Zelfgemaakte pasta

Zelfgemaakte pasta

1 u
Zelf pasta maken is een geweldige manier om thuis te genieten van een authentieke Italiaanse ervaring. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en omdat het zonder machine kan worden bereid, is het proces vrij eenvoudig. Omdat verse, zelfgemaakte pasta smaakvoller en malser is dan gedroogde pasta, is het een heerlijke aanvulling op elke maaltijd. Het kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan sauzen en bijgerechten om de perfecte zelfgemaakte Italiaanse maaltijd te creëren.
https://www.arla.nl/recepten/zelfgemaakte-pasta/

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in een mengkom of meng ze rechtstreeks op het aanrecht. Kneed het deeg tot het glanzend en flexibel is – dat duurt ongeveer 10 minuten. Dek het deeg af en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in twee delen en rol de twee delen uit op een met bloem bestoven aanrecht - elk stuk moet ongeveer 35x35 cm groot zijn. Zorg ervoor dat ze niet aan het oppervlak blijven plakken.
  • Verdeel een dun laagje bloem over het uitgerolde deeg en rol het voorzichtig uit zoals je een rollade/Zwitserse rol zou doen. Snijd het in reepjes van ½ cm.
  • Til de reepjes met je vingers op om ze open te vouwen en schud de overtollige bloem eraf.
  • Kook gedurende 3-5 minuten in licht gezouten water.
Eet smakelijk!
Tips

Een eenvoudige manier om je deeg te maken volgens een traditioneel pastarecept is om dit op een schoon aanrecht te doen, omdat dit je meer ruimte geeft om het te bewerken. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en breek de eieren erin. Klop ze met een vork tot een gladde massa. Gebruik vervolgens je vingertoppen om eieren en bloem te mengen. Voeg de bloem beetje bij beetje toe aan het eimengsel totdat het allemaal is gemengd.

Tips

Begin met het kneden van het deeg. Maak je geen zorgen als je niet meteen één klontje deeg hebt – je komt er wel! Eenmaal gemengd, is het belangrijk om het goed te bewerken om de gluten van het meel te ontwikkelen en het deeg glad en zijdeachtig te maken. Dit is wat Italiaanse zelfgemaakte pasta een perfecte bite geeft die noch zacht, noch taai is.

Vragen over zelfgemaakte pasta

Met een eenvoudig recept voor zelfgemaakte pasta is het zelf maken zowel leuk als gemakkelijk. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen hierover.

