Gids: Hoe gebruik je een airfryer?

Gids: Hoe gebruik je een airfryer?

Heb je net een airfryer aangeschaft of ben je nieuwsgierig naar de verschillende toepassingen en voordelen van airfryers? Hoe dan ook, je bent hier aan het juiste adres. In deze korte, maar uitgebereide gids over het gebruik van een airfryer, geven we je alle ins en outs van het koken met een airfryer, zodat je kunt ontdekken wat allemaal mogelijk is. Door hete lucht rond je eten in het mandje te laten circuleren, kun je alles bakken, braden en grillen. Van diepvriesproducten tot verse groenten, vis en vlees. De mogelijkheden zijn eindeloos, je hebt alleen wat tips en tricks nodig.

Beknopte handleiding voor eerste gebruik

Het gebruik van een airfryer om heerlijke maaltijden te maken is niet moeilijk, maar het kan zijn dat je er even aan moet wennen. Om onze gids voor airfryers gebruiksvriendelijk te maken, hebben we deze opgedeeld in in verschillende delen: voor, tijdens en na het gebruik.

Voor het eerste gebruik

Voordat je je airfryer voor het eerst gebruikt, is het verstandig om hem af te wassen om de plastic geur en verpakkingsresten te verwijderen. Hoewel sommige onderdelen geschikt zijn voor de vaatwasser, wordt over het algemeen aanbevolen om hem met de hand af te wassen. Maak de airfryer na het schoonmaken droog.

Plaats je airfryer op een stabiele, hittebestendige ondergrond met voldoende ruimte eromheen, zodat je er makkelijk bij kan en voor ventilatie. Zet hem niet tegen een muur aan. De airfryer kan warm worden en heeft luchtstroom nodig.

Hoewel de meeste mandjes een antibaklaag hebben, kan het goed zijn om ze voor het eerste gebruik in te vetten, zodat je eten niet blijft plakken. Bestrijk het oppervlak van het mandje met een eetlepel kokosolie. Plaats het mandje terug in de airfryer en laat het vervolgens 5 minuten op 200°C draaien. Nu is hij klaar voor gebruik.

Koken met je nieuwe keukengadget

Wanneer je je airfryer voorverwarmt en je het mandje niet te vol doet, krijg je het beste resultaat met een gelijkmatige garing.

Olie zorgt voor een knapperiger resultaat, maar overdrijf het niet. Een beetje olie is meer dan genoeg. Overtollige olie belandt namelijk in de lade onder het mandje. Eten waar al vet op zit, zoals voorgebakken diepvriesmaaltijden en kip met het vel er nog aan, kan prima zonder extra olie.

Een van de beste eigenschappen van een airfryer, is dat het eten sneller gaar is dan je gewend bent. Dit betekent dus ook dat je je eten goed in de gaten moet houden. Controleer het om de paar minuten, vooral als je mandje niet helemaal vol zit, de kans is dan groter dat je eten verbrandt. Vergeet niet om de ingrediënten in de airfryer tijdens het koken een paar keer te schudden, om te gooien of om te draaien. Hierdoor kan de lucht beter circuleren en krijg je een gelijkmatig en knapperig resultaat.

Na het koken

We raden het je aan om de airfryer goed schoon te maken. Doe dit na elk gebruik voor een goede werking en minder rook en geurtjes. Net als in een traditionele oven kan olie of vet dat naar beneden is gedruppeld een doordringende geur verspreiden en zelfs gaan roken.

Als de lade en het mandje er niet al te slecht uitzien, kun je het gewoon afvegen met een keukenrol. Met de hand afwassen kan natuurlijk ook nooit kwaad. Controleer de gebruiksaanwijzing om er zeker van te zijn dat je de juiste producten gebruikt.

Eenvoudige gids voor kooktijden en temperatuur

Een van de beste tips voor perfect gegaarde ingrediënten, is om de airfryer voor te verwarmen. Sommige modellen hebben een voorverwarmknop, anders is het 3-5 minuten op de gewenste kooktemperatuur voldoende. Door voor te verwarmen kan je je gerechten sneller en gelijkmatiger bereiden en krijg je een knapperigere resultaat.

De kooktijden bij het maken van verschillende recepten moeten misschien worden aangepast. Dus als het eten niet gaar is aan het einde van de voorgestelde tijd, voeg er dan een aantal minuten aan toe. Als het eten sneller klaar is dan je verwachtte, dan kun je de kooktijd gewoon verkorten. Controleer het eten regelmatig met een kookthermometer om vlees en vis op gaarheid te testen. Overige ingrediënten kun je testen op gaarheid door het te proeven.

