Samosa's met muntraita

Samosa's met muntraita

45 min.
Samosa is een gerecht dat duizenden jaren oud is. In Zuidoost-Azië, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Oost-Afrika worden deze gebakken of gefrituurde deegpakketjes met verschillende vullingen gevuld. Ons recept voor samosa is gebaseerd op een traditionele Indiase aloo samosa en is gemaakt met een vulling van aardappelen, doperwten en uien die op smaak is gebracht met tikka masala. Deze samosa's met doperwten en aardappelen kunnen het best warm worden gegeten en geserveerd met een ijskoude muntraita van romige Griekse yoghurt en verse muntblaadjes.
https://www.arla.nl/recepten/samosas-met-muntraita/

Bereidingswijze

Muntraita
  • Meng alle ingrediënten in een kom.
  • Zet de afgedekte dipsaus in de koelkast.
Samosa's
  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gewone oven).
  • Laat de olie in een pan op hoog vuur heet worden zonder dat hij bruin wordt.
  • Fruit de ui in de olie en voeg de kruidenmix, de aardappelen en de doperwten toe. Laat de vulling afkoelen.
  • Leg 2 vellen filodeeg voorzichtig plat op een droog aanrecht. Als er meer vellen in de verpakking zitten, houd die dan vochtig met een vochtige theedoek tot je ze gaat gebruiken.
  • Bestrijk beide vellen met koolzaadolie en leg ze op elkaar.
  • Snijd het filodeeg in 4 stukken van ongeveer 10x30 cm. Leg 1½ eetlepel van de vulling over in een hoek.
  • Vouw de hoek over de vulling zodat je een driehoek krijgt. Ga door met het vouwen van de driehoek totdat het filodeeg op is. Herhaal dit proces met de resterende 6 vellen filodeeg, zodat je uiteindelijk 16 samosa's hebt.
  • Leg de kleine pakketjes op een beklede bakplaat en bestrijk ze met koolzaadolie.
  • Bak ze ongeveer 7 minuten in het midden van de oven.
Eet smakelijk!
Tips

Om ervoor te zorgen dat je samosavulling een zacht mondgevoel heeft en dat je de samosa's gemakkelijk kunt vouwen, moet je ervoor zorgen dat de gekookte aardappelen goed geprakt zijn - grof. De makkelijkste manier om dat te doen is met een vork. Als de aardappelen koud genoeg zijn om te hanteren, schil ze dan als je dat niet hebt gedaan voor het koken, en doe ze dan in een diepe schaal of mengkom. Druk er nu met de tanden van de vork op om ze grof te prakken. Omdat het fijn is om een beetje textuur in een samosavulling te hebben, moet u ervoor zorgen dat u de aardappelen niet te veel prakt.

Vragen over samosa's met muntraita

Een krokante samosa met doperwten en aardappelen met een verfrissende muntraita is perfect als hartige traktatie of bijgerecht, en met ons gemakkelijke recept voor samosa is het maken ervan ook nog eens eenvoudig. Lees hieronder meer over samosa's, hoe je ze maakt en hoe je een perfecte dipsaus voor erbij maakt.

Wat is een samosa?
Een samosa is een gebakken of gefrituurd deeggerecht dat overal ter wereld populair is. Bereid met een hartige vulling is het krokante en gelaagde deegpakketje driehoekig, kegelvormig of halvemaanvormig. De vorm en de vulling variëren per regio, en samosa's kunnen alleen met groenten gevuld zijn of ook vlees bevatten. Een samosa wordt meestal gegeten als snack of bijgerecht en geserveerd met een dipsaus zoals muntraita of chutney.
Hoe maak je een samosa?
Veel mensen hebben misschien wel eens een knapperige samosa geprobeerd op een markt voor streetfood of uit een Oosterse supermarkt, maar lang niet zo veel mensen proberen het gerecht thuis te maken. Maar het is eenvoudig. Maak de vulling van ui, kruidenmix, grof geprakte gekookte aardappelen en doperwten. Leg wat vulling op een uitgesneden stuk filodeeg en vouw er een driehoekig pakketje van tot het deeg op is. Bak ze in de oven en serveer de warme aardappelsamosa's met ijskoude muntraita als voorgerecht, bijgerecht of tussendoortje.
Hoe maak je samosadeeg?
Volgens een traditioneel recept voor samosadeeg moet je bloem, olie/ghee (een soort geklaarde boter die in veel Zuidoost-Aziatische keukens wordt gebruikt), zout en water combineren. Omdat dit deeg moet rusten, bij voorkeur wel een uur, voordat het kan worden uitgerold en gevuld met samosavulling, is een gemakkelijk alternatief een samosa van filodeeg. Dit type samosa is net zo gelaagd, knapperig en krokant. Hoewel je natuurlijk zelf filodeeg kunt maken, kun je het voor het gemak net zo goed in de winkel kopen. Het resultaat zal net zo lekker zijn.
Hoe warm je samosa's op?
Warm koude of ingevroren samosa's op in de oven. Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven) en verdeel ze gelijkmatig over een rooster zodat ze elkaar niet raken. Een koude samosa moet 5-10 minuten worden verwarmd, terwijl een bevroren samosa 15-20 minuten in de oven nodig heeft. De exacte tijd hangt af van de grootte van je zelfgemaakte samosa's. Test hoe heet ze zijn door met een vork in het midden van een samosa te prikken die in het midden van de oven ligt en voel hoe warm de tanden zijn. Opwarmen in een magnetron is niet aan te raden, omdat het filodeeg zijn knapperigheid verliest en zompig of uitgedroogd kan worden.
Kun je samosa's invriezen?
Je kunt zowel gebakken als ongebakken samosa's in de vriezer bewaren. Leg de samosa's in een enkele laag op een beklede bakplaat en leg ze in de vriezer. Als de samosa's goed bevroren zijn, doe je ze in een luchtdichte bak en diepvrieszak. Omdat ze op deze manier zijn ingevroren, zouden ze niet aan elkaar moeten plakken. In de vriezer zijn zelfgemaakte samosa's tot 2 maanden houdbaar. Ze kunnen rechtstreeks uit de vriezer worden gebakken of opgewarmd.
Hoe maak je muntraita?
Het zelf maken van raita met munt is ongelooflijk eenvoudig. Meng gewoon yoghurt, mangochutney, gehakte muntblaadjes, een uitgeperst knoflookteentje en zout. Het gebruik van Griekse yoghurt geeft de koude saus een heerlijk romige textuur. De reden dat in ons recept voor muntraita verse munt wordt gebruikt, is dat het je dipsaus een verkoelende kwaliteit geeft die goed past bij de kruidigheid van de samosa's en die niet kan worden bereikt met gedroogde kruiden.

