Pruimenjam

Pruimenjam

Maak een heerlijke huisgemaakte pruimenjam als het pruimenseizoen aangebroken is. Deze jam heeft een verbluffend mooie kleur, of je nu rode, blauwe, zwarte, gele of een combinatie van verschillende pruimen gebruikt. Dit recept levert een heerlijk scherpe pruimenjam op. Hij is niet te zoet en dus ideaal bij kaas, op een toast of gemengd door je ontbijtyoghurt. Als je zelf jam maakt, kun je de zoetheid ervan ook makkelijk aanpassen. Het resultaat? Een heerlijke jam die perfect zoet of zuur is – precies zoals jij hem lekker vindt.
https://www.arla.nl/recepten/pruimenjam/

Bereidingswijze

  • Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit.
  • Doe de pruimen samen met de vanillezaadjes en de inmaaksuiker in een steelpan.
  • Breng de jam langzaam aan de kook en kook hem 15-20 minuten op een middelhoog vuur.
  • Breng op smaak. Als je de jam zoeter wilt, voeg dan een beetje gewone suiker toe.
  • Haal de pan van het vuur en laat de jam wat afkoelen.
  • Giet de pruimenjam in schoongemaakte, gesteriliseerde potjes en sluit ze. Bewaar ze in de koelkast.
Eet smakelijk!
Tips

Altijd een potje zelfgemaakte jam in je voorraadkast of koelkast hebben staan is geweldig, maar soms blijft de jam niet zo lang goed als je wel zou willen. Je kunt een beetje natriumbenzoaat aan de bereide jam toevoegen om de houdbaarheid ervan te verlengen. Houd er echter rekening mee dat dit de smaak wat kan beïnvloeden. Je kunt ook de potten die je gebruikt spoelen met natriumbenzoaat na het steriliseren, maar voordat je de jam erin giet.

Tips

Als je geen smaakverandering door natriumbenzoaat wilt riskeren, kook de pot dan gewoon voordat je de jam erin giet. Hanteer de potten ook altijd met schone handen, want ook dat verlengt de houdbaarheid aanzienlijk.

Vragen over pruimenjam

Met ons recept voor pruimenjam maak je in een handomdraai een heerlijke jam. Hieronder kun je meer te weten komen over het maken en eten van deze zelfgemaakte jam door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over deze felgekleurde lekkernij.

Hoe maak je pruimenjam?
Pruimenjam maken is makkelijk en gaat erg snel. Doe gewoon de pruimen, vanillezaadjes en inmaaksuiker in een steelpan en breng het mengsel langzaam aan de kook. Laat de jam 15-20 minuten koken en breng hem op smaak met gewone suiker. Laat de jam afkoelen voordat je hem in schone, gesteriliseerde potten giet. Geniet van je zelfgemaakte jam op toast, bij een lekker stukje kaas of met yoghurt als zoet tussendoortje.
Hoe maak je pruimenjam zonder pectine?
Sommige soorten fruit en bessen bevatten van nature veel pectine, zoals pruimen. Daarom is inmaaksuiker het beste type suiker om pruimenjam te maken. Je hoeft dus geen pectine toe te voegen, omdat pruimen van nature veel pectine bevatten. Als je jam maakt met vruchten die weinig pectine bevatten, moet je een geleermiddel toevoegen zoals pectine, vers citroensap (bevat veel pectine) of iets dergelijks.
Hoe lang moet pruimenjam koken?
De kooktijd is afhankelijk van het fornuis, de grootte van de pot en de gebruikte vruchten. Begin met de jam 15-20 minuten te koken. Het kan iets langer duren om een perfecte consistentie voor de jam te bereiken. Een truc om te testen of de jam voldoende gestold is, is een paar theelepels in de vriezer leggen en deze koude lepels in de jam dopen om te zien hoe de jam reageert. Als de jam opstijft op het theelepeltje wanneer dit snel in het mengsel wordt gedoopt, is de jam voldoende gestold.
Wat kun je maken met pruimenjam?
Je kunt op vele manieren genieten van pruimenjam. Deze jam is heerlijk als broodbeleg op alle soorten brood, toast of scone. Hij smaakt heerlijk op zichzelf, maar past ook perfect bij vele soorten kaas. Ideaal dus bij het ontbijt of bij een tussendoortje, zelfs als de jam daar maar een bijrol vervult. Onze makkelijke pruimenjam kan ook worden gebruikt als vulling voor taarten en desserts zoals een klassieke cake, of kan door suikervrije yoghurt worden geroerd om er een zoet tussendoortje van te maken.
Kun je pruimenjam maken met bevroren pruimen?
Het is heel goed mogelijk om jam te maken van bevroren pruimen. Vries de pruimen in tijdens het pruimenseizoen en gebruik ze tot 6 maanden erna. Het is een goed idee om de pruimen te ontpitten voordat je ze in de vriezer legt, want ze worden vrij zacht als ze ontdooien, waardoor het moeilijk wordt om de pit daarna nog te verwijderen. Wanneer je de bevroren pruimen zonder pit wilt gebruiken om ons pruimenjamrecept te maken, hoeft je niet te wachten tot ze ontdooid zijn voordat je ze in een steelpan legt en aan de slag gaat. Houd gewoon rekening met een paar minuten extra kooktijd vanwege de lage temperatuur.
Waarom wordt mijn pruimenjam niet dikker?
Daar zijn een paar mogelijke oorzaken voor. Een daarvan is dat de jam niet voldoende verhit is. Probeer in dat geval de jam aan de kook te brengen. Als dat niet helpt, is de jam mogelijk te vloeibaar omdat hij te weinig pectine of zuur bevat. Voeg wat meer inmaaksuiker, pectine of ½ eetlepel citroensap toe om te zien of de consistentie van de jam hierdoor verbetert. Vergeet niet dat jam altijd vloeibaarder lijkt als hij nog warm is en dikker zal worden als hij afkoelt.

