Mangochutney

Mangochutney

30 min.
Geniet van een lekker gekruide zoetzure mangochutney boordevol aromatische gember en kaneel. Dit zachte en smeerbare bijgerecht uit India wordt gemaakt van mango's en uien die worden gestoofd in specerijen, suiker en azijn. Het populaire sausachtige bijgerecht past perfect bij pittige gerechten, kaas en vlees.

Bereidingswijze

Eet smakelijk!
Tips

De sleutel tot een heerlijke chutney is het vinden van de juiste balans van smaken, waarbij je de mango nog proeft maar het geheel toch ook een vleugje pit en kruiden bevat. Azijn geeft de Indiase relish de juiste hoeveelheid zuur en brengt de verschillende nuances van het bijgerecht naar voren. Je kunt chutney maken met de meeste mango's die je in de supermarkt vindt.

Tips

Maar tenzij je een rauwe mangochutney van onrijpe mango's wilt (ook wel groene mangochutney genoemd), raden wij aan rijpe mango's te kiezen voor de beste smaak. Zorg ervoor dat je de glazen potten steriliseert voordat je de relish erin giet. Hierdoor worden bacteriën verwijderd en blijft de chutney veel langer goed zonder dat de inhoud bederft. Dompel de glazen potten 10 minuten onder in kokend water om ze te steriliseren.

Vragen over mangochutney

Probeer ons eenvoudige recept voor mangochutney met uitgesproken smaken die je smaakpapillen zullen verrassen. Je kunt hem in minder dan 30 minuten bereiden, waarna je kunt genieten van een heerlijke smaakmaker die perfect goed combineert met allerlei gerechten. Lees verder voor meer informatie over deze Indiase delicatesse op basis van mango, hete chili en warme kruiden.

Wat is mangochutney?
Onze pittige mangochutney met chili, gember en kaneel is een zoete en pittige smaakmaker. Chutney komt oorspronkelijk uit India en wordt gemaakt met stukjes mango, groente, suiker, kruiden en azijn. Dit recept bevat rietsuiker, die minder geraffineerd is en meer zoetheid behoudt dan gewone kristalsuiker. Om de zoetheid in evenwicht te brengen, voegen we chili en verse gember toe voor een pittige kick.
Hoe maak je mangochutney?
Doe voor een snelle mangochutney alle ingrediënten in een pan. Breng het mengsel aan de kook op matig vuur en laat het ongeveer 20 minuten koken tot de vloeistof is ingekookt tot een siroopachtige consistentie. Breng de chutney op smaak en giet hem in glazen potten. Zodra hij is afgekoeld, dek je de chutney af en bewaar je het zoet-pittige bijgerecht in de koelkast tot je klaar bent om het te gebruiken.
Wat eet je bij mangochutney?
Je kunt de pittige mangochutney op verschillende manieren gebruiken. Serveer hem op gegrilde vis, kip of varkensvlees, of gebruik hem als beleg voor uw favoriete sandwich. Gebruik hem als bijgerecht bij een kaasplateau of als dipsaus bij loempia's en kipsticks. De mogelijkheden zijn eindeloos met dit smakelijke gerecht met stukjes mango.
Hoe lang blijft zelfgemaakte mangochutney goed?
Bewaar de zelfgemaakte mangochutney goed afgesloten in de koelkast; hij blijft dan een maand of twee goed. Door de hoge zuurgraad van de azijn behoudt de chutney zijn smaak en textuur vrij goed als hij goed wordt bewaard. Als je niet zeker weet of hij bedorven is, doe dan een geurtest en let op veranderingen in het uiterlijk. Gooi de zelfgemaakte chutney weg als hij vies gaat ruiken of een andere smaak of kleur krijgt.
Kun je mangochutney invriezen?
Onze pittige mangochutney kan ongeveer 3-5 maanden worden ingevroren. Omdat de ingrediënten al gekookt zijn, veranderen de smaak en de textuur na het invriezen niet. Schep de chutney in luchtdichte glazen potten of kleine bakjes die geschikt zijn voor de vriezer. Zet de glazen of bakjes voorzichtig in de vriezer om ze niet te pletten of te beschadigen. Laat de bevroren chutney een nacht in de koelkast ontdooien. Als er daarna water op ligt, roer je de chutney gewoon goed door om de ingrediënten weer goed te mengen.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 7,3 gram vezels
eiwit 5,1 gram eiwit
koolhydraten 218,9 gram koolhydraten
vet 1,8 gram vet

Ingrediënten

Mango's in blokjes, diepvries of vers
250 g
Fijngehakte gele uien (ca. 150 g)
2
Rietsuiker (ca. 2 dl)
175 g
Water
100 ml
Kleurloze azijn
50 ml
Geschilde verse gember in dunne reepjes
2 el
Fijngehakte rode chilipeper
2 tl
Kaneelstokje (ca. 5 cm)
1
Grof zout
1 tl

Mangochutney met chili, gember en kaneel

Geniet van een zoete en pittige mangochutney boordevol frisse en levendige smaken. Een perfecte combinatie van zoet, pittig en hartig met een delicate kruidige smaak. De zoete kruidigheid van de kaneel vult de pittige chilipeper aan en voegt een extra smaak toe die heerlijk samengaat met de zoete en frisse smaak van de mango's.

