Mosselsoep

Mosselsoep

1 u
Dit is een van de lekkerste mosselsoeprecepten die er te vinden zijn. De verse mosselen, roomkaas en venkel vormen de perfecte combinatie voor misschien wel de lekkerste mosselsoep ter wereld! Deze soep is niet alleen heerlijk, hij kan ook worden aangepast met frietjes of polentabeignets om al even verrukkelijke moules friteste maken. Probeer het eens, het is beslist de moeite waard!
Eet smakelijk!

Mosselsoep

Maakt het uit of mosselen in water drijven?
Je kunt snel controleren of mosselen bedorven zijn door ze in een kom met koud water te doen - als ze drijven, kun je ze het beste weggooien in plaats van het risico te lopen ze op te eten. Laat de mosselen echter niet te lang in het zoete water staan, al na 15 minuten gaan ze dood.
Kun je mosselen te lang koken?
Het is zeker mogelijk om mosselen te lang te koken - als je wilt voorkomen dat het vlees taai, hard en smakeloos wordt, houd je dan goed aan de aanwijzingen van het recept.
Hoeveel mosselen heb je per persoon nodig?
Bepalen hoeveel mosselen je per persoon moet serveren is vergelijkbaar met bepalen hoe lang een stuk touw moet zijn - het antwoord wordt echt bepaald door hoeveel jij er wilt serveren. Als vuistregel geldt grofweg dat 20 mosselen per persoon een goed uitgangspunt is.
Hoe eet je mosselen in soep?
Het is volkomen geaccepteerd om de mossel met een lepel uit de soep te scheppen, de schaal vast te pakken en vervolgens het vlees met een vork los te maken. Daarna is de keuze aan jou: of je eet hem met een vork, of je zuigt de mossel uit de schaal met een beetje smakelijke bouillon!

Ingrediënten

Een Belgisch soepje

Deze mosselsoep is gebaseerd op de basisingrediënten van moules frites, het nationale gerecht van België, dat stamt uit de jaren rond 1700 toen goedkope en gemakkelijk verkrijgbare mosselen uit de Noordzee werden gecombineerd met witte wijn, boter, sjalotten en niet te vergeten friet als bijgerecht.

Er bestaat niet zoiets als te veel mosselen

Mosselen hebben vrij grote schelpen maar een relatief kleine eetbare inhoud, dus houd daar rekening mee bij het bepalen van de hoeveelheid die je in je soep moet gebruiken. Er is niets erger dan de moeite nemen om een heerlijke bouillon te bereiden en aan het einde te beseffen dat je te weinig van de smakelijke schelpdieren hebt gebruikt, dus wees gul voor jezelf en je gasten!

Kruip uit je schulp en voeg wat kruiden toe

Mosselen passen goed bij verschillende kruiden - voor dit recept kozen we peterselie en venkel, maar met tijm, dragon en dille maak je alternatieve versies die even smakelijk zijn. Als je zin hebt in een echt luxe versie, is saffraan ook een verrukkelijke toevoeging.

Wees niet bang om met je handen te eten

Het vlees uit de mosselschelp pulken kan best lastig zijn: het is het makkelijkst en snelst om de schaal met je vingers vast te pakken en met een vork de mossel zelf los te maken. Als het gaat om goed eten, moet je niet bang zijn om vuile handen te maken.