Hoe maak je zelf pasta?
Zelfgemaakte pasta is de perfecte basis voor comfortfood dat je gemakkelijk thuis kunt maken. Meng hiervoor Tipo 00 tarwebloem, eieren, olijfolie en zout. Kneed gedurende 10 minuten, totdat het deeg glanzend en buigzaam is en laat het vervolgens 30 minuten rusten. Verdeel het in twee kleinere porties en rol elk deel uit op een met bloem bestoven aanrecht. Bestuif met bloem, rol op en snijd in dunne reepjes. Het koken van zelfgemaakte pasta in gezouten water gedurende 3-5 minuten geeft het de perfecte al dente textuur. Serveer met je favoriete saus, toppings of bijgerechten.
Waarom is mijn zelfgemaakte pasta taai?
Zelfgemaakte pasta kan soms taai worden om een paar redenen. Ten eerste is het deeg mogelijk niet genoeg gekneed, waardoor het te vast is. Ten tweede kan het deeg te dun of te dik zijn uitgerold, waardoor het niet gelijkmatig gaar wordt. Ten derde kan het te kort koken ook leiden tot een taaie textuur. Om deze problemen te voorkomen, kneed je het deeg grondig, rol je het gelijkmatig uit en kook je het beetgaar.
Welke bloem is het beste voor zelfgemaakte pasta?
De beste bloem voor zelfgemaakte pasta is Tipo 00. Dit fijngemalen bloem is gemaakt van hoogwaardige tarwe en het lage eiwitgehalte en de fijne textuur maken het perfect voor het maken van pasta's. Tipo 00 bloem geeft een glad, zijdeachtig deeg dat gemakkelijk is om mee te werken en een zachte, delicate pastatextuur oplevert wanneer het wordt gekookt. Je kunt ook zelfgemaakte pasta maken met griesmeel of patentbloem, maar Tipo 00 is de beste keuze van veel professionele pastamakers en fijnproevers, omdat de textuur malser wordt, wat ideaal is voor bijvoorbeeld fettuccine en tagliatelle. Voor een stevigere textuur (bijvoorbeeld rigatoni) geven velen echter de voorkeur aan griesmeel.
Hoe droog je zelfgemaakte pasta?
Het drogen van zelfgemaakte pasta zorgt ervoor dat het zijn vorm beter behoudt wanneer het wordt gekookt en langer houdbaar is. Om het te drogen, snijd je de pasta in reepjes en leg ze op een bakplaat of een met bloem bestoven oppervlak. Zorg ervoor dat je ze uit elkaar houdt om aan elkaar plakken te voorkomen (je kunt voor het gemak een droogrek gebruiken). Laat het 15 minuten drogen voordat je het kookt om het een iets stevigere textuur te geven wanneer het gekookt is. Om het te drogen om te bewaren, moet je het 24 uur laten drogen op een koele, droge plaats. Houd het licht bedekt met bloem en draai het om de paar uur om. Bewaar het op een koele plaats in een luchtdichte bak gedurende maximaal 6 maanden.
Hoe bewaar je zelfgemaakte pasta?
Als je zelfgemaakte pasta droogt, is het tot 6 maanden houdbaar in een luchtdichte bak op een koele, droge plaats. Op deze manier behoudt het zijn vorm en textuur veel langer dan verse pasta. Vers kan het tot 48 uur in de koelkast worden bewaard. Wikkel het stevig in huishoudfolie of doe het in een luchtdichte bak om het te beschermen tegen vocht en lucht om te voorkomen dat het muf of beschimmeld wordt.
Hoe lang blijft zelfgemaakte pasta goed?
Verse, zelfgemaakte pasta kan, mits goed bewaard, tot 48 uur in de koelkast bewaard worden. Wanneer je het in de koelkast bewaart, is het belangrijk om het stevig in huishoudfolie te wikkelen of in een luchtdichte bak te doen. Let op: de versheid van de gebruikte ingrediënten en het vochtgehalte in het deeg kunnen de houdbaarheid beïnvloeden, dus het is altijd het beste om het zo snel mogelijk te gebruiken voor een optimale smaak en textuur. Het drogen verlengt de houdbaarheid aanzienlijk, dus als je niet van plan bent om het direct te eten, overweeg dan om het te drogen of in te vriezen.
Kun je zelfgemaakte pasta invriezen?
Ja, dat kan. Om het in te vriezen, leg je de gedroogde zelfgemaakte pasta op een met bakpapier beklede bakplaat en leg je deze in de vriezer. Zodra het pastadeeg is bevroren, doe je het in een diepvriesbak of -zak en bewaar het maximaal 6 maanden in de vriezer. Als je het wilt gaan gebruiken, breng je een pan met gezouten water aan de kook en voeg je de bevroren pasta toe. Kook een paar minuten totdat het naar de oppervlakte drijft en de gewenste textuur heeft. Het kan bij bevroren zelfgemaakte pasta iets langer duren voordat het gaar is dan bij verse pasta, dus houd het in de gaten.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 3,2 gram vezels
eiwit 32,7 gram eiwit
koolhydraten 72,7 gram koolhydraten
vet 30,7 gram vet

Ingrediënten

Algemeen bloem
300 g
Eieren
3
Olijfolie
1 el
Fijn zout
1 tl
Algemeen bloem voor het uitrollen van het deeg
25 g

Eenvoudige zelfgemaakte pasta - haal de Italiaanse ervaring in huis

Zelfgemaakte pasta heeft een delicate en licht nootachtige smaak die kenmerkend is voor de hoogwaardige Tipo 00 tarwebloem die wordt gebruikt. De eieren voegen rijkdom toe aan het deeg en geven het een subtiele gelige kleur, terwijl de olijfolie het deeg mals maakt en zorgt voor een gladde, zijdeachtige textuur.

