Aardappelpuree

Aardappelpuree

45 min.
De beste aardappelpuree is zelfgemaakt, waarbij de smaak wordt afgerond met kookroom.
https://www.arla.nl/recepten/aardappelpuree/

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in licht gezouten water gedurende ongeveer 20 minuten, tot je er gemakkelijk in kunt prikken.
  • Giet het water af en druk de aardappelen door een pureepers of pureer ze direct in de pan met een aardappelstamper.
  • Verwarm de melk en de room en roer door de aardappelen. Breng op smaak met zout en peper en roer lichtjes.
Eet smakelijk!

Aardappelpuree

Wat is de truc om goede aardappelpuree te maken?
Een van de belangrijkste dingen om te vermijden bij het maken van aardappelpuree is het gebruik van een blender of mixer. Met een blender of mixer wordt je aardappelpuree een zware, bijna lijmachtige pasta. Gebruik in plaats daarvan een eenvoudige stamper of een aardappelpers, gevolgd door een lepel of een langzame elektrische garde om de room en de melk erdoor te roeren. Een andere tip is om de melk en de room geleidelijk toe te voegen, zodat de aardappelen de vloeistoffen kunnen opnemen. Tot slot: meng je puree niet te veel. Als je te veel mengt, wordt de puree dicht en kleverig in plaats van luchtig.
Moet ik de melk verwarmen voordat ik die aan aardappelpuree toevoeg?
Als je de melk en de room verwarmt voordat je ze aan de puree toevoegt, worden de vloeistoffen beter door de aardappelen opgenomen en geïntegreerd. Koude melk vermengt zich minder goed met de puree. Dat kan je in de verleiding brengen de puree te veel te mengen, waardoor die dicht en kleverig wordt.
Is het beter om aardappelen te poffen of te koken voor het pureren?
Hoewel koken de klassieke manier is om je aardappelen stampklaar te maken, is poffen een geweldig alternatief. Zolang je ze genoeg tijd geeft om goed zacht te worden, komen je aardappelen vol smaak en met een minimum aan vocht uit de oven. Dat is het perfecte uitgangspunt voor een heerlijke puree. Je kunt ook een gehalveerde bol knoflook mee poffen met de aardappelen. Knijp vervolgens wat gepofte knoflookteentjes leeg in de puree voor een geweldige, diepe smaak.

Ingrediënten

Kruimige aardappelen
1 kg
Melk
200 ml
Kookroom
50 ml
Zout
1 tl
Zwarte peper naar smaak

Het meest fluweelzachte aardappelgerecht

Een royale portie warme en luchtige aardappelpuree is de perfecte begeleiding van bijna elk vlees-, vis- of groentegerecht. Als je de kunst van het pureren beheerst, ben je de held van elk familiediner en elke bijeenkomst.

De oorsprong van aardappelpuree

Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de gedomesticeerde Zuid-Amerikaanse aardappel in de 16e eeuw naar Europa. Maar pas in de tweede helft van de 18e eeuw begon een Franse legerapotheker, Antoine-Augustin Parmentier, een campagne om mensen ervan te overtuigen dat aardappelen geschikt zijn voor menselijke consumptie en niet alleen als veevoer. Het pureren van de aardappelen was een van de methodes die Parmentier aanraadde. Aardappelpuree met melk en boter komt vanaf de 18e eeuw voor in receptenboeken.

De allerbeste aardappelen om te pureren

Heerlijke puree vereist de juiste soort aardappel. Het kiezen van een aardappel met een hoog zetmeelgehalte is de eerste stap naar een zachte, luchtige puree. Welke soort aardappel dat is, hangt af van waar je je op de wereld bevindt. Russet en Yukon Gold zijn populair in Amerika, terwijl King Edward en Maris Piper meer voorkomen in Europa en andere delen van de wereld.

Kruiden en specerijen om je puree een extra kick te geven

Er zijn tal van kruiden, specerijen en smaakmakers die je kunnen helpen om een aardappelpuree voor fijnproevers te maken. Knoflook bijvoorbeeld. Je kunt een paar tenen knoflook meekoken en samen met de aardappelen pureren voor extra smaak. Of gebruik gewoon knoflookpoeder om je puree op smaak te brengen. Als de knoflook er eenmaal in zit, kan wat gehakte peterselie, rozemarijn of tijm voor een mooie kleur en smaak zorgen. Een klassieke specerij voor aardappelpuree is vers gemalen nootmuskaat, een klein snufje is al genoeg. Je kunt ook cayenne- of chilipoeder toevoegen voor extra warmte in je puree, of een beetje citroensap om de smaak van de aardappelen echt naar voren te brengen.