Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

1 u
Italiaanse spaghetti bolognese is misschien wel een van de gerechten waar het land het meest bekend om staat. De dikke, rijke consistentie van de bolognesesaus en klassieke dunne spaghetti zorgt voor een stevige maaltijd die heerlijk werkt als comfort food. Hoe langer de vleessaus met rundvlees, pancetta, wijn en groenten mag koken, hoe dieper en rijker de smaken worden. Probeer ons recept voor spaghetti bolognese om te ontdekken waarom deze klassieker een favoriet is geworden bij zowel kinderen als volwassenen over de hele wereld.

Bereidingswijze

Bolognese
  • Snijd de pancetta in dunne reepjes.
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Fruit ui, wortel, selderij en pancetta op middelhoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Voeg het gehakt toe, zet het vuur hoog en bak het ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de wijn toe en laat het in ongeveer 1 minuut verdampen. Voeg tot slot runderbouillon, tomatenpuree, laurierblaadjes, zout en peper toe.
  • Breng de bolognese aan de kook en kook hem op laag vuur ongeveer 30 minuten met het deksel erop.
  • Voeg melk toe en laat het nog minstens 30 minuten – liefst meer – koken op het laagste vuur.
  • Verwijder de laurierblaadjes en breng de saus op smaak.
Om te serveren
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat het uitlekken in een vergiet en voeg bij de bolognesesaus.
  • Doe het gerecht in een warme kom, garneer met verse kruiden en serveer met vers geraspte parmezaan.
Eet smakelijk!
Tips

Als je de hartigheid van het gerecht wilt verhogen, is het een truc om korsten parmezaans toe te voegen terwijl het suddert. Dit voegt wat meer zoutheid toe aan de saus en brengt de umami-ondertonen naar voren. Vergeet niet om de korsten samen met de laurierbladeren te verwijderen om te voorkomen dat je erin bijt tijdens het eten.

Tips

Een schepje suiker of een beetje honing compenseert de zuurgraad van de tomaten en wijn als je het gevoel hebt dat je bolognese te zuur is geworden. Hoewel het misschien tegen je intuïtie ingaat om zoete ingrediënten toe te voegen aan een hartig dinergerecht, is het een prachtige kooktip om de smaken in balans te brengen.

Tips

De beste manier om deze smaakvolle saus op basis van vlees te eten, is met een soort pasta die er zoveel mogelijk van vasthoudt en al zijn heerlijkheid opneemt. Om deze reden raden we aan om verse pasta zoals spaghetti, fettuccine of tagliatelle te gebruiken.

Vragen over spaghetti bolognese

Met een eenvoudig recept voor spaghetti bolognese als het onze is het helemaal zelf maken van het klassieke Italiaanse gerecht eenvoudig. Lees voor meer informatie over het populaire pastagerecht onze antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder.

