Aardbeientrifle

Aardbeientrifle

15 min.
Een no-bake aardbeientrifle is een heel gemakkelijk te maken dessert. In een handomdraai serveer je een verrukkelijke traktatie met laagjes vanillecake, verse aardbeien, aardbeienjam en slagroom. De combinatie van verschillende kleuren, smaken en texturen zorgt voor een heerlijk dessert. Gebruik ons eenvoudige recept voor aardbeientrifle om tijdens de ramadan een decoratief, gelaagd iftar-dessert te maken.

Bereidingswijze

  • Klop de slagroom met een handmixer of in een blender.
  • Snijd de aardbeien in helften.
  • Leg een laagje cake in een serveerschaal. Voeg vervolgens een laagje jam toe. Bedek de jam met slagroom en een laagje gehalveerde aardbeien.
  • Voeg nog een laagje cake, jam, slagroom en gehalveerde aardbeien toe. Serveer koud en geniet!
Eet smakelijk!
Tip

Om het gemakkelijk en snel te houden, hoef je voor dit recept geen versgebakken cake te gebruiken. Kies gewoon een cake met vanillesmaak, snijd die in kleine vierkantjes of stukjes en gebruik die voor de laagjes in de aardbeientrifle. Of je de cake nu zelf maakt of niet, voor een aardbeientrifle kun je een klassieke cake, een sponscake of andere cake gebruiken. Gebruik een verse cake of restjes die een beetje droog zijn geworden. Maak de cake gewoon vochtig door hem te besprenkelen met fris vers sinaasappelsap of mandarijnensap. Dat is de perfecte manier om restjes cake op een andere en smakelijke manier te gebruiken. Voor een zoetere optie kun je je laten inspireren door ons recept voor basbousa en de stukken cake besprenkelen met een zelfgemaakte eenvoudige siroop met bloemenaroma's, zoals oranjebloesemwater of rozenwater. Een aardbeientrifle is dan ook een prachtige manier om oude cake nieuw leven in te blazen.

Vragen over aardbeientrifle

Met dit recept voor aardbeientrifle is het maken van een lekker dessert heerlijk eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over dit perfecte iftar-dessert.

Hoe maak je aardbeientrifle?
Een snel en gemakkelijk dessert zoals deze aardbeientrifle is perfect voor drukke periodes waarin je al veel tijd in de keuken doorbrengt. Maak laagjes van blokjes vanillecake, aardbeienjam, slagroom en gehalveerde verse aardbeien om een kleurrijke aardbeientrifle te maken. Serveer het dessert koud en geniet van de zoete smaken.
Wat voor cake zit er in aardbeientrifle?
Trifles worden vaak gemaakt met verkruimelde koekjes, maar in dit geval gebruiken we een smeuïge zachte cake. Ze worden wel op dezelfde manier geserveerd met slagroom en fruit; in dit geval aardbeien. Je kunt verschillende cakesoorten gebruiken voor de cakelaagjes in de aardbeientrifle. Gebruik bijvoorbeeld een lichte sponscake, een volle, vettere klassieke cake of een luchtige wolkencake. Welke cake je ook besluit te gebruiken, een zoete cake met vanillesmaak is precies goed voor dit dessert.
Hoe lang duurt het opstijven van aardbeientrifle?
Aangezien voor dit recept voor aardbeientrifle geen custard nodig is, heeft het geen tijd nodig om op te stijven. Het is wel een goed idee om de jam wat tijd te gunnen om in de vanillecake te sijpelen en zijn zoete, fruitige smaak te verspreiden. Door de trifle iets eerder te maken, krijgen de smaken meer tijd om zich te vermengen. Het dessert kan ook het best koud worden geserveerd, dus met een beetje planning kom je een heel eind als je wilt genieten van een zelfgemaakte aardbeientrifle.
Hoe lang is aardbeientrifle houdbaar?
Aardbeientrifles zijn 3 dagen houdbaar in de koelkast, hoewel de textuur van de slagroom en de cake na verloop van tijd losser wordt. Dek de serveerschaal goed af met huishoudfolie of bewaar de restjes in een luchtdichte bak. Wij raden af om restjes aardbeientrifle in te vriezen. Om de aardbeien beter vers te houden, kun je ze macereren met suiker (gewoon de gehalveerde aardbeien omscheppen met kristalsuiker) om te voorkomen dat ze te snel zacht worden. Door fruit op deze manier te macereren wordt ook de smaak versterkt.

Ingrediënten

Room
1 L
Vanille cakes
4
Aardbeien
200 g
Aardbeienjam
315 g

Heerlijke gelaagde aardbeientrifle met slagroom

De combinatie van aardbeien en slagroom is klassiek, en door stukjes smakelijke vanillecake toe te voegen wordt de combinatie nog verrukkelijker. Dit gelaagde dessert met smeuïge cake, zoete jam, verse aardbeien en romige slagroom zit vol zoete, zomerse smaken.

Het kleurcontrast tussen de rode aardbeien en de witte slagroom is een prachtig schouwspel, en geserveerd in een glazen of kristallen schaal is dit dessert zowel een feest voor het gehemelte als een lust voor het oog.

Verse aardbei en zoete aardbeienjam

Hoewel het misschien overdreven lijkt om in dit dessert zowel aardbeienjam als verse aardbeien te gebruiken, heeft elk zijn eigen smaak en textuur. Afhankelijk van hoe rijp ze zijn, zijn de verse aardbeien heerlijk sappig en zoet of nog enigszins stevig en zoetzuur. Zo zorgen de gehalveerde aardbeien voor frisheid, een beetje bite en zuurheid. Maar de jam is altijd zoet. De dikke maar toch vloeibare consistentie bindt het dessert, omdat het de cake doordrenkt en nog vochtiger en smeuïger maakt.

Bekijk voor meer heerlijke desserts met vers fruit onze recepten voor minifruittaartjes en fruitsalade met slagroom.

Gemakkelijke aardbeientrifle met vanillecake

Een aardbeientrifle met smeuïge en luchtige cake is een romige, zachte traktatie. De vanillesmaak combineert goed met zoete aardbeien en rijke slagroom. De delicate vanille geeft de cake een fruitig-zoete, licht bloemige smaak met heerlijk verwarmende eigenschappen, die perfect past bij de aardbeien en de slagroom. Het is een dessert met slechts een handvol ingrediënten dat in een handomdraai klaar is, maar je familie en gasten zullen zich gegarandeerd verwend voelen en er hoe dan ook van genieten.

Experimenteer met gemengde bessen in de trifle

Misschien horen er voor jou in het beste recept voor aardbeientrifle ook andere bessen. Aardbeien passen goed bij veel vruchten en bessen, waaronder bramen, bosbessen en frambozen.

De aardbeienjam kan natuurlijk ook worden gemengd met of vervangen door andere soorten jam om spannende smaakcombinaties te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een wrange frambozenjam combineren met zoete aardbeien en bloemige bosbessen of een rijke en kleverige dadeljam gebruiken met zure cranberry's of zoetzure kersen.