Biodiversiteit op een biologische boerderij

Bij Arla biologisch werken we hard aan het verbeteren van de biodiversiteit. We doen dit niet alleen, we werken samen met onze partners BoerenNatuur, haar agrarische collectieven en Trees For All. Samen verbeteren we de biodiversiteit niet alleen op, maar ook rondom Nederlandse boerderijen. Dit doen we door geselecteerde boerderijen van een advies te geven op maat en bomen en struiken te planten. We kiezen bomen en struiken die passen bij het landschap en de bodem, zo heeft iedere boerderij een advies dat perfect aansluit bij de omgeving en planten we bijvoorbeeld regionale soorten. In totaal planten we van 2023 tot en met 2025 85.000 bomen en struiken op en rondom deze boerderijen.

Biodiversiteit is heel belangrijk voor een gezond ecosysteem. Voor alle planten en dieren die leven in samenhang met de bodem, het water en de lucht. Want hoe groter het aantal verschillende organismen die samenwerken in een ecosysteem is? Des te makkelijker kan dat systeem schokken opvangen. Én zich weer herstellen. Daarmee is biodiversiteit van levensbelang. Voor het beschermen en herstellen van onze hele planeet. En voor ons eigen voorbestaan. En zeg nou zelf, jij geniet toch ook graag van al het moois dat de natuur te bieden heeft? 

Samenwerking met de natuur helpt de biodiversiteit

Helaas loopt de biodiversiteit in Nederland al jaren terug. Onze biologische boeren werken volop samen met de natuur. En houden waar mogelijk rekening met de biodiversiteit. Ze gebruiken geen kunstmest en bemesten nooit meer dan de bodem aankan. Zo blijft die gezond en ontstaat er geen overschot aan stikstof. In die gezondere bodem wroeten graag wormen. Tussen het gras leven insecten. En die trekken weer vogels aan. Ook groeien er meer klavers en kruiden, wat ook weer een positief effect heeft op de bodem. En het onkruid? Dat wordt met de hand weggehaald. Het geeft wat extra werk om bijvoorbeeld de distels met een zeis te maaien, maar de natuur vaart er wel bij.

En in ons kruidenrijke grasland groeien ook nog ‘ns veel bloemen. En daar komen de vlinders en bijen dan weer graag op af. Die bijen vormen trouwens ook een onmisbare schakel in ons voedselsysteem. Dus ook die zien we graag in en om onze weilanden. 

Bovendien houdt een gezonde bodem ook meer water vast. En dat scheelt weer sproeien. Zeker nu ons klimaat verandert en het vaker lang warm en droog blijft. Er zijn zelfs biologische boeren die nu al bewust kiezen voor planten die goed tegen droogte kunnen. Bijvoorbeeld omdat ze dieper wortelen. Zoals de Luzerne plant.

Ruimte voor lokale biodiversiteit in en rondom het weiland

Maar onze biologische boeren gaan nog verder: minimaal 5% van het land voor de koeien, maken ze geschikt voor lokale biodiversiteit. Sommige boeren laten delen onder water staan. Of zetten die zelfs bewust onder water. Zodat plas-draslandschap ontstaat. Waar weidevogels op afkomen en in het voorjaar rustig kunnen broeden. Andere boeren laten bomen staan of bijgroeien, waar bijvoorbeeld velduilen graag in verblijven. Beschikken ze meteen over natuurlijke muizenverjagers!

Een stuk land waar minstens 5 jaar achtereen gras groeit, noem je blijvend grasland. En die continuïteit leidt niet alleen tot meer biodiversiteit; er blijft ook meer CO2 in de bodem opgeslagen. En die stabiele bodemkwaliteit? Ook daarvoor kiezen onze biologische boeren!

Kortom: samen biodiversiteit bevorderen is van levensbelang. Voor vandaag en morgen. Omdat we ook de generaties na ons lekker van de natuur willen laten genieten!

Hoe ziet dit er dan uit?

Zo dus. Meer biodiversiteit zorgt voor een beter klimaat. En dat weer voor een veerkrachtig ecosysteem en uiteindelijk een gezondere leefomgeving. 

Hoe ziet dit er dan uit?

Zorg voor onze koeien staat centraal

De gezondheid van onze biologische koeien? Die staat centraal. Een blije koe zorgt voor een blije boer. 

Zorg voor onze koeien staat centraal