Stroganoff met kaas en champignons

Stroganoff met kaas en champignons

30 min.
Stroganoff is een familiefavoriet, en in dit recept hebben we de worst vervangen door kaas. Het resultaat is net zo lekker. De smaakcombinatie van in boter gebakken champignons, tomatenpuree en zure room is perfect. Dit vegetarische gerecht serveer je het best met dijonmosterd, augurken en peterselie.
https://www.arla.nl/recepten/stroganoff-met-kaas-en-champignons/

Bereidingswijze

  • Snijd de kaas in staafjes. Bak ze in de helft van de boter gedurende 2-3 minuten op een matig vuur en doe ze dan in een kom.
  • Snijd de champignons in vieren en bak ze in de resterende boter tot de champignons gekleurd zijn. Voeg wat zout en peper toe.
  • Voeg de tomatenpuree en de zure room toe. Verwarm 4-5 minuten.
  • Voeg de dijonmosterd, de sambal oelek en zout en peper naar smaak toe.
  • Doe de gebakken kaas in de pan en bestrooi met oregano. Serveer met rijst.
Eet smakelijk!

Stroganoff met kaas en champignons

Moet stroganoff dik zijn?
Stroganoffsaus moet niet dun zijn, maar er is ook een grens aan hoe dik hij moet zijn. De stroganoff moet de achterkant van een lepel bedekken als hij klaar is en een vergelijkbare dikte hebben als dikke room.
Wat kan ik in plaats van zure room gebruiken in stroganoff?
Als zure room niet direct beschikbaar is, kunnen je Griekse yoghurt of roomkaas gebruiken als alternatief in de stroganoffsaus. Als je de saus liever vegan maakt, kun je ook roomalternatieven zonder zuivel gebruiken, hoewel de uiteindelijke consistentie dan misschien niet zo dik is.
Hoe bewaar ik vegetarische stroganoff?
Zodra je stroganoff is gekookt en is afgekoeld, moet deze in een luchtdichte bak in de koelkast worden bewaard. Op die manier is het gerecht drie tot vier dagen houdbaar en wordt de smaak zelfs beter.
Wat drink ik bij vegetarische stroganoff?
Er is geen vaste regel voor wat je bij een stroganoff moet drinken, maar een goed uitgangspunt is iets scherps en citrusachtigs als contrast voor de dikke, romige smaak van de saus. Vermijd alles wat te zwaar is als je niet goed tegen rijk voedsel kunt.
Wat kan ik in plaats van dijonmosterd gebruiken in stroganoff?
Als je geen dijonmosterd hebt, is een niet-zoete gele mosterd het beste alternatief voor de stroganoffsaus. Als mosterd in het algemeen niet mogelijk is, kan mierikswortel of wasabi ook een deel van de warmte vervangen.

Ingrediënten

Halloumi
1 pak
Boter
2 el
Champignons
250 g
Tomatenpuree
2 el
Zure room 30%
300 ml
Dijonmosterd
2 tl
Sambal oelek
1 tl
Zout en peper naar smaak
Vers oreganoblad

Een draai aan de klassieke stroganoff – met halloumi en champignons

Stroganoff is een klassieker uit de Russische keuken, waarschijnlijk uitgevonden door een Franse kok die in de jaren 1800 voor een adellijke familie in Sint-Petersburg werkte. In deze versie is het rundvlees vervangen door halloumi, wat de stevige textuur behoudt, wat extra zout toevoegt en goed combineert met de rest van de klassieke ingrediënten.

De beste manier om stroganoff te serveren – bijgerechten en toppings

De beste combinaties van bijgerechten bij deze stevige stoofpot zijn die met een neutraler karakter die de complexiteit van de stroganoff in evenwicht brengen. Rijst, eiernoedels, rustiek brood en aardappelpuree zijn beproefde bijgerechten die vrijwel iedereen lust. Als toppings zijn knapperige dungesneden lente-uitjes, geraspte Parmezaanse kaas of zure room de beste opties.

Perfect voor een groot familiediner

Stroganoff is een vullend gerecht dat in grote partijen kan worden gemaakt, dus een ideale keuze voor een familiediner. Als je op een regenachtige zondagavond iets rijks, vullends en relatief eenvoudigs nodig hebt, dan is dit de maaltijd voor jou.