Ratatouille

Ratatouille

1 u 15 min.
Ratatouille is een klassieke Franse groentestoofpot die lekkerder wordt naarmate hij langer op het vuur staat. Ratatouille is geschikt als bijgerecht bij bijna alles en is heerlijk met een toefje zure room en gremolata. In dit recept maken we ratatouille met onder andere aubergine, courgette en paprika.
https://www.arla.nl/recepten/ratatouille/

Bereidingswijze

  • Snijd de aubergine, de courgette en de paprika in stukjes. Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Fruit de groenten en ui 3-4 minuten in een pan met boter en koolzaadolie. Voeg de tomatenpuree, de kruiden, de tomaten en de bouillon toe.
  • Roer en kook onafgedekt ongeveer 45 minuten op matig vuur. Breng op smaak met een beetje zout.
  • Meng de ingrediënten voor de gremolata door elkaar. Serveer de ratatouille met de gremolata en zure room.
Eet smakelijk!

Ratatouille

Waar wordt ratatouillesaus van gemaakt?
De traditionele manier om ratatouille te maken is om stukjes ui, tomaten, aubergine, courgette, paprika, knoflook en kruiden langzaam te laten sudderen in olijfolie. Het resultaat is een smeuïge stoofpot boordevol milde, ronde groentesmaken. Er zijn natuurlijk talloze alternatieve manieren om ratatouille te maken, zoals het langzaam roosteren van de groenten in de oven bovenop een vooraf gemaakte saus. Experimenteer gerust met ingrediënten, bereidingswijzen en combinaties van gerechten.
Eet je ratatouille warm of koud?
Een van de vele voordelen van ratatouille is dat je het gloeiend heet of op kamertemperatuur kunt serveren. Serveer je ratatouille alleen niet direct uit de koelkast, want koude temperaturen doen de smaken van je stoofschotel geen goed. Ratatouille op kamertemperatuur is uitstekend als bijgerecht bij vlees of vis. Ratatouille kan ook worden geserveerd met een gebakken ei of gewoon op geroosterd brood met boter.

Ingrediënten

Aubergine (ongeveer 275 g)
1
Courgette (ongeveer 200 g)
1
Rode paprika
1
Gele ui
1
Knoflookteentjes
2
Tomatenpuree
1 el
Laurierblaadje
1
Rozemarijn
1 takje
Pot geplette tomaten (400 g)
1 blik
Groentebouillon
250 ml
Gremolata
Fijngehakte platte peterselie
25 g
Knoflookteentjes, geperst
2
Citroen (onbehandeld)
Geraspte schil van 1
Serveren met
Zure room, 42%

Een toevallig vegetarische Franse klassieker

Scherp je Franse kookkunsten aan met deze heerlijke vegetarische stoofpot, die ook bij de jongste generatie weer geliefd is dankzij een animatiefilm uit halverwege de jaren 2000. Ratatouille is een gemakkelijk en veelzijdig gerecht dat gezelligheid brengt op elke tafel.

De oorsprong van ratatouille

Ratatouille vindt zijn oorsprong op het Franse platteland in de Provence. Het maken van een langzaam gekookte stoofpot van de zomeroogst was een goede manier om te voorkomen dat groenten verloren zouden gaan als het seizoen ten einde liep. Tomaten, uien, courgettes, aubergines, rode en gele paprika's en andere beschikbare groenten werden gewoon in stukjes gesneden en samen gekookt. De naam ratatouille verwijst naar het kookproces - vertaald betekent het ongeveer ‘door elkaar roeren'.

Klassieke serveersuggesties voor ratatouille

Oorspronkelijk werd ratatouille als hoofdgerecht geserveerd. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt als bijgerecht bij vleesgerechten. We raden je aan uw ratatouille te serveren met gremolata voor extra smaak. Een toefje zure room kan dienen als een rijk, romig contrast met de lichtheid van de groenten. Een sneetje knapperig brood en boter erbij, en je ratatouillefeest kan beginnen.

Hoe bewaar je ratatouille?

Ratatouille is tot vijf dagen houdbaar in de koelkast en wordt alleen maar lekkerder naarmate de smaken zich vermengen. Laat de stoofpot gewoon afkoelen en doe hem over in een luchtdichte bak voordat je hem in de koelkast zet. Je kunt ratatouille ook tot drie maanden invriezen. Verdeel de stoofpot na het afkoelen in diepvriesbestendige bakjes of zakjes, label ze met de datum en vries ze in.