Wat is spaghetti bolognese?
Spaghetti bolognese is een pastagerecht met een langzaam gegaarde saus op basis van vlees gemaakt met een sofrito (wortel-, ui- en selderijmengsel), gehakt, kleine stukjes pancetta, tomatenpuree, melk en witte wijn. Hoewel deze bolognesesaus in Italië meestal wordt geserveerd met platte pasta zoals tagliatelle, waar het bekend staat als ragù bolognese of gewoon ragù, staat het over de hele wereld bekend als spaghetti bolognese omdat het serveren met dunne spaghetti op een gegeven moment populair werd. Traditioneel zou het echter worden geserveerd met een pasta zoals tagliatelle dat een groter oppervlak heeft om de heerlijke saus vast te houden.
Hoe maak je spaghetti bolognese?
Het is moeilijk om de ervaring van het eten van een kom authentieke spaghetti bolognese te verslaan. Voor de saus fruit je de basisingrediënten, sofrito, pancetta en gehakt, voordat je wijn, runderbouillon, tomatenpuree en smaakmakers toevoegt. Nadat je het aan de kook hebt gebracht, laat je het pruttelen. Voeg na een half uur of zo melk toe om de saus te verrijken en laat nog even pruttelen. Meng de vers gekookte pasta door de saus, bestrooi met geraspte parmezaan en garneer met verse kruiden zoals peterselie voor een stevige, maar heldere maaltijd.
Hoe lang duurt het om spaghetti bolognese te koken?
Het beste recept voor spaghetti bolognese zal adviseren om de saus minstens 1 uur te koken en bij voorkeur tot wel 6 uur. Door de saus urenlang op zeer laag vuur te laten pruttelen kunnen de ingrediënten met elkaar verbinden en de saus inkoken wat de smaken verdiept en het nog lekkerder maakt. Het zorgt ook voor een dikke, rijke consistentie waardoor het beter blijft plakken aan de vers gekookte pasta waarmee het wordt geserveerd.
Wat serveer je bij spaghetti bolognese?
Zoals bij een traditioneel recept voor spaghetti bolognese raden we ook aan om het te serveren met vers geraspte kaas erop. Bijvoorbeeld een harde, zoute zoals parmezaan, parmigiano reggiano, pecorino of grana padano. Kazen zoals deze helpen de umami-smaak van het gerecht te verbeteren en voegen zoutheid toe op een smakelijke, meer ingetogen manier. Het garneren van het stevige pastagerecht met kruiden zoals peterselie zal het opfleuren door een beetje frisheid toe te voegen. Serveer met een lichte, groene salade of brood als je de maaltijd steviger wilt maken.
Hoe lang blijft spaghetti bolognese goed in de koelkast?
Restjes spaghetti bolognese zijn 3-5 dagen houdbaar in de koelkast. Doe de restjes in een luchtdichte bak, zowel de pasta als de saus, bij voorkeur terwijl het nog warm is. Dit zal meer vocht in de spaghetti en vleessaus vasthouden, waardoor het risico op uitdroging bij het opwarmen wordt verminderd. Bewaar de geraspte kaas en kruiden voor de garnering apart om hun versheid en smaak te behouden.
Kun je spaghetti bolognese invriezen?
Spaghetti bolognese invriezen is een goed idee als je extra maakt of geen tijd hebt om van de restjes te genieten voordat ze bederven. In de vriezer is de soep tot 3 maanden houdbaar. Doe zowel pasta als saus in een luchtdichte bak, bij voorkeur terwijl de pasta nog warm en vochtig is. Wacht vervolgens tot het is afgekoeld voordat je de bak in de vriezer doet. Vries het in zonder geraspte kaas of verse kruiden erop.
Kun je spaghetti bolognese opwarmen?
Spaghetti bolognese kan op een paar verschillende manieren worden opgewarmd. In de magnetron voor het gemak, op de kookplaat om de smaak te versterken met een beetje boter en vlocht, en in de oven, als je een grote portie hebt. Je vraagt je misschien ook af hoe je spaghetti bolognese die bevroren is kunt opwarmen. Ontdooi en verwarm het eenvoudig in de magnetron in stappen van 30 seconden. Roer het goed om de warmte gelijkmatig te verdelen en stop wanneer het grondig is opgewarmd.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 14 gram vezels
eiwit 760,9 gram eiwit
koolhydraten 728,8 gram koolhydraten
vet 434,8 gram vet

Ingrediënten

Bolognese
Pancetta (Italiaans, gezouten buikspek), in dunne plakjes gesneden
100 g
Olijfolie
1 el
Ui (ca. 75 g), fijngehakt
1
Wortel (ca. 75 g), in zeer kleine stukjes gesneden
1
Selderijstengels (ca. 50 g), in zeer kleine stukjes gesneden
2
Gehakt (ongeveer 12% vet)
400 g
Droge rode wijn of witte wijn
100 ml
Runderbouillon
300 ml
Geconcentreerde tomatenpuree
100 ml
Laurierblaadjes
2 takjes
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper
Arla Biologische Halfvolle melk
100 ml
Garnering
Verse kruiden
Serveren met
Verse pasta bijvoorbeeld spaghetti of fettuccine
500 g
Vers geraspt parmezaan
100 g

Traditionele Italiaanse spaghetti bolognese

De perfecte spaghetti bolognese heeft heerlijk uitgebalanceerde, complexe smaken. Het is een gerecht dat de betekenis duidelijk maakt van het gezegde 'het geheel is groter dan de som der delen'. Het is de combinatie van prachtige ingrediënten zoals tomatenpuree, wortelen, ui, selderij, wijn, pancetta en rundvlees die deze Italiaanse favoriet zo lekker maken.

