Nabetaling: Arla Foods keert melkveehouders 207 miljoen euro uit


Nabetaling over 2021 komt uit op 1,62 eurocent per kilogram melk

Nijkerk, 24 februari 2022 – Arla Foods betaalt haar coöperatieleden per geleverde kilogram melk in 2021 1,62 eurocent extra uit. Dit is woensdag 23 februari besloten tijdens de jaarvergadering van Arla’s Board of Representatives. In totaal keert Arla Foods 207 miljoen euro extra uit aan haar coöperatieleden als nabetaling en individuele consolidering. De rest van de jaarwinst wordt in het bedrijf geconsolideerd als eigen vermogen en voor toekomstige investeringen.

De nabetaling van 1,62 eurocent per kilogram melk is hoger dan de al eerder verhoogde nabetaling van 1,5 eurocent per kilogram. Vanwege de financiële positie van Arla Foods stelde de Board of Directors een hogere aanvullende betaling voor dan het gegarandeerde bedrag. Arla Foods’ Board of Representatives, het hoogste orgaan binnen Arla Foods dat bestaat uit gekozen leden, stemde in met de verhoogde nabetaling.

Als zuivelcoöperatie vinden wij het belangrijk om onze melkveehouders, die worden uitgedaagd door de algemene inflatie en stijgende kosten op de boerderij, te ondersteunen. Door ons nieuwe consolideringsbeleid toe te passen om meer van het jaarresultaat aan hen terug te geven en door hen kansen te bieden om de melkveehouderijen verder te ontwikkelen en toekomstbestendig te maken. Ik ben daarom blij dat de Board of Representatives het voorstel van de Board of Directors over de nabetaling aan onze melkveehouders heeft goedgekeurd.,” zegt Mark Boot, Managing director Arla Foods Nederland, België en Frankrijk.

Nieuw consolideringsbeleid
In oktober 2021 heeft de Board of Representatives een nieuw consolideringsbeleid, dat was voorgesteld door de Board of Directors, goedgekeurd ter ondersteuning van de investeringen die vanuit het bedrijf en de coöperatieleden op de melkveehouderijen nodig zijn om de doelstellingen van de nieuwe strategie van Arla Foods voor 2026 te realiseren. In het nieuwe beleid is de nabetaling al eerder verhoogd van 1,0 naar 1,5 eurocent per kilogram melk, op voorwaarde dat het bedrijf een jaarlijkse nettowinst behaalt van ten minste 2,8 procent van de omzet. De nabetaling wordt in twee termijnen, halverwege het financiële jaar en aan het einde van het jaar, uitgekeerd. Voor melkveehouders maakt de verhoogde nabetaling van 1,62 eurocent per kilogram geleverde melk in 2021 onderdeel uit van de jaaropgave in maart 2022.

Individuele en gemeenschappelijke consolidering
De Board of Representatives gaf ook goedkeuring aan een individuele consolidering van 0,33 eurocent per kilogram melk (42 miljoen euro). De rest van de winst (83 miljoen euro) is de gemeenschappelijke consolidering die binnen de onderneming zal worden geconsolideerd als eigen vermogen en voor toekomstige investeringen. 

Prestatieprijs en groepsomzet
Arla Foods’ prestatieprijs, die gebruikt wordt om de waarde te meten die Arla Foods per kilogram melk creëert, steeg in 2021 naar 39,7 eurocent per kilogram melk tegenover 36,5 eurocent per kilogram melk in 2020. De groepsomzet steeg naar 11,2 miljard euro (tegenover 10,6 miljard euro in 2020 en 10,5 miljard euro in 2019).

Meer informatie over de jaarresultaten 2021 van Arla Foods kun je hier vinden.