Ingrediënten

Muntraita
Arla Lactofree Griekse stijl yoghurt
200 ml
Milde mangochutney met stukjes mango
2 el
Klein knoflookteentje geperst
1
Fijngehakte verse muntblaadjes
2 el
Grof zout
¼ tl
Samosa's
Koolzaadolie
1 el
Grof gesnipperde gele ui
1
Tikka masala kruiden mix
3 el
Gekookte aardappelen grof geprakt
4
Extra fijne diepvriesdoperwten
200 g
Filodeeg (ca. 30x40 cm)
8 vellen
Koolzaadolie
1 el

Krokante groentesamosa’s

Deze samosa's met doperwten en aardappelen hebben een zachte, smaakvolle vulling die in krokant en goudbruin filodeeg is gewikkeld. Doop ze in een verfrissende muntraita voor een hemelse combinatie van smaken en texturen. Hoewel sommige mensen vinden dat samosa's gefrituurd moeten worden, is een in de oven gebakken samosa even goudbruin, krokant en heerlijk. De karakteristieke krokantheid ontstaat door de driehoekjes filodeeg voor het bakken te bestrijken met olie, en in de oven worden de samosa's gemakkelijker gaar. Daarom is het maken van deze hapjes met tikka masala-smaak eenvoudig.

Als je op zoek bent naar meer smaakvolle groentegerechten, bekijk dan onze recepten voor palak paneer, een klassiek Indiaas gerecht met kaas en spinazie, en vegetarische curry, een verwarmend gerecht gemaakt met rode curry, verse gember en al je favoriete groenten.

Dip in een verse muntraita

Een krokante samosa met aardappelen en doperwten smaakt heerlijk als je hem doopt in een koude en verfrissende muntraita met yoghurt. Deze romige dipsaus wordt gegeten als bijgerecht bij veel verschillende gerechten in de Indiase keuken en vult het gelaagde filodeeg van deze aardappelsamosa's heerlijk aan. De verse munt heeft niet alleen een zoete en heldere kruidensmaak die de scherpe rauwe knoflook in evenwicht brengt, maar heeft ook een verkoelend effect dat op je tong blijft hangen. Dit maakt de dip perfect voor gebruik met smaakvolle gerechten zoals samosa's, die voor sommige mensen een beetje pittig kunnen zijn.

Gelukkig is het maken van zelfgemaakte muntraita zowel eenvoudig als snel. Voor ons gemakkelijke recept voor muntraita kun je een in de winkel gekochte chutney gebruiken of je eigen chutney maken met behulp van ons recept voor mangochutney. Zo kunt u het kruidengehalte precies aanpassen aan jouw smaak.

Hoe vouw je een samosa

Het moeilijkste aan het maken van samosa's kan het vouwen ervan zijn. Maar laat je niet ontmoedigen door het vouwen van samosa's. Nadat je de vulling hebt bereid, moet je die laten afkoelen, zodat je je vingers niet brandt bij het inpakken. Maak vervolgens de vellen filodeeg klaar en leg een kleine hoeveelheid vulling (ongeveer 1½ eetlepel) in de hoek van een van de uitgesneden rechthoekige stukken. Vouw deze hoek naar beneden zodat je een driehoekige vorm krijgt met vulling erin. Blijf nu deze met vulling gevulde driehoek over de lengte van het filodeeg vouwen. Zo kun je gemakkelijk je samosa's vouwen.

Experimenteer met je samosavulling

Een snelle zoektocht naar samosa-ingrediënten leert je dat er heel veel verschillende soorten samosa's zijn met allerlei verschillende vullingen. Daarom raden we je aan te experimenteren om je favoriete samosavulling te vinden.

Heerlijke samosavullingen met groenten, anders dan de klassieke combinatie van aardappel, doperwt en ui, zijn bijvoorbeeld wortels, bloemkool, spinazie en kaas, linzen en wortelgroenten. Probeer verschillende groenten te mengen en breng je vegetarische vulling op smaak met specerijen zoals Indiase garam masala, Chinese vijfkruidenmix, kerriepoeder, of verse specerijen als pittige gember of citroenachtige korianderzaadjes.

Samosa's hoeven niet per se gevuld te zijn met alleen groenten. Je kunt ze ook maken met een vulling van lams- of rundergehakt in combinatie met groenten naar keuze. Als je van de smaak van gevogelte houdt, doe dan inspiratie op met ons recept voor tandoori kip om te leren hoe je een mooie rode kip kunt maken die is gemarineerd met tandoori-kruiden, gember en tomatenpuree. In kleine stukjes gesneden zal deze Indiase tandoori kip heerlijk smaken als samosavulling.