Kip tandoori

Kip tandoori

55 min.
Indiaas eten staat bekend om zijn levendige kleuren, heldere smaken en het prachtige vermogen om lichaam en geest op te warmen. Gelukkig is rode, in de oven gebakken kip tandoori geen uitzondering. Met ons eenvoudige recept voor kip tandoori is het maken van een ongelooflijk smaakvolle kip geserveerd met een pittige mangosalade en nootachtige basmatirijst om de kruidigheid te verzachten eenvoudig en duurt het zelfs minder dan een uur.

Bereidingswijze

Kip tandoori
  • Verwarm de oven voor op 200°C (gewone oven).
  • Maak de kip schoon en verwijder eventuele veren. Snijd de dijen en drumsticks eraf.
  • Maak met een scherp mes 3-4 sneden aan beide kanten van elk stuk.
  • Meng Griekse yoghurt met tandoori kruidenmix, tomatenpuree, gember, knoflook en zout in een grote diepvrieszak.
  • Doe de stukjes kip in de zak en masseer het vlees goed in met de marinade. Leg de gemarineerde stukken in een ovenschaal en bak ze ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
  • Verplaats de bakplaat naar de bovenkant van de oven en gril de kip tandoori ongeveer 3 minuten - deze is goed als de randen licht verbrand zijn, zodat het lijkt alsof je een traditionele, op houtskool gestookte tandooroven hebt gebruikt.
Mangosalade
  • Meng de mango en de overige ingrediënten goed door elkaar. Breng op smaak.
  • Serveer de kip tandoori met mangosalade en warme, vers gekookte rijst.
Eet smakelijk!
Tips

Onze smaakvolle marinade met Griekse yoghurt kan worden gebruikt om elk deel van een kip op smaak te brengen. Smakelijke ideeën zijn onder meer in de oven geroosterde, gegrilde of gefrituurde vleugels, dijen of borsten als een heerlijke snack, of zelfs een halve of volledige kip tandoori als je mensen op bezoek hebt voor het avondeten of genoeg wilt om heerlijke restjes te hebben. Je kunt de marinade zelfs gebruiken om verschillende groenten of delicate zeevruchten zoals garnalen of gamba's met gedurfde smaken te maken.

Vragen over kip tandoori

Het maken van een smakelijke Indiaas geïnspireerde maaltijd is eenvoudig met ons recept voor kip tandoori. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over dit gerecht.

Wat is kip tandoori?
Kip tandoori is een bekend Indiaas gerecht. Traditioneel wordt de kip bedekt met een yoghurtmarinade die is gekruid met tandoori kruidenmix en bereid in een tandoor - een grote urnvormige oven, meestal gemaakt van klei of keramiek, die sinds de oudheid wordt gebruikt om vlees te roosteren en ongezuurd brood te bakken - om het zijn karakteristieke rode en verkoolde uiterlijk te geven. De kruidenmix tandoori masala is gemaakt met komijn, kardemom, peper, kruidnagel, korianderzaad, laurierblad, nootmuskaat, chili, paprika, gember en kurkuma.
Hoe maak je kip tandoori?
Het maken van dit heerlijke Indiase gerecht is vrij eenvoudig. Maak gewoon de stukjes kip klaar en snijd ze in met een mes om de yoghurtmarinade met tandoorikruiden, tomatenpuree, knoflook en gember erin te laten trekken. Wrijf de marinade in het vlees en bak het in de oven. Je kunt het ook zo lang laten marineren als je wilt, bijvoorbeeld een paar uur of een nacht, als je de tijd hebt. Serveer direct na het koken met bijvoorbeeld rijst en mangosalade.
Kun je kip tandoori opnieuw opwarmen?
Het is het beste om kip tandoori op te warmen in een oven, voorverwarmd op 180°C. Haal het uit de koelkast en laat het een paar minuten acclimatiseren. Bedek het vervolgens met aluminiumfolie om te voorkomen dat het uitdroogt. Verwarm het opnieuw gedurende 10-15 minuten. Je kunt de temperatuur controleren met een vleesthermometer om er zeker van te zijn dat deze een interne temperatuur van 75 °C heeft bereikt. Zodra het is doorverwarmd, haal je het uit de oven en laat je het een paar minuten rusten voordat je het serveert. Het gebruik van de magnetron voor het opwarmen wordt niet aanbevolen, omdat dit het malse vlees gemakkelijk kan uitdrogen.
Is kip tandoori pittig?
Kip tandoori, die bekend staat om zijn robuuste en smaakvolle smaak, is enigszins pittig. De saus doordrenkt het met een reeks smaken en sommige van de kruiden die het bevat, zoals komijn, koriander, kurkuma en paprika, kunnen het gerecht een mild tot gemiddeld hitteniveau geven. Andere ingrediënten zoals verse gember en knoflook maken het ook zeer aromatisch en een beetje pittig. Zelfs zonder te worden gekookt in een traditionele tandooroven, krijgt het een karakteristieke rooksmaak als de marinade wordt gebakken.
Wat serveer je bij kip tandoori?
Goede bijgerechten zijn vers gekookte rijst en salades. Een levendige salade met exotisch fruit en een frisse dressing is perfect, en het is ook geweldig met verschillende groenten die zelfs kunnen worden gekruid met dezelfde geurige yoghurtmarinade. Het gerecht serveren met naan of het gebruik van restjes die je misschien hebt om wraps of pita's te vullen, is ook ongelooflijk lekker.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 16,3 gram vezels
eiwit 100,3 gram eiwit
koolhydraten 306,4 gram koolhydraten
vet 54,3 gram vet

