekende gerechten zoals tamales, quesadilla’s en de gekruide mais die door straatverkopers in het hele land wordt verkocht.

Verschillende eiwitten gebruiken in je Mexicaanse salade

Wij hebben in dit recept gekozen voor rundergehakt, maar er zijn genoeg alternatieven die goed combineren met Mexicaanse smaken. Gekruide garnalen zijn een perfecte optie en voegen wat extra knapperigheid toe, terwijl gegrilde kip een magere variatie is. Vegetarische eiwitalternatieven kunnen ook prima – als je je aan de kruidenmix in het recept houdt, zou het resultaat vergelijkbaar moeten zijn.

De drie beste dressings voor je Mexicaanse salade

Enkele alternatieve Mexicaans geïnspireerde dressings voor het gerecht zijn salsa verde (een mix van tomaten, limoen en chili die een beetje pit geeft), een eenvoudige vinaigrette van koriander, olie en limoen, of een rokerige combinatie van chipotle, olie en honing. Ze kunnen allemaal naar smaak in verschillende verhoudingen worden gemaakt, dus ga lekker experimenteren!

Voeg eens maischips toe

Het toevoegen van zelfgemaakte totopos (maischips) is een geweldige manier om deze salade nog lekkerder te maken en je gasten te verrassen. De bereiding kan niet eenvoudiger: alles wat je nodig hebt zijn maistortilla's, bij voorkeur enigszins oudbakken. Snijd ze in driehoekjes en verhit die in hete olie in een pan. Zodra ze goudbruin en knapperig zijn, haal je ze uit de olie, dep je het overtollige vocht weg en ben je klaar!