Top 6 soepen met restjes groenten

Top 6 soepen met restjes groenten

Soepen zijn zo lekker en perfect voor zowel lunch als diner, ze verwarmen je van binnenuit. En als je een paar eenzame groenten in de koelkast hebt liggen, is dat de perfecte reden om een restje groentesoep te maken. Ontdek onze favoriete soepen op basis van groenten die je kunt maken met je restjes. Maak je klaar om te koken, want wij presenteren onze top 6 soepen gemaakt met restjes groenten!

Broccoli soep

Broccoli is heerlijk in alles, van soep en roerbakgerechten tot smoothies. En in soep is het perfect als je restjes hebt, want het maakt niet uit of je het al gestoomd of gekookt hebt, of dat het is gaan verwelken of bruin is geworden. Met een heerlijk romige broccolisoep kun je je overgebleven broccoli gebruiken om een comfortabele, romige, heerlijke soep te maken met een uitgesproken frisheid van de aardse broccoli smaken. Het is een uitstekende keuze voor een lichte lunch of als onderdeel van een groter diner.

broccoli soep

Wortelsoep

Proef de zoetheid met een romige, helder oranje soep van wortels, gemaakt van restjes wortels en de basisingrediënten die je in de koelkast hebt liggen. Wortelen geven een zoete en aardse smaak, of ze nu vers zijn of al gekookt, en als je ze pureert wordt de consistentie onweerstaanbaar romig. Waarom zou je wachten als je jezelf en je gezin kunt trakteren op een stevige soep van overgebleven wortelen en tegelijkertijd je koelkast kunt verlossen van ruimteverslindende groenten?

wortelsoep

Bloemkool soep

Een paar basisingrediënten en een restje bloemkool, gekookt of rauw, volstaan om een heerlijke bloemkoolsoep te maken. Een hele krop bloemkool levert vaak veel restjes op en met een paar kruiden en room kun je een heerlijk, onweerstaanbaar restgerecht in elkaar flansen. Je kunt zelfs een paar bloemkoolroosjes roosteren om als knapperige topping te gebruiken!

bloemkoolsoep

Gazpacho

Van oudsher bekend als boerensoep gemaakt van restjes groenten en oud brood, nu een populaire soep voor iedereen die van tomaten en overige groenten houdt. De Spaanse Gazpacho is niet alleen beroemd omdat het een koude soep is, maar ook omdat je er zoveel verschillende groenten in kunt verwerken. Paprika's, komkommer, tomaten en nog veel meer zijn gemakkelijk te verwerken in deze gekoelde, verfrissende soep die perfect is voor elke dag van het jaar. Dus als je je klaar voelt om je restjes groente te gebruiken, probeer dan ons heerlijke recept voor gazpacho.

gazpacho

Prei- en aardappelsoep

Heb je gekookt met twee van de meest veelzijdige groenten in de hartige keuken: aardappel en prei? Dat betekent dat je misschien nog een paar restjes groente hebt liggen die je goed kunt gebruiken. Met een romige prei- en aardappelsoep maak je optimaal gebruik van je restjes, zodat je een gerecht krijgt dat net zo lekker is als wanneer je verse zou gebruiken. De soep heeft een subtiele en delicate smaak die wordt versterkt door de romige, fluweelzachte textuur, je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en het is zowel snel als gemakkelijk.

prei en aardappelsoep

Tomatensoep

Tomatensoep is een van de populairste soepen die er zijn - en daar is een goede reden voor. Tomaten zijn perfect om een diepere smaak en een troostende sfeer toe te voegen aan elk gerecht - dat geldt ook voor soep, of je nu tomaten uit blik of verse tomaten gebruikt. Zelfs als je tomaten uit blik gebruikt, snuffel dan in je koelkast naar restjes tomaat. Die voegen nog meer smaak toe. Probeer onze eenvoudige tomatensoep , gebruik restjes tomaat en overweeg ook om overige groenten toe te voegen als je daar zin in hebt.

tomatensoep

9 manieren om restjes groente te gebruiken voor soep

Ben je al geïnspireerd door onze ideeën voor soep? Lees voor dat laatste beetje inspiratie onze lijst met 9 geweldige manieren om overgebleven groenten te gebruiken voor soep. Hierna ben je helemaal klaar om groenten die je in de koelkast ziet liggen zelf te mixen, matchen en combineren.

1. Struin je koelkast en vriezer af op zoek naar gekookte of ongekookte groenten

Soms, als je ze te lang laat liggen, raken sommige groenten zoek en vergeet je ze helemaal. Gekookt of rauw, alle groenten kunnen een plekje vinden in je favoriete soeppot. Ga dus regelmatig op zoek naar rauwe of ongekookte groenten in je vriezer of koelkast. Rauwe groenten geven meestal een frisse en heldere smaak aan de soep, terwijl gekookte groenten een diepere en complexere smaak hebben. Aarzel niet om verschillende soorten en bereidingswijzen te combineren, afhankelijk van je voorkeuren en de ingrediënten die je bij de hand hebt.

2. Perfecte combinaties: Groente combinaties voor maximale smaak

Sommige groenten passen beter bij elkaar dan andere en vullen elkaar heerlijk aan. Laat je inspireren en wees moedig bij het combineren van groenten om de best mogelijke smaak te krijgen. Denk aan complementaire smaken en contrasterende texturen. Zetmeelrijke groenten zoals aardappelen of pompoen zijn goed om romigheid en body aan soepen toe te voegen, hartige groenten zoals spruitjes of bittere boerenkool passen goed bij zoetere groenten zoals paprika en tomaat, en bladgroenten en peulvruchten voegen een beetje kauwigheid toe. Mix sommige groenten om ze romig te maken en rooster overig om te gebruiken als knapperige topping. Voeg room, bouillon of iets dergelijks toe voor meer body en smaak.

