Voedingspatronen

Food moovers – kinderen winnen voor een gezonde levensstijl 

Arla heeft het Food Moovers project opgezet om schoolkinderen te informeren en ze te leren zorg te dragen voor hun eigen gezondheid. 

Het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon begint al op jonge leeftijd. De Arla Foundation heeft het educatieve project Food Moovers opgezet om schoolkinderen te leren bewust te worden van hun eigen voedingspatronen en hun de hiervoor benodigde tools aan te reiken.   

Het programma is ontwikkeld in samenwerking met een aantal experts, waaronder een chef-kok, twee leerkrachten en een hoogleraar op het gebied van gezondheid en pedagogiek. Het programma is gratis en ondersteunt leerkrachten bij het framen van innovatieve leerprocessen. Het zet leerlingen ertoe aan elkaar te motiveren en moedigt leerlingen actief aan hun gedachten en problemen te uiten. Zo worden leerlingen gevraagd een uitdaging uit hun dagelijkse leven in gedachten te nemen en hiervoor een oplossing te bedenken.  

Food Moovers wordt onder die naam al gebruikt door leerkrachten in Denemarken. Om ook het internationale potentieel van het programma te testen, werkt Arla samen met het Ministerie van Onderwijs in  de Verenigde Arabische Emiraten. Op de Britse school Jumeirah Park in Dubai is inmiddels een pilot project gestart. Omdat het programma tegelijkertijd op twee scholen in Denemarken liep, werd er met behulp van videobellen een soort van wedstrijd georganiseerd om leerlingen te activeren.  

Op deze manier leerden de leerlingen niet alleen wat het belang is van het tijd nemen voor de lunch, het eten van fruit en groenten en het drinken van melk, maar ook wat kinderen aan de andere kant van de wereld doen en eten.  

We zijn er trots op dat de pilot in de VAE een succes was en dat Food Moovers inmiddels wordt aangeboden in alle 7 Emiraten.