Mexicaanse salade

Mexicaanse salade

30 min.
Deze Mexicaanse salade is makkelijk te maken en smaakt ongelooflijk. Serveer hem in lagen in een glazen pot voor een spectaculair effect, en voel je vrij om de verhoudingen en inhoud naar smaak aan te passen. De salade kan ook in slechts een half uur worden gemaakt, dus met weinig moeite krijg je een grote beloning!
https://www.arla.nl/recepten/mexicaanse-salade/

Bereidingswijze

  • Begin met het maken van het gekruide gehakt. Smelt de boter in een pan op hoog vuur, maar laat de boter niet bruin worden. Fruit de gele ui en de knoflook ongeveer 1 minuut in de boter.
  • Voeg het vlees toe en bak nog 5 minuten, tot het vlees verkruimelt en van kleur verandert.
  • Voeg de tomatenpuree, de komijn, de chili, de koriander en het zout toe en bak ongeveer 2 minuten. Voeg zout naar smaak toe.
  • Als het vlees gaar is, is het tijd om de salade te stapelen. Als je kidneybonen in vocht hebt, laat ze dan uitlekken en spoel ze af met water. Als ze droog zijn, zorg dan dat je ze vooraf hebt geweekt en daarna hebt laten uitlekken.
  • Verdeel de salade-ingrediënten over vier potten. Begin met de crème fraîche op de bodem, gevolgd door sla, avocado, mais, kidneybonen, rode ui, tomaten, jalapeños en eindig met het gekruide rundergehakt, de salsa en de kaas.
  • Serveer met nacho's en geniet ervan!
Eet smakelijk!

Mexicaanse salade

Hoe maak je een Mexicaanse salade voor grote bijeenkomsten of evenementen?
Deze salade is ongelooflijk gemakkelijk op te schalen voor grotere bijeenkomsten: ons recept bevat genoeg voor vier personen, dus vermenigvuldig gewoon het volume van de ingrediënten, waarbij je dezelfde verhoudingen aanhoudt, afhankelijk van hoeveel mensen je wilt bedienen. Door de salade te serveren in glazen potten kun je er gemakkelijk voor zorgen dat je genoeg hebt voor iedereen.
Wat drink je bij een Mexicaanse salade?
Een virgin margarita is een mooi alcoholvrij drankje in Mexicaanse stijl dat goed past bij de salade, en als je durft kun je zelfs de rand van het glas bestrooien met een combinatie van chili en zout. Een alternatief dat eenvoudig te maken is, maar past bij het smaakpalet, is limoen en ijskoud water nemen en combineren met zoetere vruchten zoals watermeloen, of de verkoelende smaak van komkommer.
Hoe bewaar je restjes van een Mexicaanse salade het beste?
Het gebakken gehakt in de salade is kort houdbaar, dus als je de salade in een luchtdichte verpakking en in de koelkast bewaart, moet je hem binnen drie dagen eten. Als je weet dat je voor het serveren al restjes overhoudt, bewaar de componenten dan in aparte bakjes in plaats van ze in de afzonderlijke potten te doen, want zo voorkom je dat de groenten klef worden.

Ingrediënten

Gekruid gehakt
Boter
10 g
Grote gele ui, fijngehakt
1
Groot knoflookteentje, geperst
1
Rundergehakt
450 g
Tomatenpuree
1½ el
Komijnpoeder
1 el
Geplette chilipeper
1½ tl
Korianderpoeder
1 tl
Zeezout
1 tl
Salade en dressing
Rode kidneybonen (420 g)
1 blik
Zure room
400 ml
Gesneden ijsbergsla
250 g
Avocado's, dun gesneden
2
Maïs
150 g
Rode uien, fijngesneden
2
Kerstomaatjes, gehalveerd
200 g
Ingelegde jalapeños
50 g
Pittige salsa
125
Geraspte kaas, tex-mex
100 g
Gezouten tortillachips
150 g

De magie van de Mexicaanse keuken

Deze smakelijke salade bevat enkele van de hoofdbestanddelen van de Mexicaanse keuken: het gekruide vlees, het gebruik van bonen en de toevoeging van avocado om de boel af te koelen zijn allemaal klassiekers in de keuken van het land. Maar meer dan enig ander ingrediënt is mais de echte hoeksteen. In vrijwel elk Mexicaans recept is mais de basis van de zo belangrijke tortilla, maar ook van andere bekende gerechten zoals tamales, quesadilla’s en de gekruide mais die door straatverkopers in het hele land wordt verkocht.

Verschillende eiwitten gebruiken in je Mexicaanse salade

Wij hebben in dit recept gekozen voor rundergehakt, maar er zijn genoeg alternatieven die goed combineren met Mexicaanse smaken. Gekruide garnalen zijn een perfecte optie en voegen wat extra knapperigheid toe, terwijl gegrilde kip een magere variatie is. Vegetarische eiwitalternatieven kunnen ook prima – als je je aan de kruidenmix in het recept houdt, zou het resultaat vergelijkbaar moeten zijn.

De drie beste dressings voor je Mexicaanse salade

Enkele alternatieve Mexicaans geïnspireerde dressings voor het gerecht zijn salsa verde (een mix van tomaten, limoen en chili die een beetje pit geeft), een eenvoudige vinaigrette van koriander, olie en limoen, of een rokerige combinatie van chipotle, olie en honing. Ze kunnen allemaal naar smaak in verschillende verhoudingen worden gemaakt, dus ga lekker experimenteren!

Voeg eens maischips toe

Het toevoegen van zelfgemaakte totopos (maischips) is een geweldige manier om deze salade nog lekkerder te maken en je gasten te verrassen. De bereiding kan niet eenvoudiger: alles wat je nodig hebt zijn maistortilla's, bij voorkeur enigszins oudbakken. Snijd ze in driehoekjes en verhit die in hete olie in een pan. Zodra ze goudbruin en knapperig zijn, haal je ze uit de olie, dep je het overtollige vocht weg en ben je klaar!