Je zult ongetwijfeld verliefd worden op deze lekkere pittige mangochutney die heerlijk in balans is met zoete en wrange smaken. Het is een geweldige manier om je rijpe mango's te gebruiken, maar je kunt net zo goed diepvriesmango gebruiken als je geen verse kunt bemachtigen. Maak de Indiase relish voor je volgende etentje; je gasten zullen er gek op zijn.

Een Indiase delicatesse met stukjes fruit

Deze stevige delicatesse wordt gemaakt met sappig fruit en aromatische kruiden en is een hoofdbestanddeel van de Indiase keuken. De zoete en pittige smaken met veel stukjes zachte en sappige mango maken hem een populaire begeleider van vele snacks en maaltijden. Hoewel recepten voor mangochutney enigszins variëren, bevatten ze meestal azijn als ingrediënt om de zoetheid te compenseren, wat, in combinatie met het zuur van de mango's, de smaakpapillen zo lekker doet tintelen. Wil je de zoete chutney in de praktijk zien? Probeer hem eens met onze recepten voor gekruide kippendijen geserveerd met verse pasta en groente, een sappige bloemkoolcurry met gember en kurkuma of gebakken kip met citroen, knoflook en rozemarijn.

Heerlijke toepassingen voor mangochutney

De veelzijdige chutney met smaakvolle mango en kruiden kan evenwicht brengen in andere heerlijke maaltijden en specifieke smaakprofielen benadrukken. Het is dan ook geen wonder dat chutney

wordt gebruikt voor het bereiden van diverse gerechten of als broodbeleg of dipsaus. Hij is perfect voor alles, van gegrilde kaas tot geroosterde vis en kip.

Varkensvlees of kip met mangochutney

Of je nu de voorkeur geeft aan kip of varkensvlees, deze chutney is een geweldige aanvulling en maakt een gewone maaltijd buitengewoon. Combineer mangochutney met kip om het lichte en milde vlees een heerlijke smaak te geven of zorg voor sappigheid en smaak door je zelfgemaakte gekruide mangochutney te gebruiken voor varkensvlees. Bestrijk het vlees royaal met de zoet-pittige specerij om het een smaakvolle buitenkant te geven. De zoetheid van de Indiase relish vormt een perfecte aanvulling op gegrild en geroosterd vlees, omdat het zure van de mango's de rijke vleessmaken lichter maakt.

Vis met mangochutney

Diverse soorten vis zijn heerlijk met mangochutney omdat de gekruide smaak en de grove textuur het de beste begeleider maken van gebakken, gegrilde of gebakken vis, bijvoorbeeld witvis zoals kabeljauw, zalm, en zelfs sommige schelpdieren zoals reuzengarnalen. Gebruik mangochutney voor zalm en geef je zachte zalmfilets een heerlijk glazuur met de zoete mangosaus terwijl ze in de pan garen. De chutney voegt een zoete, verfrissende smaak toe aan de malse zalm. Serveer de geglaceerde vis op een bedje van witte rijst; dat zal zeker een van je favoriete visrecepten worden. Je kunt mangochutney ook gebruiken als dipsaus voor gestoomde garnalen, voor een heerlijk voorgerecht of als hors d'oeuvre.

Voeg ananas of appel toe

Ga voor nog meer smaak met een mango-ananaschutney. Voeg stevige, sappige ananasblokjes – vers of uit blik – toe aan de andere ingrediënten en bak het geheel goed door. Het is een tropische interpretatie van een zoete en kruidige klassieker met een spannende Caribische smaak. De beste manier om van ananas te genieten.

Te veel knapperige en sappige appels maar geen idee wat je ermee moet doen? Kook de verse appels met de andere ingrediënten voor een appel-mangochutney. Het is de perfecte combinatie van zoet en pittig met een heerlijke mix van texturen en smaken, vooral met de kick van de chilipeper. Gebruik de chutney als bijgerecht bij gebraden kip of varkensvlees.