Het is geweldig voor zowat elke gelegenheid, variërend van diners, date-avonden en familiebijeenkomsten, en omdat het alleen maar lekkerder wordt als je het laat sudderen, kun je het overdag maken wanneer het je uitkomt zonder dat je het op een specifiek tijdstip hoeft te bereiden; Laat het gewoon pruttelen totdat je klaar bent om ervan te gaan genieten. Het kan ook goed worden ingevroren, dus je kunt net zo goed een grote partij maken en wat bewaren voor een regenachtige dag. Op zoek naar meer heerlijke pastadiners? Bekijk onze recepten voor cacio e pepe, spaghetti carbonara of klassieke lasagne om meer Italiaanse favorieten te ontdekken.

Het geheim van de authentieke smaak

Een traditionele spaghetti bolognese met wortelen, ui en selderij, een combinatie die bekend staat als sofrito, zit boordevol smaak. Een smaakvolle, langzaam gestoofde saus heeft tijd nodig om te verdiepen. Laat je bolognesesaus minstens 1 uur garen. Als je echter voldoende tijd hebt, zal het gedurende 2-3 uur of zelfs 4-6 uur laten pruttelen alleen maar alle nuances en facetten van het smaakprofiel meer uitgesproken maken.

Het gehakt, de pancetta en de kaas zorgen voor heerlijke hartige smaken die worden aangevuld en uitgebalanceerd door de zoetheid die in de groenten naar voren wordt gebracht terwijl ze sudderen. De bitterheid en zuurgraad van de tomatenpuree en wijn snijden door de rijkdom van de bouillon en de saus op basis van melk en zorgen voor een goed afgeronde eetervaring.

Kies de beste wijn voor spaghetti bolognese

Maak een decadente, fancy spaghetti bolognese met rode wijn om een zuurtje toe te voegen en zorg voor sappig en mals gehakt. Je kunt er ook voor kiezen om witte wijn te gebruiken; het werkt net zo goed en het is ook wat ooit traditioneel werd gebruikt voor Italiaanse spaghetti bolognese. Het gebruik van wijn helpt de verschillende ingrediënten hun smaken vrij te geven, maar zorgt er op geen enkele manier voor dat het naar alcohol smaakt.

Over het algemeen voegen droge wijnen de meeste diepte toe. Daarom raden we aan om te kiezen voor gedurfde rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Côtes du Rhône en Zinfandel of frisse witte wijnen zoals Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Vermijd producten die als 'kookwijn' worden verkocht, omdat deze meestal een grote hoeveelheid toegevoegd zout bevatten die het gerecht kunnen gaan overheersen. Een laatste tip is om een wijn te gebruiken die je graag drinkt, omdat dit je een perfecte wijncombinatie geeft om van te genieten bij je decadente maaltijd, waardoor de smaken van de saus prachtig worden geaccentueerd. Als je graag met wijn kookt, raden we je ten zeerste aan om ook ons recept voor coq au vin eens te proberen. We beloven dat deze Franse klassieker je niet zal tegenvallen.

Gebruik zoute parmezaan en pancetta

De zoutheid die de Italiaanse pancetta en parmezaan toevoegen, maakt het gerecht echt af. Hun zoute smaak vermindert de eventuele aanhoudende bitterheid van de pittige tomaten en wijn en laat de aroma's van de andere ingrediënten doorkomen, zodat je echt kunt genieten van alle diepte die ze te bieden hebben.

Als je de ingrediëntenlijst bekijkt, vraag je je misschien af of je de pancetta kunt vervangen door spek. Hoewel dit de spaghetti bolognese niet zal verpesten, raden we het niet aan als je trouw wilt blijven aan de traditionele Italiaanse smaken. Hoewel pancetta en spek worden gemaakt van hetzelfde stuk vlees, het buikspek, brengen ze niet dezelfde smaken in het gerecht aangezien de eerste is gezouten en de laatste wordt gerookt. Het gebruik van spek in plaats van pancetta in spaghetti bolognese zal als zodanig een rokerigheid toevoegen die niet zo goed past bij het algehele smaakprofiel als de mildere pancetta.

Geef deze klassieker wat pit

Als je van een beetje pit houdt, wil je misschien een pittige spaghetti bolognese proberen met verse chilipeper en scherpe knoflook. Je kunt ook gedroogd chilipoeder of rokerige cayennepeper proberen als je het smaakprofiel grondiger wilt wijzigen of rozemarijn of tijm wilt toevoegen voor diepte en aardsheid.

Een spaghetti bolognese met champignons is misschien ook iets voor jou als je meer umami wilt. Het maken van een klassieke spaghetti bolognese met paddestoelen zoals champignons of portobello geeft de saus meer body en een taaiere textuur.