Appelgalette

Appelgalette

1 u
Galette is een Frans woord dat wordt gebruikt voor verschillende soorten fruit- en bessentaarten. Deze makkelijke appelgalette is een smakelijke versie van een klassieke galette gevuld met verse appels. Leg de appelschijfjes in een leuk patroon of geef de taart een eenvoudigere, meer rustieke uitstraling door de appels in kleine stukjes te snijden en ze over de bodem te verspreiden. Een appelgalette smaakt absoluut heerlijk, vooral als je hem serveert met koude crème fraîche.
https://www.arla.nl/recepten/appelgalette/

Bereidingswijze

Taartbodem:
  • Meng de bloem, het amandelmeel en de suiker in een kom.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en verkruimel in het bloemmengsel.
  • Voeg eieren toe en kneed het deeg.
  • Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier. De taartbodem moet rond zijn en het bakpapier bijna vullen (ca. 40 cm diameter). Leg de bodem op een bakplaat en zet in de koelkast.
Vulling:
  • Meng de suiker en het amandelmeel samen in een kleine kom.
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Strooi het suikermengsel over de bodem (zorg voor ca. 5 cm rand zonder suiker).
  • Verdeel de appelschijfjes over de bodem.
  • Maak de rand van de taartbodem voorzichtig los van het bakpapier met een klein scherp mesje en vouw de rand over de vulling.
  • Bestrijk de rand met ei en bestrooi met parelsuiker.
  • Bak de galette ca. 15 minuten in het midden van de oven tot de randen goudbruin en knapperig zijn. Serveer de appelgalette warm met crème fraîche.
Eet smakelijk!
Tip

Zoals velen onder jullie wellicht al weten, is de consistentie van het deeg vóór het bakken erg belangrijk om ervoor te kunnen zorgen dat het stevig genoeg is om zijn vorm te behouden wanneer de appels vocht afgeven. De belangrijkste tip om de structuur van je galette te waarborgen, is om het deeg tijdens elke stap van het proces koel te houden. Nadat je je deeg snel hebt uitgerold zoals beschreven in het recept, is het erg belangrijk om het deeg lang genoeg in de koelkast te leggen zodat het goed kan afkoelen (ca. 15 minuten). Als het deeg te warm is wanneer je het in de oven plaatst, zal het openvouwen. Hierdoor komen de fruitige lekkernijen naar buiten, wat kan leiden tot smaakverlies en een kleffe bodem. Een andere tip om die gevreesde kleffe bodem te vermijden, is om je appelgalette op een hete ondergrond te bakken. Plaats hiervoor tijdens het voorverwarmen van de oven gewoon een omgekeerde kookplaat of pizzasteen in de oven. Zo wordt de galette tegelijkertijd langs de boven- en onderkant gebakken, wat betekent dat de onderkant heerlijk kruimelig zal zijn in plaats van deegachtig.

Vragen over appelgalette

Het maken van een heerlijke appelgalette is eenvoudig als je eenmaal de juiste appels hebt gekozen en onze tips over het maken van een bladerige taartbodem hebt gelezen. Hieronder vind je meer informatie over galettes en kun je enkele vaak gestelde vragen lezen over, onder meer, hoe je een galette moet bereiden en bewaren.

Wat is een galette?
Een galette is een soort Frans gebak dat plat en rond is en kan worden omschreven als een rustieke taart. De speciale techniek waarbij de bodem over de vulling wordt gevouwen en een gat in het midden wordt gelaten, geeft de galette zijn karakteristieke rustieke uitstraling. Een galette kan worden bereid met een zoete of hartige vulling. Een zoete versie zoals ons appelgaletterecept is een echte klassieker.
Hoe maak je een galette?
Ons appelgaletterecept is makkelijk te volgen, vooral met onze eenvoudige tips voor het maken en vouwen van de bodem. Maak de taartbodem, rol hem uit en maak de vulling terwijl de bodem in de koelkast afkoelt en de oven voorverwarmt. Als de vulling klaar is en het deeg gekoeld, kun je de appelgalette samenstellen en bakken. Serveer hem warm uit de oven of op kamertemperatuur met een heerlijk koude crème fraîche. Je krijgt het beste resultaat als je de galette na het bakken even laat rusten op een rooster, zodat hij opstijft. Zo wordt de vulling steviger en loopt deze niet uit bij het snijden.
Hoe lang moet je een galette bakken?
De baktijd kan verschillen afhankelijk van de oven. Wanneer de korst van de galette een diep goudbruine kleur heeft en de appelvulling borrelt en zacht is, is hij genoeg gebakken. Volg voor de zekerheid ons appelgaletterecept en bak hem gedurende de aanbevolen 15 minuten, maar geen nood als het deeg wat langer nodig heeft om perfect te bakken. Als de bovenkant te donker wordt voordat de vulling begint te borrelen, dek hem dan af met aluminiumfolie.
Kun je van tevoren een galette maken?
Omdat afkoelen een essentieel onderdeel is van het kookproces, is het vrij eenvoudig om een galette van tevoren te maken. Dit betekent dat je je galette kunt bereiden en bakken wanneer het je uitkomt. Een gebakken appelgalette of fruittaart is in het algemeen 3-4 dagen houdbaar in de koelkast en behoudt zijn bladerige korst als hij correct wordt bewaard (verpakt in huishoudfolie of in een luchtdichte doos).
Kun je een galette invriezen?
Je kunt een appelgalette zowel gebakken als ongebakken makkelijk invriezen. Een gebakken galette is tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Als je de galette wilt opeten, laat hem dan eerst een nachtje ontdooien in de koelkast. Verwarm hem de volgende dag ongeveer 15 minuten en serveer met koude crème fraîche. Een ongebakken galette blijft ook ongeveer 3 maanden goed en kan direct uit de vriezer worden gebakken.

