Rabarbercrumble
Bereidingswijze
Rabarbercrumble
Ingrediënten
Rabarber
|
500 g |
---|---|
Aardappelzetmeel
|
½ el |
Gemalen kaneelpoeder
|
1 tl |
Bruine suiker
|
4 el |
Deeg:
Havervlokken
|
50 g |
---|---|
Algemeen bloem
|
90 g |
Bruine suiker
|
45 g |
Boter
|
125 g |
Vanilleroom
|
500 ml |
Een klassieke, traditionele rabarbercrumble
Lente en vroege zomer, de periode bij uitstek om te genieten van rabarber. En wat is een betere manier om te genieten van de friszure smaak van rabarber dan in een makkelijk te maken crumble? Als heerlijk tussendoortje, geserveerd met slagroom, custard of vanille-ijs zal deze crumble zeker zoete herinneringen oproepen aan voorbije zomers. Suiker en kaneel helpen de zachte maar verleidelijke smaak van de rabarber naar boven te halen, terwijl de crumble zorgt voor een boterige, knapperige textuur. De kunst is om het contrast tussen de smaak en textuur te maximaliseren door de knapperige crumble een diepe kleur en smaak te geven terwijl de rabarber heerlijk zacht en smeuïg wordt.
Leer rabarber snijden
Als je zelf je rabarber in de tuin hebt staan die je kunt gebruiken, dan is de eerste stap het verwijderen van de grote bladeren. Het blad zelf is giftig, dus kun je dat deel niet gebruiken. Spoel de rabarber af onder stromend water, snij het onderste uiteinde eraf en gooi het weg. Nu kun je indien gewenst de buitenste laag van de steel verwijderen: maak een klein sneetje in een uiteinde net onder het oppervlak en trek de laag eraf. Herhaal dit proces tot de rabarber geschild is. Deze stap is optioneel, want door het koken worden de vezels van de rabarber zachter. Snijd de rabarber ten slotte in blokjes door kruiselings langs de hele steel te snijden.
Hoe maak je perfecte crumble?
Een eerste stap voor het maken van de perfecte crumbletopping is ervoor te zorgen dat de ingrediënten goed gemengd zijn – je wilt geen stukjes droge, ongebakken haver. Dit lukt het best door de boter met je handen samen met de havervlokken, bloem en suiker te knijpen en wrijven. Als je een keukenmachine gebruikt, loop je het risico het kruimeldeeg te fijn te hakken, waardoor je een vaste laag krijgt in plaats van een kruimelige crumble op de rabarber. Sommigen raden aan de crumbletopping even in te vriezen voordat je hem uitspreidt, om de kruimelige textuur te behouden. Je kunt ook gehakte amandelen of hazelnoten aan je crumbletopping toevoegen voor extra crunch en smaak.