Chocoladesaus

Chocoladesaus

15 min.
Dit is het beste recept voor chocoladesaus met room, een beetje boter en veel pure chocolade. Serveer deze heerlijke pure chocoladesaus warm over vanille-ijs en je favoriete gemengde bessen als je indruk wilt maken op vrienden en familie met een heerlijk maar snel dessert.
https://www.arla.nl/recepten/chocoladesaus/

Bereidingswijze

  • Breek de chocolade in kleinere stukjes.
  • Breng de room in een steelpan op matig vuur aan de kook.
  • Zet het vuur lager, voeg de chocolade en de boter toe. Roer tot de chocolade is gesmolten.
  • Serveer met vanille-ijs en verse bessen.
Eet smakelijk!
Tip

Als deze dessertsaus afkoelt, kan er, net als bij andere sauzen, een ‘vel' op komen. Dat gebeurt op natuurlijke wijze doordat het vet van de room naar de oppervlakte stijgt en een beetje stolt door de reactie met de koelere lucht. Dit vel is niets om bang voor te zijn en wanneer je de saus weer opwarmt, lost het op en wordt het vanzelf weer opgenomen in de saus als je die doorroert.

Tip

Als je de saus koud wilt serveren, kunt je het vel voorzichtig verwijderen. Opkloppen met de rest van de koude saus werkt niet goed en kan leiden tot een ongelijke textuur. Probeer de saus te bewaren met een laag huishoudfolie direct op het oppervlak om te voorkomen dat er een vel ontstaat.

Vragen over chocoladesaus

Je kunt gemakkelijk en snel een heerlijke zelfgemaakte saus met pure chocolade in elkaar draaien voor verschillende soorten nagerechten. Hieronder lees je onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over chocoladesaus, onder andere hoe je deze het beste kunt indikken, gebruiken en bewaren.

Wat is chocoladesaus?
Chocoladesaus is niet zomaar gesmolten chocolade. Het is gesmolten chocolade die is gekookt met room en boter. De zuivelproducten verdikken de saus en geven hem een heerlijk smeuïge consistentie. Het koken van de saus met boter en room zorgt er ook voor dat hij bij het afkoelen niet helemaal hard wordt zoals gesmolten chocolade van nature doet.
Hoe maak je chocoladesaus?
Met ons recept voor chocoladesaus is het ongelofelijk eenvoudig om zelfgemaakte chocoladesaus te maken. Breek de chocolade gewoon in stukjes terwijl je op middelhoog vuur de room aan de kook brengt. Nadat je het vuur lager hebt gezet, voeg je de chocolade en boter toe en roer je het mengsel tot die is gesmolten en de saus egaal is. Geniet van je zelfgemaakte dessertsaus terwijl hij nog warm is, met ijs en verse gemengde bessen.
Hoe maak je chocoladesaus dikker?
De saus lijkt altijd vloeibaarder als hij net klaar is met koken, maar hij wordt snel dikker als hij afkoelt. Laat je saus dus even afkoelen om de consistentie echt te testen. Het recept vraagt om boter en room, wat bijdraagt aan een rijke, zijdeachtige textuur, en als je je zelfgemaakte saus opnieuw hebt opgewarmd en vindt dat hij wat aan de dunne kant is, kun je een beetje room toevoegen en de saus goed opkloppen om hem voor het opdienen in te dikken.
Wat doe je met overgebleven chocoladesaus?
Je kunt een zelfgemaakte chocoladesaus op talloze manieren gebruiken. Je kunt je pannenkoeken of wafels nog lekkerder maken, de saus over zelfgemaakt ijs gieten, hem gebruiken als decadente dip voor vers fruit en bessen, hem door melk roeren om heerlijke chocolademelk te maken of hem over taarten en ander gebak gieten.
Kun je chocoladesaus invriezen?
Dessertsaus met chocolade kan goed worden ingevroren. Bewaar ham in een luchtdichte doos met huishoudfolie over het oppervlak om kristallisatie en vriesbrand te voorkomen. In de vriezer kun je chocoladesaus tot 6 maanden bewaren. Laat hem ontdooien in de koelkast voordat je hem au bain-marie opwarmt. Als je in plaats daarvan de saus opwarmt in de magnetron, stop dan met tussenpozen van 10 seconden om te roeren en de consistentie van de saus te controleren.
Hoe lang blijft chocoladesaus goed?
Deze zelfgemaakte saus kan tot 2 weken in de koelkast worden bewaard. Bewaar hem in een luchtdichte doos en verwarm de hoeveelheid die je wilt gebruiken au bain-marie of, langzaam maar zeker, in de magnetron. Warm niet alle overgebleven saus op als je niet van plan bent deze op te eten, want meerdere keren opnieuw opwarmen kan de houdbaarheid verkorten.