Ingrediënten

Vanillestokje
½
Pruimen in kleine stukjes
500 g
Inmaak- geleisuiker
175 g

Heerlijke zelfgemaakte pruimenjam

Jam maken is een geweldige manier om de heerlijke smaak van seizoensfruit te bewaren, en onze pruimenjam vormt daarop geen uitzondering. Hij is zoet, zurig en perfect in balans. De warme zoetheid van de vanille vult de frisse zuurheid van het fruit aan, met als resultaat een evenwichtige smaak. Zelfgemaakte jam is zowel qua smaak als textuur altijd een schot in de roos, omdat je beide naar wens kunt aanpassen. Krijg je maar geen genoeg van pruimen? Probeer dan ons recept voor een zoete pruimentaart met marsepein en een heerlijke bladerdeegkorst.

Zoetzure jam met geroosterd brood en kaas

Deze jam past perfect op beboterde toast bij het ontbijt, bij een brunch of ’s middags bij een tussendoortje. Of je nu een lekkere, smeuïge brie neemt of meer zin hebt in een zoutere, hartigere kaas zoals een belegen Havarti of een Franse gruyère, deze heerlijke zelfgemaakte pruimenjam past er perfect bij en zorgt voor een licht zurig accent dat de rijke smaak van de kaas in evenwicht brengt. Probeer voor het brood eens een van onze heerlijke broodrecepten, zoals voor klassiek witbrood, een luchtig en knapperig zuurdesembrood gemaakt met ons zuurdesemrecept, of een brood met veel textuur zoals ons volkorenbrood. Ze zijn stuk voor stuk heerlijk met deze zoetzure jam.

Combineer pruimen met fruit en bessen

De smaak van pruimen gaat goed samen met heel wat verschillende soorten fruit, bessen en kruiden. Je kunt bijvoorbeeld 1 eetlepel citroensap toevoegen om de smaak van de pruimen te benadrukken, maar er is nog veel meer mogelijk. Hieronder hebben we een selectie van verschillende heerlijke variaties samengesteld. Experimenteer met deze verschillende combinaties om erachter komen wat jouw favoriet is!

Jam van appels en pruimen

Een eerste variant die we aanbevelen, is appel-pruimenjam. Welke appel je kiest, hangt af van of je de jam liever wat zoeter of eerder zurig wilt. Als je van zoet houdt, is de Cox's Orange-appel een goede keuze. Gaat je voorkeur uit naar zuur? Kies dan voor Honeycrisp of zelfs Granny Smith.

Verschillende appels combineren is natuurlijk ook een optie. Om appel-pruimenjam te maken, vervang je de helft van de pruimen door geschilde, in blokjes gesneden appels.

Pruimenjam met gember

Als je een pittigere versie van onze pruimenjam wilt die heerlijk smaakt op een frisse herfstochtend en bij een kopje thee, kun je een kruidige pruimenjam maken door aan het recept 1 theelepel gemalen gember, ½ theelepel kaneel en ½ theelepel kardemom toe te voegen. Als je van de warme smaak van gember houdt, kun je ook ongeveer 75 g geraspte verse gember aan de jam toevoegen.

Jam van rabarber en pruimen

Combineer voor een zomerse versie van ons recept pruimen met roze rabarber. Rabarber is verkrijgbaar in de lente en zomer en biedt de jam een zonnige smaak en kleur. Omdat rabarber, net als pruimen, van nature zowel zoet als zuur is, is het een perfecte aanvulling op de pruimen. Vervang gewoon de helft van de pruimen door rabarber om rabarber-pruimenjam te maken.

Kersen-pruimenjam

Voor deze laatste variatie combineren we pruimen met zoete kersen. Deze heerlijke zomervruchten kunnen erg zoet zijn, maar die zoetheid wordt hier perfect in evenwicht gebracht door de natuurlijke zuurheid van de pruimen. Net als bij de andere variaties vervang je hier de helft van het aanbevolen aantal pruimen door gehalveerde, ontpitte kersen.