Appelgalette
Bereidingswijze
Taartbodem:
Vulling:
Bereiding:
Tip
Zoals velen onder jullie wellicht al weten, is de consistentie van het deeg vóór het bakken erg belangrijk om ervoor te kunnen zorgen dat het stevig genoeg is om zijn vorm te behouden wanneer de appels vocht afgeven. De belangrijkste tip om de structuur van je galette te waarborgen, is om het deeg tijdens elke stap van het proces koel te houden. Nadat je je deeg snel hebt uitgerold zoals beschreven in het recept, is het erg belangrijk om het deeg lang genoeg in de koelkast te leggen zodat het goed kan afkoelen (ca. 15 minuten). Als het deeg te warm is wanneer je het in de oven plaatst, zal het openvouwen. Hierdoor komen de fruitige lekkernijen naar buiten, wat kan leiden tot smaakverlies en een kleffe bodem. Een andere tip om die gevreesde kleffe bodem te vermijden, is om je appelgalette op een hete ondergrond te bakken. Plaats hiervoor tijdens het voorverwarmen van de oven gewoon een omgekeerde kookplaat of pizzasteen in de oven. Zo wordt de galette tegelijkertijd langs de boven- en onderkant gebakken, wat betekent dat de onderkant heerlijk kruimelig zal zijn in plaats van deegachtig.
Vragen over appelgalette
Het maken van een heerlijke appelgalette is eenvoudig als je eenmaal de juiste appels hebt gekozen en onze tips over het maken van een bladerige taartbodem hebt gelezen. Hieronder vind je meer informatie over galettes en kun je enkele vaak gestelde vragen lezen over, onder meer, hoe je een galette moet bereiden en bewaren.
Ingrediënten
Taartbodem:
Bloem
|
175 g |
---|---|
Amandelmeel
|
75 g |
Suiker
|
50 g |
Koude boter
|
150 g |
Ei
|
1 |
Vulling:
Suiker
|
50 g |
---|---|
Amandelmeel
|
25 g |
Rode appels in dunne schijfjes (ca. 5)
|
375 g |
Geklopt eieren
|
|
Parelsuiker
|
Geserveerd met:
Zure room, 18%
|
250 ml |
---|
Franse appelgalette met bladerkorst
Appeltaart is een geliefd dessert en deze rustieke, Franse versie die bekend staat als een galette is geen uitzondering. De combinatie van de kleverige, zoete appels en de heerlijke botersmaak van de bladerkorst is subliem. Door de appelgalette warm te serveren met koude zure room, krijg je een verrassend gerecht met een aangename zuurgraad en scherpheid. Het resultaat is een evenwichtige smaak die iedereen zal kunnen bekoren.
Ben je op zoek naar andere fruittaarten, appelgerechten of Franse recepten om uit te proberen? Probeer dan zeker onze heerlijke recepten voor pruimentaart, zelfgemaakte appeltaart of kersenclafoutis.
De beste appels kiezen voor een appelgalette
Welke appel je kiest voor je appelgalette heeft een grote invloed op het smaakprofiel van je taart. Afhankelijk van de appels kan de taart scherp, zoet of zelfs beide zijn. Je kunt elke appel gebruiken voor een taart, maar sommige zijn meer geschikt dan andere, ook wat de textuur betreft.
Kies voor een mix van zoete en zure appels voor de lekkerste appelgalette. Als je de taart een tikkeltje zuur wilt maken, zorgt de sappige Honeycrisp-appel zowel voor zoetheid als een zure smaak. Wil je nog scherper, kies dan voor Granny Smith: een van de beste appels om mee te bakken, omdat deze zijn vorm beter behoudt dan de meeste andere appels. Vaak is het echter aan te raden om deze soort te combineren met een zoetere appel om de zuurgraad in evenwicht te brengen.
De zoete Cox's Orange Pippin-appel met zijn complexe smaak met accenten van peer, sinaasappel en meloen past zeker ook bij dit appelgaletterecept, vooral in combinatie met een zuurdere appel.
Proef de zoetheid van een bodem van amandelmeel
Als je amandelmeel gebruikt voor de bodem van onze appelgalette, is het dessert al meteen zoeter. Geniet van een bladerige, extra zoete bodem, waarbij de zoete en zure appelvulling perfect in balans is. Amandelmeel wordt gemaakt van gemalen amandelen en bezorgt het gerecht een aangename, nootachtige smaak die perfect in evenwicht is met de frisheid van de appels.
Omdat amandelmeel rijk is aan vezels, absorbeert het ook erg makkelijk vloeistoffen. Dit maakt het perfect voor gebruik in een fruitgebak zoals dit galetterecept met appels, omdat vers fruit tijdens het koken vrij veel vloeistof kan afgeven.
Hoe een galette vouwen
Het kan erg moeilijk lijken om je appelgalette op te vouwen om hem ovenklaar te maken zonder dat hij er overdreven rustiek gaat uitzien. Maar eigenlijk is dit erg eenvoudig, en eenmaal je deze eenvoudige truc kent, zul je het proces in een handomdraai onder de knie hebben. Rol het deeg uit en leg de appelvulling erop. Laat hierbij ongeveer 5 cm vrij rond de rand. De truc is om voorzichtig telkens een deel van de rand over de vulling te vouwen, totdat je in het midden een gat hebt waarin je de vulling ziet, met laagjes deeg langs de randen. Bak en geniet van je rustieke, makkelijk gevouwen appelgalette!
Voeg bessen toe voor een zoetere of scherpere smaak
Het mooie van een appelgalette is dat je hem op talloze manieren kunt bereiden. Zo kun je hem aan je eigen smaak aanpassen of seizoensfruit uit je tuin gebruiken. Als je je appelgalette wat zuurder wilt maken, voeg dan zwarte bessen, kruisbessen of frambozen toe.
Combineer je bessen met andere fruitsoorten om meer smaak toe te voegen. Experimenteer bijvoorbeeld met zoete perziken of pruimen in de nazomer of zure rabarber in de lente. Je kunt ook zoete of zure kersen toevoegen.