Wanneer het beetgaar wordt gekookt, heeft verse pasta een delicate, zachte en enigszins taaie textuur met een glad mondgevoel dat anders is dan die van gedroogde pasta. Zelfgemaakte pasta is ook smaakvoller, omdat het geen additieven of conserveermiddelen bevat die de smaak kunnen maskeren. De smaak is echter niet overdreven uitgesproken, waardoor je het kunt combineren met vele verschillende sauzen, toppings en bijgerechten.

Eenvoudige ingrediënten en snelle bereiding zonder machine

Het maken van zelfgemaakte pasta is vrij eenvoudig en er zijn slechts een paar eenvoudige ingrediënten voor nodig. Met ons recept heb je geen speciale apparatuur nodig zoals een fancy pastamachine. Met je handen en een deegroller kun je dit gemakkelijk thuis maken. Het kan een leuke en bevredigende ervaring zijn en het is een geweldige manier om met je culinaire vaardigheden indruk te maken op familie en vrienden.

Bij het maken van zoiets eenvoudigs, is het kiezen van uitsluitend hoogwaardige ingrediënten van essentieel belang. Hoogwaardige bloem en olijfolie zorgen voor een prachtige textuur en geweldige smaak, en wanneer je dat in je voorraadkast hebt, is het gemakkelijk om jezelf te overtuigen om dit af en toe te maken en familie en vrienden te verwennen met deze echte publiekstrekker.

Serveer met heerlijke sauzen en bijgerechten

Zelfgemaakte pasta smaakt geweldig met diverse sauzen en bijgerechten. Gebruik het voor klassieke, smaakvolle spaghetti bolognese, kipspaghetti met kruidige tijmtomaten en zoute saladekaas of decadente romige spaghetti carbonara. Het smaakt ook heerlijk met varkensvlees, rundvlees, vis en schaaldieren, bijvoorbeeld in een saus op basis van tomaten voor een klassieke spaghetti marinara.

Als je het simpel wilt houden, is de misschien wel meest populaire saus voor zelfgemaakte pasta zoet-pittige tomatensaus. In combinatie met een harde, zoute kaas zoals pecorino en parmezaan is de combinatie van smaken onweerstaanbaar. Een andere populaire keuze is om een eenvoudige citroenbotersaus met knoflook te maken om over de pasta te schenken. Deze saus past goed bij verse erwten of delicate garnalen.

Experimenteer met verschillende zelfgemaakte pastavormen en smaken

Het beste recept voor zelfgemaakte pasta kan worden gebruikt om diverse soorten pasta te maken. Hoewel we je in dit recept fettuccine-achtige pasta laten maken, kun je het deeg natuurlijk ook in bredere reepjes snijden om tagliatelle of pappardelle te maken. Je kunt ook dunne linten maken om spaghetti te maken.

Als je meer uitdaging wilt, kun je korte pastasoorten maken zoals de kleine, gedraaide spiralen die rotini worden genoemd, de kleine bekerachtige vormen die orecchiette worden genoemd of de decoratieve boogachtige pasta die bekend staat als farfalle.

Je kunt ook verschillende smaken aan het deeg toevoegen. Voeg bijvoorbeeld verschillende kruiden of specerijen toe aan het deeg, zoals verse of gedroogde basilicum, oregano, tijm of zwarte peper.

Je kunt ook ingrediënten zoals spinazie, tomatenpuree of inktvisinkt in het deeg verwerken voor extra kleur en smaak. Probeer spinaziepasta met zijn licht aardse smaak en levendige groene kleur, tomatenpureepasta met een subtiele zoet-pittige tomatensmaak en een warme roodachtige tint, of hartige, licht zilte inktvisinktpasta met een opvallende zwarte kleur.