Cottage cheese is een specifiek soort verse kaas gemaakt van wrongel afkomstig van koemelk. Het heeft een milde smaak en staat bekend om zijn korrelige, wrongelachtige uiterlijk. Het productieproces behoudt het meeste eiwit in de melk, resulterend in een eindproduct met een hoog eiwitgehalte.
Is cottage cheese eiwitrijk?
Cottage cheese is een zuivelproduct dat verschillende voedingsstoffen bevat, waaronder eiwitten en verschillende vitamines en mineralen. Het bestaat voornamelijk uit ongeveer 80% water, en de overige 20% is een mix van eiwitten, vetten en koolhydraten. Echter blijft het eiwit in cottage cheese een belangrijk onderdeel, ongeacht de hoeveelheid vet die aanwezig is.
Hoeveel eiwit zit er in cottage cheese?
Het eiwitgehalte van cottage cheese kan variëren afhankelijk van het specifieke type en merk. Echter, onze Arla Protein® cottage cheese die we onder andere in Denemarken verkopen, bevat 15 gram eiwit per 100 gram, wat gelijk staat aan een energiebijdrage van 75% van de totale energiewaarde, waardoor het een eiwitrijk voedingsmiddel is, aangezien de limiet voor dit label 20% is.
We kunnen het eiwitniveau in cottage cheese vergelijken met dat van bijvoorbeeld roomkaas, aangezien dit ook wordt beschouwd als een relatief verse kaas die niet lang is gerijpt.
Roomkaas is glad en smeerbaar met een rijke, romige smaak. Het wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan room of een combinatie van room en melk, en het mengsel wordt vervolgens verhit tot de gewenste consistentie is bereikt. Het eiwitgehalte varieert afhankelijk van het specifieke product.
Bekijk onze artikelen over eiwit in kaas en dierlijk gebaseerd eiwit als je meer wilt weten over deze onderwerpen.
Ontdek meer in onze artikelen: