Altijd een potje zelfgemaakte jam in je voorraadkast of koelkast hebben staan is geweldig, maar soms blijft de jam niet zo lang goed als je wel zou willen. Je kunt een beetje natriumbenzoaat aan de bereide jam toevoegen om de houdbaarheid ervan te verlengen. Houd er echter rekening mee dat dit de smaak wat kan beïnvloeden. Je kunt ook de potten die je gebruikt spoelen met natriumbenzoaat na het steriliseren, maar voordat je de jam erin giet.
Als je geen smaakverandering door natriumbenzoaat wilt riskeren, kook de pot dan gewoon voordat je de jam erin giet. Hanteer de potten ook altijd met schone handen, want ook dat verlengt de houdbaarheid aanzienlijk.
Met ons recept voor pruimenjam maak je in een handomdraai een heerlijke jam. Hieronder kun je meer te weten komen over het maken en eten van deze zelfgemaakte jam door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over deze felgekleurde lekkernij.
Vanillestokje
|
½ |
---|---|
Pruimen in kleine stukjes
|
500 g |
Inmaak- geleisuiker
|
175 g |
Jam maken is een geweldige manier om de heerlijke smaak van seizoensfruit te bewaren, en onze pruimenjam vormt daarop geen uitzondering. Hij is zoet, zurig en perfect in balans. De warme zoetheid van de vanille vult de frisse zuurheid van het fruit aan, met als resultaat een evenwichtige smaak. Zelfgemaakte jam is zowel qua smaak als textuur altijd een schot in de roos, omdat je beide naar wens kunt aanpassen. Krijg je maar geen genoeg van pruimen? Probeer dan ons recept voor een zoete pruimentaart met marsepein en een heerlijke bladerdeegkorst.
Deze jam past perfect op beboterde toast bij het ontbijt, bij een brunch of ’s middags bij een tussendoortje. Of je nu een lekkere, smeuïge brie neemt of meer zin hebt in een zoutere, hartigere kaas zoals een belegen Havarti of een Franse gruyère, deze heerlijke zelfgemaakte pruimenjam past er perfect bij en zorgt voor een licht zurig accent dat de rijke smaak van de kaas in evenwicht brengt. Probeer voor het brood eens een van onze heerlijke broodrecepten, zoals voor klassiek witbrood, een luchtig en knapperig zuurdesembrood gemaakt met ons zuurdesemrecept, of een brood met veel textuur zoals ons volkorenbrood. Ze zijn stuk voor stuk heerlijk met deze zoetzure jam.
De smaak van pruimen gaat goed samen met heel wat verschillende soorten fruit, bessen en kruiden. Je kunt bijvoorbeeld 1 eetlepel citroensap toevoegen om de smaak van de pruimen te benadrukken, maar er is nog veel meer mogelijk. Hieronder hebben we een selectie van verschillende heerlijke variaties samengesteld. Experimenteer met deze verschillende combinaties om erachter komen wat jouw favoriet is!
Een eerste variant die we aanbevelen, is appel-pruimenjam. Welke appel je kiest, hangt af van of je de jam liever wat zoeter of eerder zurig wilt. Als je van zoet houdt, is de Cox's Orange-appel een goede keuze. Gaat je voorkeur uit naar zuur? Kies dan voor Honeycrisp of zelfs Granny Smith.
Verschillende appels combineren is natuurlijk ook een optie. Om appel-pruimenjam te maken, vervang je de helft van de pruimen door geschilde, in blokjes gesneden appels.
Als je een pittigere versie van onze pruimenjam wilt die heerlijk smaakt op een frisse herfstochtend en bij een kopje thee, kun je een kruidige pruimenjam maken door aan het recept 1 theelepel gemalen gember, ½ theelepel kaneel en ½ theelepel kardemom toe te voegen. Als je van de warme smaak van gember houdt, kun je ook ongeveer 75 g geraspte verse gember aan de jam toevoegen.
Combineer voor een zomerse versie van ons recept pruimen met roze rabarber. Rabarber is verkrijgbaar in de lente en zomer en biedt de jam een zonnige smaak en kleur. Omdat rabarber, net als pruimen, van nature zowel zoet als zuur is, is het een perfecte aanvulling op de pruimen. Vervang gewoon de helft van de pruimen door rabarber om rabarber-pruimenjam te maken.
Voor deze laatste variatie combineren we pruimen met zoete kersen. Deze heerlijke zomervruchten kunnen erg zoet zijn, maar die zoetheid wordt hier perfect in evenwicht gebracht door de natuurlijke zuurheid van de pruimen. Net als bij de andere variaties vervang je hier de helft van het aanbevolen aantal pruimen door gehalveerde, ontpitte kersen.