Ingrediënten

Kip tandoori
Hele kippendijen (ca. 800 g)
4
Arla Lactofree Griekse stijl yoghurt
250 ml
Gedroogde tandoorimix
1 el
Geconcentreerde tomatenpuree
3 el
Knoflookteentjes geperst
2
Verse gember fijn geraspt
1 el
Grof zout
1 tl
Mangosalade
Mango (ca. 250 g), in blokjes gesneden
1
Ananas (ca. 250 g), in kleine blokjes gesneden
½
Groene paprika (ca. 125 g), in kleine blokjes gesneden
1
Rode chilipeper fijngehakt
1 el
Limoensap vers geperst
1 el
Grof zout
½ tl
Serveren met
Basmatirijst gekookt
240 g

Smaakvolle Indiase kip tandoori

Van de gedurfde en aromatische kruiden tot de zachte en sappige textuur, Indiase kip in tandoori-stijl is een waar feest voor de zintuigen. Of het nu op zichzelf wordt genoten of samen met andere Indiase delicatessen wordt geserveerd, het zal zeker voldoen aan alle verlangens naar deze gedurfde en smaakvolle keuken.

Wanneer goed bereid, hebben rode tandoori kippendijen een heerlijk sappige textuur die zowel bevredigend als watertandend lekker is. De buitenkant van de kip is vaak licht verkoold en gekarameliseerd door het hoge vuur van de grill van de oven, wat een extra laag textuur aan het gerecht toevoegt. Door de kip de laatste paar minuten in de oven te grillen wordt de huid knapperig en voegt zo een beetje crunch toe.

Klassieke tandoori kipmarinade met yoghurt

De authentieke tandoori kip masala of marinade doordrenkt het mild smakende vlees met een scala aan aromatische kruiden, verse gember, scherpe rauwe knoflook, evenals een pittige yoghurtsmaak. De populaire Indiase kruidenmix bevat veel smaak, waaronder heldere kurkuma, citrusachtige koriander, rokerige paprika en diepteverbeterende komijn. Het brengt het vlees op smaak en geeft het de karakteristieke mooie rode kleur.

De yoghurt werkt als een malsmaker, die helpt de kip zacht, vochtig en sappig te maken wanneer hij wordt gebakken. Hoewel het traditioneel enkele uren of 's nachts wordt gemarineerd om de smaken in de kip te laten doordringen, is een snelle versie ervan ook ongelooflijk lekker.

Serveer met rijst en pittige mangosalade

Het is vrij populair om kip tandoori met rijst en verse salade als bijgerechten te serveren. Basmatirijst is een goede keuze omdat dit type rijst bekend staat om zijn kenmerkende nootachtige smaak en licht bloemige aroma. De smaak en het aroma maken het een perfect bijgerecht voor deze smaakvolle, Indiase kip tandoori.

De verse mangosalade heeft ook veel smaak. Zoetzure mango, zoetzure ananas en ietwat bittere groene peper worden overgoten met fris limoensap en pittige rode chilipeper voor een combinatie van gedurfde, heldere smaken. Met malse en knapperige texturen zorgt deze sappige mangosalade voor een heerlijk bijgerecht dat qua intensiteit perfect past bij het smaakvolle vlees.

Voeg je eigen touch toe

Het mixen van hoe je je gemarineerde kip serveert of geniet van je restjes is een geweldige manier om dingen interessant te houden. Je kunt bijvoorbeeld kip tandoori en groenten serveren met de munt raita uit ons recept voor samosa's of een lekkere mangochutney maken. Een mix van zoete en ietwat bittere ovengebakken groenten zoals wortelen, groene paprika's, rode ui, spruitjes, courgette en bloemkool is geweldig bij het smaakvolle, rode vlees.

Alle restjes die je misschien over hebt, kunnen worden gebruikt om heerlijke wraps, pita's of salades te maken. Gebruik gewoon twee vorken om het kippenvlees uit elkaar te trekken, meng dit met de mangosalade en vul vers gebakken pitabrood of een wrap. Overgebleven tandoori kipwraps en pita's zorgen voor heerlijke, lunchpakketten. Als je de voorkeur geeft aan een meer traditionele, Indiase broodoptie, raden we je aan zelfgemaakte naan te serveren.