De hoeveelheid ingrediënten in het mandje en de grootte van elk deel beïnvloeden de kooktijd. Als de hete lucht in de airfryer niet vrij rond het eten kan circuleren, verloopt het koken niet gelijkmatig. Sommige delen kunnen dan koud en ongaar zijn terwijl andere delen juist te gaar zijn. Kook je producten dus indien nodig in kleinere porties. Producten van gelijke grootte worden ook gelijkmatiger gaar.

Over het algemeen reken je voor gerechten die je in de airfryer maakt een lagere temperatuur dan gerechten voor in de oven, omdat de snelle luchtcirculatie in de airfryer voor veel warmte zorgt. Daarom moet de temperatuur van traditionele ovenrecepten worden verlaagd, meestal met 15°C. Lees hier meer over onze omrekentabel voor airfryers.

Kleinere of dunnere gerechten kun je meestal het best op een hogere temperatuur en kortere tijd bereiden. Dit geeft ze een heerlijke, knapperige smaak. Grotere, dichtere, dikkere en vochtigere gerechten kun je beter langer op lagere temperatuur bereiden, zodat de binnenkant goed kan garen zonder dat de buitenkant verbrandt.

Gebruik de tips uit onze kookgids voor airfryers als uitgangspunt en pas ze aan naar jouw keus.

Frietjes

Gebruiken airfryers olie?

Voor de meeste recepten in de airfryer is maar een klein beetje olie nodig. Alleen een beetje sprenkelen om je eten krokanter te maken is voldoende. Een airfryer gebruikt dus veel minder olie dan conventionele ovens en traditioneel frituren. Hoewel je kan zeggen dat het het frituurproces nabootst, gebruikt het hete lucht in plaats van hete olie voor een knapperig resultaat. De ventilator of ventilatoren circuleren de hete lucht op hoge snelheid, wat zorgt voor een snelle en gelijkmatige bereiding met minimale olie.

Kun je eten stapelen in een airfryer?

Hoewel het verleidelijk kan zin om nog een paar kippetjes of gekruide aardappelpartjes in het mandje van de airfryer te doen, is dit niet aan te raden. Door te veel voedsel op elkaar te stapelen, kan de hete lucht niet goed circuleren. Het resultaat is minder knapperig en ongelijkmatig gaar. Ook zal het voedsel langzamer gaar worden, wat betekent dat je uiteindelijk geen tijd bespaart. Daarom raden we je aan om meerdere kleinere batches te koken in plaats van één overvolle.

Verbeter je airfryer game met de beste accessoires

Je kunt je eten alleen 'stapelen' als je airfryer bepaalde accessoires heeft, zoals etagerekken of spiesjes, waarmee je meer ingrediënten tegelijk kunt bereiden zonder het direct op elkaar te stapelen. Als je de accessoires op deze manier gebruikt, kun je meer eten tegelijk bereiden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Als je de airfryer wilt gebruiken om te bakken, zijn bakvormen, cakevorpjes en silliconen muffinbakvormpjes onmisbaar. Met een pizzabodem kun je zelfgemaakte pizza's bakken met een knapperige bodem, terwijl een grillpan ideaal is voor het grillen van vlees, zeevruchten of groenten met grillstrepen.

Misschien wil je ook een paar hittebestendige wanten voor het hete mandje, pannen en een silliconen mat waar je de hete accessoires neer kan leggen na het koken. Airfryer-voeringen, bakpapier en geperforeerde voeringen op de bodem van het mandje kunnen voorkomen dat het voedsel blijft plakken en maken het schoonmaker gemakkelijker.

Heerlijke toepassingen voor de airfryer - maak je favoriete gerechten

Met een airfryer kan je een heleboel gerechten maken - zoveel dat het moeilijkste deel van het proces is om te beslissen welke je als eerste gaat proberen. Als je op zoek bent naar een goede plek om te beginnen, raden we je onze airfryer recepten voor beginners aan. Hiermee kun je genieten van lekkere airfryergerechten terwijl je jezelf vertrouwd maakt met het gebruik ervan.

Hoewel veel mensen denken dat je een airfryer alleen kan gebruiken voor lunch en diner, hebben we ook verschillende airfryer ontbijtideeën voor je. Ook hebben we een aantal goede vegetarische airfryer recepten voor als je op zoek bent naar een makkelijke manier om meer groenten te eten. Je kunt natuurlijk ook elke zoetekauw verrassen met airfryer baksels en desserts.

Ontbijtmuffins

Ontdek onze verzameling aan recepten en bekijk onze gids met populaire airfryer recepten - om inspiratie op te doen over hoe je je airfryer kunt gebruiken om heerlijke maaltijden te maken voor elk moment van de dag.