Ingrediënten

Chocoladesaus:
Pure chocolade (ongeveer 55% cacao)
200 g
Volvette room
2½ dl
Boter
25 g
Geserveerd met:
Vanille-ijs
½ L
Gemengde bessen
200 g

Makkelijke warme chocoladesaus

Een gemakkelijke chocoladesaus is een snelle manier om geweldige desserts nog lekkerder te maken of om de beste dipsaus te maken. Met slechts drie verschillende ingrediënten – pure chocolade, volvette room en boter – en een bereidingstijd van slechts 15 minuten wordt dit recept vast en zeker je nieuwe favoriet voor desserts. De room en een kleine hoeveelheid boter maken de saus glanzend en geven deze dikke saus een perfecte consistentie en een fluweelzacht mondgevoel. De pure chocolade is natuurlijk het toppunt van het recept en geeft de saus zijn karakteristieke rijke chocoladesmaak die zowel zoet als een beetje bitter is.

Toepassingen

Onze eenvoudige chocoladesaus is gemakkelijk te bereiden en heeft vele verschillende toepassingen die allemaal even lekker zijn. Lees verder voor een aantal van de beste manieren om je zelfgemaakte dessertsaus te gebruiken.

Giet over dessert en ijs

Deze zelfgemaakte saus is heerlijk om over desserts als pannenkoeken en Belgische wafels te gieten. Voor het ultieme heerlijke dessert combineer je een van deze goudbruin gebakken lekkernijen met vanille-ijs en deze saus – veel beter dan dat wordt het niet. Natuurlijk smaakt het ook heerlijk als je het simpel houdt en de warme saus gewoon over een portie ijskoud, zelfgemaakt ijs giet, want dit is misschien wel de beste chocoladesaus voor ijs. Of je nu kiest voor traditioneel, ouderwets ijs met vanillesmaak of hebt besloten te experimenteren met andere klassieke smaken zoals karamel, pindakaas of chocolade, deze pure chocoladesaus voor ijs is altijd goed.

Gebruik als dip voor fruit en bessen

Een andere mogelijkheid om de zelfgemaakte dessertsaus te gebruiken is om een gemakkelijk en heerlijk dessert te maken van vers fruit en bessen met een heerlijke dipsaus. Aardbeien in chocolade zijn natuurlijk een bekend en geliefd gerecht, maar veel andere soorten fruit en bessen smaken ook heerlijk in combinatie met chocolade. Experimenteer met frambozen, bananen, bramen, bosbessen, kersen, perziken en nectarines, afhankelijk van wat er in het seizoen is, om je favoriete fruit te vinden voor je heerlijke chocoladesaus.

Experimenteer met het recept

Als je de smaken van je zelfgemaakte pure chocoladesaus wilt intensiveren, voeg dan ½ theelepel zeezout toe tijdens het koken. Het toevoegen van zout is een geweldige manier om de smaak van zowel zoete als hartige gerechten te versterken, en door zout te combineren met chocolade wordt ook de natuurlijke bitterheid van de chocolade verminderd.

Als je daarentegen het recept letterlijk pittiger wilt maken, voeg dan eens chilipoeder toe. Het kruidige chilipoeder werkt prachtig samen met de rijkdom van de pure chocolade en de romigheid van de boter en de room. Een chocolade-chilisaus is heerlijk als dipsaus voor zoet fruit zoals aardbeien.

Een derde mogelijkheid is de dessertsaus een warme twist te geven door er 1 theelepel kaneel en 2 theelepels koffielikeur, of bijvoorbeeld Kahlua, aan toe te voegen. De toevoeging van kaneel en alcohol geeft de saus een verwarmende smaak en een beetje een kick. Hij is ook heerlijk met een vleugje sterke drank zoals cognac of whisky; dit zijn smaken die bijzonder goed werken met chocolade.