Ingrediënten

Taartbodem:
Bloemen
175 g
Amandelmeel
75 g
Suiker
50 g
Koude boter
150 g
Ei
1
Vulling:
Suiker
50 g
Amandelmeel
25 g
Rode appels in dunne schijfjes (ca. 5)
375 g
Geklopt eieren
Parelsuiker
Geserveerd met:
Zure room, 18%
250 ml

Franse appelgalette met bladerkorst

Appeltaart is een geliefd dessert en deze rustieke, Franse versie die bekend staat als een galette is geen uitzondering. De combinatie van de kleverige, zoete appels en de heerlijke botersmaak van de bladerkorst is subliem. Door de appelgalette warm te serveren met koude zure room, krijg je een verrassend gerecht met een aangename zuurgraad en scherpheid. Het resultaat is een evenwichtige smaak die iedereen zal kunnen bekoren.

Ben je op zoek naar andere fruittaarten, appelgerechten of Franse recepten om uit te proberen? Probeer dan zeker onze heerlijke recepten voor pruimentaart, zelfgemaakte appeltaart of kersenclafoutis.

De beste appels kiezen voor een appelgalette

Welke appel je kiest voor je appelgalette heeft een grote invloed op het smaakprofiel van je taart. Afhankelijk van de appels kan de taart scherp, zoet of zelfs beide zijn. Je kunt elke appel gebruiken voor een taart, maar sommige zijn meer geschikt dan andere, ook wat de textuur betreft.

Kies voor een mix van zoete en zure appels voor de lekkerste appelgalette. Als je de taart een tikkeltje zuur wilt maken, zorgt de sappige Honeycrisp-appel zowel voor zoetheid als een zure smaak. Wil je nog scherper, kies dan voor Granny Smith: een van de beste appels om mee te bakken, omdat deze zijn vorm beter behoudt dan de meeste andere appels. Vaak is het echter aan te raden om deze soort te combineren met een zoetere appel om de zuurgraad in evenwicht te brengen.

De zoete Cox's Orange Pippin-appel met zijn complexe smaak met accenten van peer, sinaasappel en meloen past zeker ook bij dit appelgaletterecept, vooral in combinatie met een zuurdere appel.

Proef de zoetheid van een bodem van amandelmeel

Als je amandelmeel gebruikt voor de bodem van onze appelgalette, is het dessert al meteen zoeter. Geniet van een bladerige, extra zoete bodem, waarbij de zoete en zure appelvulling perfect in balans is. Amandelmeel wordt gemaakt van gemalen amandelen en bezorgt het gerecht een aangename, nootachtige smaak die perfect in evenwicht is met de frisheid van de appels.

Omdat amandelmeel rijk is aan vezels, absorbeert het ook erg makkelijk vloeistoffen. Dit maakt het perfect voor gebruik in een fruitgebak zoals dit galetterecept met appels, omdat vers fruit tijdens het koken vrij veel vloeistof kan afgeven.

Hoe een galette vouwen

Het kan erg moeilijk lijken om je appelgalette op te vouwen om hem ovenklaar te maken zonder dat hij er overdreven rustiek gaat uitzien. Maar eigenlijk is dit erg eenvoudig, en eenmaal je deze eenvoudige truc kent, zul je het proces in een handomdraai onder de knie hebben. Rol het deeg uit en leg de appelvulling erop. Laat hierbij ongeveer 5 cm vrij rond de rand. De truc is om voorzichtig telkens een deel van de rand over de vulling te vouwen, totdat je in het midden een gat hebt waarin je de vulling ziet, met laagjes deeg langs de randen. Bak en geniet van je rustieke, makkelijk gevouwen appelgalette!

Voeg bessen toe voor een zoetere of scherpere smaak

Het mooie van een appelgalette is dat je hem op talloze manieren kunt bereiden. Zo kun je hem aan je eigen smaak aanpassen of seizoensfruit uit je tuin gebruiken. Als je je appelgalette wat zuurder wilt maken, voeg dan zwarte bessen, kruisbessen of frambozen toe.

Combineer je bessen met andere fruitsoorten om meer smaak toe te voegen. Experimenteer bijvoorbeeld met zoete perziken of pruimen in de nazomer of zure rabarber in de lente. Je kunt ook zoete of zure kersen toevoegen.