Omrekentabel voor de airfryer

Omrekentabel voor de airfryer

De airfryer heeft onze keukens veroverd. Dit compacte apparaat, geliefd om zijn vermogen om voedsel te frituren met minimale tot geen olie, is een echte game-changer voor veel huishoudens. Maar er valt ook veel te leren over deze nieuwe manier van koken. Een van de belangrijkste dingen die veel mensen willen weten is hoe ze conventionele oventijden en temperaturen moeten omrekenen naar de airfryer. Als jij ook hiermee worstelt, is onze conversietabel voor de airfryer er om jou te helpen. Hieronder vind je een overzicht die je kan helpen om je favoriete ovenrecepten aan te passen aan de airfryer.

Temperatuur oven (°C) Temperatuur airfryer (°C) **Ovenkooktijd (minuten) ** Geschatte tijd in de airfryer (minuten)
150 135 60 48
165 150 45 36
175 165 30 24
190 175 20 16
205 190 15 12
220 205 10 8

De basisprincipes van het omrekenen van airfryer naar oven begrijpen

Een airfryer werkt in wezen door hete lucht rond het voedsel te laten circuleren, vergelijkbaar met een convectieoven, wat betekent dat je eten sneller en gelijkmatiger gaar wordt. Dus als je je favoriete recepten in een airfryer wilt maken in plaats van in een oven, moet je zowel de temperatuur als de bereidingstijd aanpassen.

Temperatuur omrekenen: Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, is de temperatuur in de airfryer meestal lager dan wat je instelt bij een conventionele oven. Dit komt doordat de snelle luchtcirculatie in de airfryer hem efficiënter maakt. Normaal moet je de aanbevolen temperatuur met 15-20°C verlagen als je een airfryer gebruikt.

Aanpassing van de kooktijd: Gemiddeld wordt de bereidingstijd met ongeveer 20% verminderd als je een airfryer gebruikt in plaats van een oven. Dit is een direct gevolg van de intense hete luchtcirculatie. Dus als je iets in een oven 30 minuten op 175°C bakt, heb je in de airfryer op 165°C maar 24 minuten nodig. Houd er wel rekening mee dat de exacte bereidingstijd en temperatuur kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model van je airfryer.

Houd bij het omzetten van recepten altijd je eten goed in de gaten, vooral als het de eerste keer is dat je het recept uitprobeert in een airfryer. Sommige ingrediënten kunnen nog sneller gaar zijn. Houd ook rekening met de grootte van wat je in de airfryer doet, want grotere porties vereisen misschien een kleine aanpassing van de tijd. Zorg er ten slotte voor dat er genoeg ruimte is in het mandje van de airfryer zodat de hete lucht goed kan circuleren.

Als je meer wilt weten over het bakken in de airfryer, bekijk dan onze uitgebreide gids over het gebruik van een airfryer en airfryer recepten voor beginners.

Oventemperatuur en bereidingstijd omrekenen naar je airfryer

Als je een ovenrecept wilt aanpassen aan de airfryer, bekijk dan eerst de conversietabel van oven naar airfryer. Als een recept bijvoorbeeld vereist dat je een gerecht 15 minuten op 205°C in een oven bakt, stel je je airfryer in op 190°C en controleer je het gerecht na ongeveer 12 minuten. Gebruik deze omrekeningen echter altijd als uitgangspunt. Het kan zijn dat je kleine aanpassingen moet maken op basis van je specifieke model airfryer en welk gerecht je precies bereidt.

Kun je airfryeren in een heteluchtoven?

Absoluut! Het primaire principe achter zowel airfryers als convectieovens is het circuleren van hete lucht om voedsel sneller en gelijkmatiger te bereiden. Terwijl een airfryer meer gespecialiseerd is in het nabootsen van het frituurproces zonder de overmatige olie, kan een convectieoven voor vergelijkbare resultaten zorgen.

Om de knapperige, gouden perfectie te bereiken in een convectieoven, gebruik je een geperforeerde of verhoogde bakplaat. Hierdoor kan de lucht vrij rond het voedsel stromen. Spreid je ingrediënten ook in een enkele laag uit om ervoor te zorgen dat alles gelijkmatig gaar wordt. Hoewel de temperatuurrichtlijnen sterk lijken op standaard ovenrecepten, moet je misschien de bereidingstijd verkorten.

Hoewel je vergelijkbare resultaten kunt bereiken, moet je niet vergeten dat de twee apparaten niet identiek zijn. Airfryers zijn over het algemeen compacter, dus ze kunnen voor een krokantere buitenkant zorgen dan een heteluchtoven. Aan de andere kant bieden convectieovens meer ruimte en veelzijdigheid voor het bereiden van grotere gerechten of meerdere items tegelijk. Beide methoden bieden vele voordelen, maar met wat creativiteit en een beetje oefening kun je naadloos schakelen tussen de twee en genieten van culinaire hoogstandjes als nooit tevoren.