Zoeteaardappelpartjes

Zoeteaardappelpartjes

45 min.
Zoeteaardappelfrietjes zijn een superlekker bijgerecht, vooral in combinatie met een warm hoofdgerecht. Als je de aardappelen eerst in water legt, verdwijnt een deel van het zetmeel en krijg je krokantere frietjes!
https://www.arla.nl/recepten/zoeteaardappelpartjes/

Bereidingswijze

  • Maak de zoete aardappelen schoon en spoel ze goed af. Snijd ze in frietjes van ongeveer een centimeter dik en laat ze minstens een uur in koud water weken.
  • Giet het water af en laat de zoete aardappelen drogen op een handdoek.
  • Verhit de olie in een pan met zware bodem tot 150 °C. Bak de zoete aardappelen in porties gedurende 4-5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Haal ze uit de olie en laat ze afkoelen op keukenpapier of een handdoek.
  • Leg de frietjes in het maïszetmeel.
  • Verhoog de temperatuur van de olie tot 180 °C en bak nog een laatste keer tot de frietjes knapperig zijn. Bestrooi ze met zoutvlokken.
  • Klaar!
Eet smakelijk!
Tip

Kook de aardappelen 3-4 minuten in water en bekleed vervolgens een of twee bakplaten met bakpapier. Leg de frietjes in een gelijkmatige laag. Zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen en dat de plaat niet al te vol is. Bak de frietjes gedurende 20 minuten op 220 °C.

Zoeteaardappelpartjes

Hoe maak je zoeteaardappelfrietjes in een airfryer?
Een airfryer is een uitstekend hulpmiddel voor het eenvoudig maken van superknapperige zoeteaardappelfrietjes met minder olie dan de gefrituurde versie. Bedek de gesneden zoeteaardappelfrietjes gewoon met een gelijkmatig laagje maïszetmeel en een klein beetje olie. Bak vervolgens de frietjes in porties in de airfryer, voorverwarmd op 200 °C, tot ze goudbruin en krokant zijn. Breng op smaak en serveer. Tip: probeer de frietjes op smaak te brengen met knoflookpoeder en zoete of gerookte paprika voordat je ze in de airfryer bakt.
Waarom zijn mijn frietjes niet krokant?
Slappe frietjes zijn nooit leuk. Afhankelijk van de bereidingswijze kunnen er heel wat redenen zijn waarom ze minder krokant zijn. Bij het frituren is het belangrijk dat de olie voldoende warm is en dat de frietjes droog zijn voordat je ze bakt. Als je ze te vroeg uit de olie haalt, zullen ze zeker slap zijn. Bij het bakken in de oven of airfryer is het belangrijk dat je de bakplaat of het frituurmandje niet te vol doet. Doe je dit wel, dan worden de frietjes gestoomd in plaats van gebakken of gefrituurd, waardoor ze erg slap worden. Aardappelen – inclusief zoete aardappelen – bevatten afhankelijk van het seizoen ook meer of minder zetmeel en water, dus controleer van tevoren welke soort je gebruikt.
Moet je zoete aardappelen weken voor je ze frituurt?
In dit recept weken we de frietjes voor we ze frituren om wat zetmeel uit de zoete aardappel te verwijderen. Wij vinden dat dit een knapperiger resultaat geeft bij het frituren. De frietjes moeten minstens een uur ondergedompeld zijn, maar je kunt ze ook een nacht of maximaal 24 uur in het water laten liggen. Vergeet niet ze goed te drogen voor je ze frituurt. Als je ze in de oven of airfryer bakt, is uit tests gebleken dat weken geen significant verschil maakt voor het eindresultaat. De enige manier om het zeker te weten is om zelf verschillende manieren uit te proberen zodat je uiteindelijk perfecte frietjes krijgt.
Kan ik zoete aardappelfrietjes invriezen?
Zoete aardappelfrietjes kun je goed invriezen, waardoor het een van onze favoriete bijgerechten is om in grote hoeveelheden te bereiden om zo altijd een portie bij de hand te hebben voor drukke doordeweekse diners. Snijd je zoete aardappelen in frietjes, blancheer ze vervolgens in portjes door ze twee minuten in kokend water te doen en meteen daarna ijskoud water. Droog ze af, verdeel ze in porties, doe ze in diepvrieszakken en vries ze maximaal zes maanden in. Je kunt ze direct vanuit de vriezen bereiden. Of je ze nu gaat frituren, bakken in de oven of in de airfryer.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 13,5 gram vezels
eiwit 6,5 gram eiwit
koolhydraten 106,9 gram koolhydraten
vet 501,7 gram vet

Ingrediënten

Zoete aardappel
500 g
Frituurolie
500 ml
Maïzena
25 g
Zwarte zoutvlokken

Goudkleurig, knapperig en zoet – deze zoeteaardappelfrietjes zijn perfect bij je volgende hamburger, steak of gebraden kip.

Het verschil tussen gewone friet en zoeteaardappelfrietjes

De aardappels zijn afkomstig van twee zeer verschillende plantenfamilies (de zoete aardappel is een lid van de Windefamilie en de normale aardappel van de nachtschadefamilie) en daarom hebben deze zoeteaardappelfrietjes duidelijk een ander karakter, kleur en smaak. De warme oranjebruine kleur maakt duidelijk dat de frietjes die je voor je hebt niet 'gewoon' zijn. Wanneer je erin bijt, snap je meteen waarom ze zoet worden genoemd en merk je ook een andere, diepe smaak op.

Tips voor perfecte, knapperige zoeteaardappelfrietjes uit de oven

Als je je zoete aardappelen niet wilt frituren, is bakken in de oven een alternatief. Bedek de frietjes na het schillen en snijden met maizena en vervolgens in olie. De frietjes voor het bakken in water weken, maakt bij het bakken in de oven geen groot verschil, dus voel je vrij om deze stap over te slaan. Bekleed een of twee bakplaten met bakpapier en leg de frietjes in een gelijkmatige laag. Zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen en dat de plaat niet al te vol is. Bak de frietjes op 220 °C, draai ze na 20 minuten om en bak ze vervolgens nog 10-12 minuten in de oven tot ze knapperig zijn. Nu alleen nog maar op smaak brengen, serveren en genieten!