Combineer paprika, tomaten en courgette voor een frisse, zoete en pittige smaakbasis, of gebruik wortel en zoete aardappel voor een zoete en aardse smaak. Breng je soepen op smaak met combinaties van geroosterde knoflook, verse kruiden en smaakvolle specerijen.

3. Kies een goede basis voor soep om smaak en textuur toe te voegen

De meeste goede soepbases gebruiken bouillon of tomaten in blik - en daar zijn goede redenen voor. Ten eerste zorgt bouillon voor een rijke, hartige en goed afgeronde smaakbasis voor soepen. Het is ook dunner dan een basis van tomaten uit blik. Tomaten uit blik geven een rijke, pittige en lichtzoete smaak. Dus als je van plan bent een soep te maken, denk dan zowel aan de textuur als aan de smaak en welke basis het beste bij je past.

4. Rooster groenten voordat je ze aan de soep toevoegt voor meer smaak

Door groenten te roosteren en te mengen voordat ze aan de soep worden toegevoegd, wordt de smaak versterkt. In de oven hebben de groenten de neiging om te karamelliseren, waardoor het snoep intenser wordt en er een milde rokerige toets aan wordt toegevoegd. Uien, tomaten, paprika's en courgettes zijn goede groenten om te roosteren. Roosteren concentreert hun inherente smaken en voegt complexiteit toe. Het brengt ook rijke ondertonen naar voren en helpt de smaken in de soep harmonieuzer te versmelten.

5. Kruid het met kruiden en specerijen die bij je groente passen

Elke soep heeft zijn eigen unieke smaak, die afkomstig is van zowel de overgebleven groenten als de kruiden en specerijen. Voor hartige, zoetere soepen, zoals zoete aardappel- of kikkererwtensoep, kaneelpoeder, komijnpoeder, gerookte paprika of zelfs een snufje nootmuskaatpoeder de warme toets geven die je maaltijd nodig heeft. Kruiden zoals tijm, rozemarijn of peterselie worden vaak gebruikt om soepen een evenwichtige frisheid en tuinachtig aroma te geven. Je kunt tijm bijvoorbeeld gebruiken in soepen zoals Franse uiensoep en soep van gemengde groenten.

6. Geef de soep een boost met heerlijke toevoegingen: granen, peulvruchten en eiwitten

Soepen kunnen licht en verfrissend zijn, maar ze kunnen ook zorgen voor een gezonde, troostrijke maaltijd die perfect werkt als hoofdgerecht voor het avondeten. Granen zijn hier geweldig voor, omdat ze de heerlijke smaken van de vloeistof absorberen, zoals fond, room of tomaten uit blik, terwijl peulvruchten zoals bonen en kikkererwten wat textuur aan de mix toevoegen. Soepen zoals tomatensoep, broccoli soep, aardappel-preisoep en dergelijke zijn heerlijk met wat extra eiwitten. Bijvoorbeeld kip, rundvlees, kalkoen of varkensvlees, maar je kunt ook kiezen voor tofu, vis of zeevruchten, of gebakken bacon, en in Aziatische soepen zijn gepocheerde of zachtgekookte eieren ook erg lekker.

7. Ga voor glad of grof - blitz en pureer of laat stukken achter voor een beetje bite

We hebben allemaal onze voorkeuren als het gaat om de textuur van soepen. Sommigen van ons geven de voorkeur aan de fluweelzachte romige textuur die smelt in je mond, en sommigen van ons geven de voorkeur aan een beetje brokjes om de variatie te bevorderen.

Je kunt de soep gemakkelijk blancheren en pureren naar eigen smaak om precies de romige textuur te krijgen die je wilt, of je kunt het proces helemaal achterwege laten zodat je heerlijke kleine stukjes overhoudt om je maaltijd aangenamer te maken. Het is helemaal aan jou!

8. Technieken verkennen om soep te maken: sudderen, langzaam koken of onder druk koken

Soep smaakt altijd heerlijk, maar er zijn veel manieren om dat te bereiken. Probeer één of alle van de meest gebruikte methoden om een geweldige soep te maken!

  • Sudderen is een methode waarbij de soep op laag tot middelhoog vuur net onder het kookpunt wordt gekookt. Hierdoor komen de smaken van alle ingrediënten vrij en wordt de textuur afgebroken, waardoor dit een geweldige manier is om stoofpotten of soepen van bonen te bereiden.

  • Langzaam koken is als sudderen, maar de temperatuur is lager en de kooktijd langer. Het resultaat is vergelijkbaar, maar de soep wordt romig, hartig en smelt op je tong.

  • Onder druk koken verzegelt de basis in een pan onder hoge druk. Dit verkort de kooktijd en zorgt toch voor de malse en smaakvolle soepen die je het liefst hebt. Dit is voor drukke koks die toch lekkere maaltijden willen.

9. Maak een grote partij en vries het in voor later

Maaltijden voorbereiden is zo'n geweldige manier om je toekomst te helpen. Door een grote hoeveelheid van je favoriete soep te maken, kun je die invriezen en bewaren voor een regenachtige dag waarop je iets lekkers en makkelijks nodig hebt.

Laat de soep na het koken afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel de soep in luchtdichte potjes, zodat je gemakkelijk kunt ontdooien wat je nodig hebt. Bewaar de opgeslagen soep tot 3 maanden, afhankelijk van het type.